Κορωνοϊός: Οι γυναίκες καταγγέλλουν συνθηματικά την ενδοοικογενειακή βία στα φαρμακεία
Την Κυριακή, μια γυναίκα μπήκε σε φαρμακείο στη γαλλική πόλη Νανσί, έναν από τους λίγους δημόσιους χώρους που εξακολουθούν να είναι ανοιχτοί από τότε που η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Ωστόσο η γυναίκα δεν ήταν εκεί για να αγοράσει φάρμακα. Ήταν εκεί για να πει στον φαρμακοποιό ότι ο σύντροφός της την είχε κακοποιήσει. Λίγο αργότερα, o σύζυγος συνελήφθη από την αστυνομία.
Καθώς η πανδημία του κορονωϊού αναγκάζει τις χώρες σε όλο τον κόσμο να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για να περιορίσουν την κυκλοφορία των πολιτών τους, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας βρέθηκαν ξαφνικά παγιδευμένα στο σπίτι με τους κακοποιητικούς συντρόφους τους. Κάποιες δεν είναι σε θέση -ή φοβούνται πολύ- να καλέσουν την αστυνομία, αναφέρουν οι ειδικοί.
Έτσι η Γαλλία, εμπνευσμένη από μια παρόμοια πρακτική τηςΙσπανίας, έχει αρχίσει να λέει στα θύματα να κατευθυνθούν προς τα φαρμακεία. Εάν δεν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά στο κατάστημα, μπορούν απλά να πουν την κωδική λέξη «μάσκα-19» στον φαρμακοποιό πίσω από τον πάγκο.
«Η γυναίκα στη Νανσί ήταν η πρώτη που ζήτησε βοήθεια από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε την πρωτοβουλία την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε στο CNNi η εκπρόσωπος τύπου της Γαλλίδας υπουργού Ισότητας, Μαρλέν Σιαπά.
«Δεν σκοτώνεις ποτέ από αγάπη» / AP Photo/Thibault Camus
Καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης γίνονται όλο και πιο αυστηρά σε ολόκληρη την Ευρώπη, φιλανθρωπικές οργανώσεις και αστυνομικές δυνάμεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Το να περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιητή τους, κάνει τα θύματα πιο ευάλωτα, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής. Επιπρόθετα, σύμφωνα με πολλές έρευνες, έχουν διαπιστωθεί ότι συναισθηματικά στρεσογόνες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς στο σπίτι.
Ερευνητές παρατήρησαν την αύξηση τέτοιων συμπεριφορών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν συμβαίνουν μεγάλες φυσικές καταστροφές, καθώς και κατά τη διάρκεια μεγάλων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.
«Πάντα υπήρχε έμφυλη βία, αλλά αυτή η κρίση τα κάνει όλα χειρότερα»
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση κατά 36% στις περιπτώσεις που η αστυνομία επενέβη για θέματα ενδοοικογενειακής βίας στο Παρίσι, μετά την επιβολή του μέτρου της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει το κόστος για 20.000 διανυκτερεύσεις σε δωμάτια ξενοδοχείων για θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ανοικτά κέντρα συμβουλευτικής που θα λειτουργήσουν σε σούπερ μάρκετ.
Επίσης, υπάρχουν ανησυχητικές καταγγελίες και από άλλες χώρες.
«Πάντα υπήρχε έμφυλη βία, αλλά αυτή η κρίση τα κάνει όλα χειρότερα», δήλωσε στο CNNi η Σιμόνα Αμεράτα, εργαζόμενη στο καταφύγιο γυναικών «Lucha y Siesta» στη Ρώμη της Ιταλίας.
«Επειδή είμαι γυναίκα», του Ιταλού καλλιτέχνη aleXsandro Palombo / AP Photo/Antonio Calanni
Μια νεαρή γυναίκα που επικοινώνησε με το καταφύγιο «Lucha y Siesta» είπε πρόσφατα ότι ο εδώ και τέσσερα χρόνια σύντροφός της ήταν ανέκαθεν καταπιεστικός και βάναυσος, αλλά κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας έγινε πολύ χειρότερος.
«Η δυναμική της βίας στο σπίτι γίνεται πολύ σοβαρή», δήλωσε η Αμεράτα. «Του ζήτησε να φύγει και αυτός αρνήθηκε. Λέει ότι δεν έχει πού να πάει.».
Η κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας κυριαρχεί στην Ιταλία και οι τοπικές αρχές έχουν αναγκαστεί να αναδιανείμουν μεγάλο μέρος των πόρων τους στην καταπολέμηση του ιού. «Η παροχή δικαστικής προστασίας προχωράει πιο αργά από το σύνηθες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι», πρόσθεσε η Αμεράτα.
«Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι οι νομικές διατάξεις για την προστασία των γυναικών δεν θα τεθούν σε εφαρμογή εγκαίρως».
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Ευρώπη
Στην Αυστραλία, η κυβέρνηση είπε ότι η Google -κατά τη διάρκεια της επιδημίας- έχει καταγράψει τις περισσότερες αναζητήσεις για παροχή βοήθειας λόγω ενδοοικογενειακής βίας τα τελευταία πέντε χρόνια, αύξηση που φτάνει το 75%. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα οικονομικό πακέτο για τη στήριξη των θυμάτων της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας ως επίπτωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού της τάξης των 150 εκατ.ομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 92 εκατ. δολάρια).
Το «Καταφύγιο», μια κορυφαία βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε ότι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ότι τα θύματα ενδέχεται να μην μπορούν να καταγγείλουν την κακοποίησή τους.
«Γνωρίζουμε ότι συνήθως η ευκαιρία για τις γυναίκες με κακοποιητικούς συντρόφους να κάνουν μια κλήση και να ζητήσουν βοήθεια είναι συχνά πολύ περιορισμένη», δήλωσε η Σάντρα Χόρλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης.
«Τώρα, είναι πιθανό ότι η ευκαιρία αυτή έχει γίνει ακόμα μικρότερη», πρόσθεσε.
Το Καταφύγιο συμβουλεύει τις γυναίκες να χρησιμοποιούν το «Silent Solution» (αθόρυβη λύση), την κλήση έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στους ανθρώπους να καταφύγουν στην αστυνομία χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο αφής χωρίς να χρειάζεται να μιλήσουν, ενώ έχει επίσης τεθεί σε εφαρμογή ένα chatbot, εφαρμογή η οποία «συνομιλεί» online με χρήστες.