Ναγκόρνο - Καραμπάχ: Η Μόσχα παίρνει αποστάσεις από την πολεμική σύγκρουση
Ανανεώθηκε:
Η Ρωσία έχει υποχρεώσεις απέναντι στην Αρμενία στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ - CSTO)* και όχι απέναντι στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε σχετικά: «Οι υποχρεώσεις μας με όρους ασφάλειας. Εάν μια χώρα – μέλος του CSTO υπόκειται σε οποιαδήποτε εχθρική πράξη, εξωτερική επίθεση, τότε τα [άλλα] κράτη – μέλη του Οργανισμού είναι υποχρεωμένα να υπερασπιστούν τη χώρα αυτή».
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι «κάτι τέτοιο δεν συνδέεται με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του ΟΣΣΑ».
«Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για την Αρμενία. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει και επισημάνει αυτά τα δύο ζητήματα. Οι δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του ΟΣΣΑ δεν ισχύουν για το Καραμπάχ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Διεθνής ανησυχία για το πολεμικό κλίμα στον Καύκασο – Η προειδοποίηση της Τεχεράνης
Την ίδια στιγμή, πάντως, που οι συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για ενδέκατη συνεχή ημέρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, προειδοποιεί ότι οι εχθροπραξίες στο νότιο Καύκασο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ροχανί απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, τη στιγμή που πάνω από 360 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες στα υψίπεδα του Καυκάσου.
«Θα πρέπει να είμαι προσεκτικοί, ώστε ο πόλεμος ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να μην καταστεί μια περιφερειακή σύρραξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός πρόεδρος.
Το Ιράν, μια χώρα που συνορεύει και με την Αρμενία αλλά και με το Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται σε διαρκείς συνομιλίες και με τις δύο χώρες, τη στιγμή που εντείνονται οι ανησυχίες ότι η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία, που συμμετέχει σε αμυντική συμφωνία (CSTO) με την Αρμενία, θα μπορούσαν να εμπλακούν στη σύγκρουση.
Το Μπακού «βλέπει» πλήγματα σε αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου - Η ανακοίνωση της BP
Την ίδια στιγμή, το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει ότι πόλεις που βρίσκονται εκτός της ζώνης συγκρούσεων έχουν δεχθεί επιθέσεις, γεγονός που φέρνει τις μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές πολύ κοντά στους αζέρικους αγωγούς που διοχετεύουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της στο Αζερμπαϊτζάν.
«Εργαζόμαστε στενά με τις Αρχές του Αζερμπαϊτζάν σε μια προσπάθεια να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να παρέχουμε προστασία στο προσωπικό, τις δραστηριότητες και τις εγκαταστάσεις μας», ανακοίνωσε σχετικά ο βρετανικός πετρελαϊκός «κολοσσός».
Ε.Ε. - Μπορέλ: Πρέπει να εμποδιστεί η ξένη ανάμειξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει φόβους για διεθνοποίηση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με ανάμιξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
«Η ανάμιξη περιφερειακών παραγόντων στη σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλεισθεί», δήλωσε ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να εμποδισθεί η ξένη ανάμειξη», επανέλαβε.
Η αρμενική κοινότητα κινητοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Σχεδόν 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην ευρωπαϊκή συνοικία και πολλοί κατήγγειλαν την Ευρώπη ότι τηρεί παθητική στάση.
«Πάει μια εβδομάδα που η Αρμενία υποφέρει από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και κανένας δεν νοιάζεται. Η Ευρώπη μας λέει απλώς ότι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να μας βοηθήσουν, αλλά δεν γίνεται τίποτε», είπε ο 28χρονος Χριτσίμ Σαργκσιανί.
«Ενώ εσείς ανησυχείτε βαθιά, πολλοί, πολλοί αρμένιοι στρατιώτες πεθαίνουν», λέει η Τερέζα Κιραοκσιάν, 30 ετών, καθηγήτρια αγγλικών.
Ο 27χρονος Ραφέκ Αβετεσιάν ζήτησε να σταλεί «μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης για να μπορέσουν να σταματήσουν οι μάχες».
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διαβεβαίωσε πως πολλαπλασιάζει τις παρεμβάσεις σε εμπολέμους και περιφερειακές δυνάμεις για να ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις. «Όμως αυτό δεν συμβαίνει προς το παρόν. Το τραπέζι παραμένει άδειο εδώ και 30 χρόνια», τόνισε.
Ο Μπορέλ υπογράμμισε επίσης πως η ΕΕ διαθέτει «πολύ λίγες πληροφορίες» για την κατάσταση στο πεδίο. «Δεν υπάρχουν παρατηρητές (...) και πρέπει να φυλαγόμαστε από την παραπληροφόρηση», πρόσθεσε.
Συνεδριάζει την Πέμπτη η Ομάδα Μινσκ
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διεξαχθούν συνομιλίες την Πέμπτη στη Γενεύη και την ερχόμενη Δευτέρα στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι εμπόλεμες πλευρές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου ο Λε Ντριάν είπε ότι η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας του Μινσκ, θέλουν μέσω των συνομιλιών αυτών να ξεκινήσει ένας διάλογος χωρίς προϋποθέσεις για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.
Το Μπακού ανακοίνωσε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ στις 8 Οκτωβρίου θα συναντηθεί στην Γενεύη με τους συμπροεδρεύοντες της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.
«Σκοπός της επίσκεψης, να συναντηθεί με τους συμπροεδρεύοντες της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ και να μεταφέρει στην αντίπαλη πλευρά την θέση του Αζερμπαϊτζάν για την διευθέτηση της διένεξης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Λε Ντριάν κατηγόρησε ην Τουρκία ότι εμπλέκεται «στρατιωτικά» στη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, επαναλαμβάνοντας ότι ανησυχεί για τη «διεθνοποίηση» αυτής της σύγκρουσης.
«Το νεότερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας η οποία υπάρχει κίνδυνος να υποκινήσει τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.
Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατήγγειλε την ανάπτυξη «Σύρων μαχητών, μελών τζιχαντιστικών ομάδων» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, έφτασαν στην περιοχή μέσω Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν αντέδρασε δημοσίως σε αυτήν την κατηγορία.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τον «σημαντικό αριθμό» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί «για μηδαμινά εδαφικά κέρδη εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, αφού το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τη σύγκρουση». Ζήτησε για άλλη μια φορά να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να επιστρέψουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους, υπό την αιγίδα της μεσολαβητικής Ομάδας του Μινσκ, στην οποία συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
*Τι είναι ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ)
Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ) είναι διακυβερνητική στρατιωτική συμμαχία που υπεγράφη στις 15 Μαΐου 1992. Το 1992, έξι μετασοβιετικά κράτη που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών - η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν - υπέγραψαν τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας (που αναφέρεται επίσης ως Σύμφωνο της Τασκένδης, «Ташкентский пакт», ή Συνθήκη της Τασκένδης, «Ташкентский договор»).
Άλλα τρία μετασοβιετικά κράτη - το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία και η Γεωργία - υπέγραψαν το επόμενο έτος και η συνθήκη τέθηκε σε ισχύ το 1994. Πέντε χρόνια αργότερα, έξι από τα εννέα κράτη, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και το Ουζμπεκιστάν, συμφώνησαν να ανανεώσουν τη συνθήκη για πέντε ακόμη χρόνια και το 2002 τα έξι κράτη συμφώνησαν να δημιουργήσουν τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ως στρατιωτική συμμαχία. Το Ουζμπεκιστάν επανήλθε στον ΟΣΣΑ το 2006, αλλά αποσύρθηκε το 2012. Ο Νικολάι Μπορντιούζα διορίστηκε γενικός γραμματέας του νέου οργανισμού. Στις 23 Ιουνίου 2006, το Ουζμπεκιστάν έγινε πλήρες μέλος του ΟΣΣΑ και η ένταξή της επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο του Ουζμπεκιστάν στις 28 Μαρτίου 2008.[5] Ανέστειλλε τη συμμετοχή του το 2012. Ο ΟΣΣΑ είναι παρατηρητής στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο καταστατικός χάρτης του ΟΣΣΑ επιβεβαίωσε την επιθυμία όλων των συμμετεχόντων κρατών να απέχουν από τη χρήση ή την απειλή βίας. Οι υπογράφοντες δεν θα είναι σε θέση να ενταχθούν σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες ή σε άλλες ομάδες κρατών,[6] ενώ η επιθετικότητα εναντίον ενός υπογράφοντος θα θεωρηθεί ως επιθετικότητα εναντίον όλων. Για το σκοπό αυτό, ο ΟΣΣΑ διοργανώνει ετήσιες ασκήσεις στρατιωτικής διοίκησης ώστε τα κράτη του ΟΣΣΑ να έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων. Μια στρατιωτική άσκηση του ΟΣΣΑ που ονομάζεται «Ρουμπέζ 2008» φιλοξενήθηκε στην Αρμενία, όπου συνολικά 4.000 στρατεύματα από τα επτά συστατικά μέλη του ΟΣΣΑ διεξήγαγαν επιχειρησιακή, στρατηγική και τακτική εκπαίδευση με έμφαση στην προώθηση της αποδοτικότητας του συλλογικού στοιχείου ασφάλειας της σύμπραξης ΟΣΣΑ. Η μεγαλύτερη από αυτές τις ασκήσεις πραγματοποιήθηκε στη Νότια Ρωσία και την Κεντρική Ασία το 2011, αποτελούμενη από περισσότερα από 10.000 στρατεύματα και 70 πολεμικά αεροσκάφη.
Επίσης, η Ρωσία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη δημιουργία νέων ξένων στρατιωτικών βάσεων στα κράτη-μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Για την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων μιας τρίτης χώρας στην επικράτεια των κρατών μελών του ΟΣΣΑ, είναι αναγκαία η επίσημη συναίνεση όλων των μελών της. Ο ΟΣΣΑ χρησιμοποιεί το σύστημα «εκ περιτροπής προεδρίας» στο οποίο η χώρα που προεδρεύει στον ΟΣΣΑ εναλλάσσεται κάθε χρόνο.