ΚΟΣΜΟΣ

Επικριτική απέναντι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η αυστριακή ΥΠΕΣ

Επικριτική απέναντι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η αυστριακή ΥΠΕΣ
EUROKINISSI

“Εξαιρετικά επικριτική” απέναντι στο σχέδιο συμφωνίας για τους πρόσφυγες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, εμφανίστηκε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

"Είμαι εξαιρετικά επικριτική. Το βρίσκω ανησυχητικό ότι η Τουρκία θέτει υπό εποπτεία μια εφημερίδα που είναι επικριτική προς την κυβέρνηση και έπειτα από τρεις ημέρες παρουσιάζει μια λίστα επιθυμιών", σημείωσε η υπουργός πριν από την έναρξη σήμερα συνόδου με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.

"Διερωτώμαι πραγματικά αν έχουμε ακόμη σεβασμό στους εαυτούς μας και στις αξίες μας ή τις πετάμε στην θάλασσα", πρόσθεσε η Λάιτνερ, μιλώντας στον αυστριακό δημόσιο ραδιοσταθμό Ο1.

Όσον αφορά την πολιτική για χαλάρωση στις θεωρήσεις διαβατηρίων (βίζες) που ζητάει η Τουρκία, η Λάιτνερ σημείωσε ότι "υπάρχουν ακόμη πολλά κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν και δεν πρέπει να γίνει εξαίρεση για την Τουρκία”.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα για δύο ημέρες στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το σχέδιο της συμφωνίας, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι Ευρωβουλευτές επέκριναν χθες έντονα την κατ'αρχήν συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, κατηγορώντας τους ευρωπαίους ηγέτες ότι "υποχώρησαν στον εκβιασμό" του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών στο ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, από τη μεριά του, αναμένει μια ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση παρά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ο Βέμπερ είπε ότι ”εθνικά μέτρα όπως στα Βαλκάνια δεν πρέπει να βρίσκονται σε αντίθεση με μια κοινή ευρωπαϊκή λύση”.

Μπορεί κανείς να κατανοήσει το γεγονός ότι οι βαλκανικές χώρες λόγω της ιδιαίτερης πίεσης από τις μεταναστευτικές ροές αντιδρούν, όμως το ουσιαστικό συμπέρασμα της τελευταίας συνόδου κορυφής με την Τουρκία είναι ότι επιτέλους οι χώρες της Ε.Ε. θα δράσουν τώρα από κοινού και πολύ συγκεκριμένα, πρόσθεσε ο Βέμπερ.

“Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κοινή λύση της μεταναστευτικής κρίσης”, κάτι το οποίο ισχύει τόσο για την συνεργασία με την Τουρκία, όσο και για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και για το μήνυμα ότι η Ευρώπη “θέλει να βάλει ένα τέλος στο ελεύθερο πέρασμα συνόρων, το δουλεμπόριο ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση προς την Ελλάδα”.

Επιπλέον, ο Βέμπερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ στην προσφυγική κρίση: “Είναι καλό το ότι η καγκελάριος παρακινεί τις άλλες χώρες της Ε.Ε. ώστε να βρεθεί μια λύση”, είπε.