ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ανατροπή των δημοσκοπήσεων - Ο Σάντερς κέρδισε το Μίσιγκαν

Εκλογές ΗΠΑ: Ανατροπή των δημοσκοπήσεων - Ο Σάντερς κέρδισε το Μίσιγκαν
REUTERS/Carlo Allegri

Κάνοντας την ανατροπή, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε στις προκριματικές των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν, αποκαθιστώντας το μομέντουμ του με την καμπάνια του να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Παρά τον μικρό αριθμό εκλεκτόρων που κέρδισε, λόγω της μικρής διαφοράς με την Χίλαρι Κλίντον στο Μισισιπή, το απροσδόκητο αποτέλεσμα ανανεώνει την καμπάνια του και αυξάνει τις πιθανότητες για την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν μια μεγάλη νίκη της Κλίντον, οι ψηφοφόροι του Μίσιγκαν προτίμησαν τον Σάντερς. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η υποστήριξη που λαμβάνει από τους νέους και την εργατική τάξη – κυρίως από λευκούς άνδρες – έναντι της υποστήριξης Κλίντον από γυναίκες και μαύρους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τα exit polls, η Κλίντον κερδίζει το 62% των μαύρων ψήφων έναντι του 32% του Σάντερς, μια μεγάλη διαφορά, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο στις νότιες πολιτείες, σημάδι ότι ο Σάντερς επιτέλους αρχίζει να διευρύνει την απήχησή του γεγονός που αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην κούρσα των Δημοκρατικών.

Ο Σάντερς συνέδεσε την Κλίντον με τις εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψε ο σύζυγός της Μπίλ και τόνισε πως έχουν ζημιώσει την μεταποίηση, ειδικά τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ. Εκείνη με τη σειρά της, επιτέθηκε στον Σάντερς λέγοντας ότι έχει ψηφίσει νομοσχέδια που βλάπτουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες και επικεντρώθηκε στο ζήτημα με την μόλυνση στο νερό του Φλιντ που έχει εγείρει μεγάλο θέμα για την δημόσια υγεία.

Η Κλίντον καταγράφει σταθερά προβάδισμα έναντι του Σάντερς ειδικά στις νότιες πολιτείες όπως το Τέξας, το Τεννεσί, η Βιρτζίνια, η Αλαμπάμα και η Τζόρτζια. Η πρόκληση για την Κλίντον είναι να κερδίσει την υποστήριξη των νέων.

Ο Σάντερς τώρα καλείται να κερδίσει πάνω από το 56% των εκλεκτόρων για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα. Το στοίχημα είναι δύσκολο ωστόσο η ομάδα του επιμένει ότι θα κερδίσει περισσότερες πολιτείες.

Απόψε, θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ με την Χίλαρι Κλίντον ενόψει των προκριματικών στην Φλόριντα, το Ιλινόις, την Βόρεια Καρολίνα και ειδικά το Οχάιο που αποτελείται από παρόμοιο σώμα εκλεκτόρων με αυτό του Μισισιπή. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτές οι πολιτείες να καθορίσουν ποιος θα είναι ο νικητής της κούρσας των Δημοκρατικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ