ΚΟΣΜΟΣ

Τζαμάλ Κασόγκι: Περίεργα περιστατικά την ημέρα που δολοφονήθηκε

Τζαμάλ Κασόγκι: Περίεργα περιστατικά την ημέρα που δολοφονήθηκε
AP Photo / Lefteris Pitarakis

Μέλη του προσωπικού που εργάζονταν στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη είχαν λάβει εντολή να μην πλησιάσουν στη διπλωματική κατοικία, την ημέρα που ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι εξαφανίστηκε το 2018.

Σύμφωνα με το CNNi, στις 2 Οκτωβρίου 2018, μια καθαρίστρια, δύο οδηγοί και ένας τεχνικός ενημερώθηκαν από το προξενείο να μην προσέλθουν για εργασία στο κτήριο, όπου στεγάζεται η προξενική αρχή, όπως οι ίδιοι κατέθεσαν ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου που διερευνά τη δολοφονία Κασόγκι.

Ο εργατοτεχνίτης του προξενείου, Ζεκί Ντεμίρ, κατέθεσε ότι αρχικά του είπαν ότι θα γίνονταν εργασίες ανακαίνισης στην οικία του Γενικού Προξένου Μοχάμεντ αλ-Οταϊμπί αλλά στη συνέχεια του ζητήθηκε να πάει εκεί στις 2:00 μ.μ.

«Υπήρχαν 5 ή 6 άτομα εκεί. Δεν με άφησαν να μπω από καμία από τις τρεις εισόδους. Μου ζήτησαν να ανάψω το ταντούρι (σ.σ. φούρνος). Υπήρχε μια ατμόσφαιρα πανικού», είπε στο δικαστήριο ο μάρτυρας.

«Άναψα το ταντούρι και άρχισαν να μιλούν μεταξύ τους. Αστειεύτηκα, λέγοντάς τους πως αν πέσετε μέσα στο ταντούρι, τότε θα γίνετε κεμπάπ. Μετά έφυγα», πρόσθεσε.

Ο οδηγός του Γενικού Προξένου, ο Χακάν Γκιουβέν, είπε στο δικαστήριο ότι μετέφερε τον αλ-Οταϊμπί και την οικογένειά του στο αεροδρόμιο, στις 8 Οκτωβρίου 2018. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ο Σαουδάραβας πρόξενος του είχε πει πως θα επέστρεφε στην Κωνσταντινούπολη.

Οι καταθέσεις αυτές συμπεριελήφθησαν στο κατηγορητήριο, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν μέχρι το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου 2018, όταν ο Κασόγκι εισήλθει στο σαουδαραβικό προξενείο σε μια πολύβουη εμπορική γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, με σκοπό να λάβει μια σειρά από έγγραφα που θα του επέτρεπαν να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του, Χατιτσέ Τσενγκίζ. Ο δημοσιογράφος δεν βγήκε ποτέ ξανά από το κτήριο.

Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι των 20 κατηγορουμένων, στους οποίους ο Δικηγορικός Σύλλογος ανέθεσε την υπεράσπισή τους με σκοπό τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης, κατέθεσαν ότι αδυνατούν να δουν τους πελάτες τους.

Οι ύποπτοι που κατονομάζονται στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνουν τον Αχμέντ αλ – Ασίρι, πρώην αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας της Σαουδικής Αραβίας και τον Σαούντ αλ – Καχτάνι, πρώην σύμβουλο του πρίγκηπα διαδόχου του Σαουδαραβικού Στέμματος. Και οι δύο κατηγορούνται για «παρακίνηση σε διάπραξη μιας εκ προμελέτης βασανιστικής δολοφονίας με τερατώδη πρόθεση». Οι υπόλοιποι 18 κατηγορούμενοι βαρύνονται με το αδίκημα της «διάπραξη μιας εκ προμελέτης βασανιστικής δολοφονίας με τερατώδη πρόθεση».

Στη δίκη που ξεκίνησε την Παρασκευή, ήταν παρόντες εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Διεθνούς Τύπου, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, καθώς και η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, Χατιτσέ Τσενγκίζ.

Η Τσενγκίζ, η οποία πιστεύει ότι η υπόθεση θα αποκαλύψει νέα στοιχεία σχετικά με το που βρίσκονται τα απομεινάρια του Κασόγκι, δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο πως η όλη διαδικασία «ήταν εξαντλητική τόσο πνευματικά όσο και ψυχολογικά» για εκείνη.

«Είναι μια ηθική ευθύνη που έχει πέσει επάνω στους ώμους μας, να καταπιαστούμε με αυτή τη δολοφονία», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να αναζητά δικαιοσύνη για το θάνατο του Κασόγκι τόσο στην Τουρκία όσο και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Saudi consulate staff describe strange events on day of Khashoggi's death - By Ipek Yezdani, Gul Tuysuz and Emma Reynolds, CNN