«Αρχικά σκεφτόμασταν “ναι μεν, αλλά”»: Βιοϊατρική επιστήμονας μιλάει στο CNN Greece για το εμβόλιο
Ανανεώθηκε:
«Ένιωθα ασφάλεια και το έκανα» δηλώνει βιοϊατρική επιστήμονας, που έλαβε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, στο CNN Greece.
Η Μαίρη Τζέλη, που είναι βιοϊατρική επιστήμονας και εργάζεται σε μεγάλο διαγνωστικό κέντρο του Λονδίνου, έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech και σύμφωνα με την ίδια ένιωθε ήδη «ασφάλεια» πριν ακόμη το λάβει.
Σημειώνεται πως οι εμβολιασμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο προχωράνε με σταθερούς ρυθμούς, με τον αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί -ως τις 2 Φεβρουαρίου- να αγγίζει τα 10.520.433. Σημειώνεται άλλωστε πως το Δεκέμβριο η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
«Ένιωθα ασφάλεια. Ήμουν πλήρως ενημερωμένη σχετικά με αυτό. Είχα δει αρκετούς που το είχαν λάβει και ήταν μια χαρά. Ενώ στην αρχή, το Δεκέμβριο, υπήρξε μια συζήτηση, έπειτα ήταν όλοι θετικοί στο χώρο εργασίας μου. Ήξερα περί τίνος πρόκειται και ήμουν 100% σίγουρη ότι θα το κάνω» αναφέρει, μιλώντας στο CNN Greece για την εμπειρία εμβολιασμού της.
Δεν κρύβει, ωστόσο, πως αρχικά, κοντά στο Δεκέμβριο, τόσο η ίδια όσο και συνάδελφοί της σκέφτονταν «ναι μεν, αλλά». Αυτό, όμως, δεν κράτησε πολύ καθώς φρόντισαν να ενημερωθούν για ό,τι αφορά το κάθε εμβόλιο και όλο και συχνότερα άκουγαν για «μηδέν συμπτώματα» από άτομα που το λάμβαναν.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία «ήταν απλή και γρήγορη». Αρχικά, όσοι επρόκειτο να εμβολιαστούν έπρεπε να συμπληρώσουν μία φόρμα με τα στοιχεία τους και να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το εάν είχαν κάποια ασθένεια, εάν είχαν κάνει άλλο εμβόλιο τον τελευταίο μήνα, εάν έπαιρναν κάποιο αντιβιοτικό, αν έπαιρναν αντιπηκτικά χάπια και, φυσικά, αν είχαν νοσήσει από Covid-19.
Αφού συμπλήρωναν το έγγραφο, συνομιλούσαν με εργαζόμενο του νοσοκομείου ο οποίος του ενημέρωνε για πιθανές παρενέργειες: πόνος στο χέρι για δύο ημέρες, ίσως ήπιος πονοκέφαλος και -στη χειρότερη- πολύ χαμηλός πυρετός.
Μάλιστα, η νοσοκόμα που μίλησε η κ. Τζέλη την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται για κάποια αλλεργική αντίδραση γιατί μετά τη λήψη του εμβολίου θα παραμείνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για 20 λεπτά.
«Σε περίπτωση που εμφανιστεί κάτι (κάποια αλλεργία ή παρενέργεια) θα το αντιληφθούν οι γιατροί. Ό,τι είναι να συμβεί θα γίνει άμεσα» της είπε.
Η διαδικασία του εμβολιασμού διήρκησε περίπου πέντε λεπτά και έπειτα η επιστήμονας μετέβη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εκεί οι υγειονομικοί ρωτούσαν εάν νιώθει εντάξει.
«Το εμβόλιο πόνεσε ελάχιστα και στιγμιαία» λέει η ίδια, περιγράφοντας πώς ένιωσε την ώρα του εμβολιασμού.
Με τη χορήγηση της πρώτης δόσης, η Μαίρη Τζέλη έλαβε μία κάρτα που γράφει την εταιρεία εμβολίου και την παρτίδα που έλαβε σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Η επόμενη μέρα
Όσον αφορά στην επόμενη μέρα του εμβολίου, η βιοϊατρική επιστήμονας δηλώνει πως αρχικά και για περίπου δύο ημέρες ένιωθε έναν ήπιο πόνο στο χέρι, ο οποίος ήταν «απλά ενοχλητικός γιατί δεν μπορούσες να κάνεις εύκολα κάποια δουλειά ή να σηκώσεις βάρος».
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, τη δεύτερη μέρα ξύπνησε και ένιωθε σαν να είναι λίγο κρυωμένη, αίσθηση που «πέρασε με ένα παυσίπονο».
Όπως λέει η ίδια, όλοι οι συνάδελφοί της, μετά τη λήψη του εμβολίου, ένιωσαν το ίδιο.
Σημειώνεται ότι η δεύτερη δόση στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται μετά από 10-12 εβδομάδες και η ενημέρωση για το ραντεβού γίνεται με SMS και email.