ΚΟΣΜΟΣ

Χάρβεϊ Γουάινστιν: 23 χρόνια φυλακή στον παραγωγό - Ένοχος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση

Χάρβεϊ Γουάινστιν: 23 χρόνια φυλακή στον παραγωγό - Ένοχος για βιασμό και σεξουαλική επίθεση
AP Photo/John Minchillo

Σε 23 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο 67χρονος Χάρβεϊ Γουάινστιν αφού κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση και βιασμό δύο γυναικών, μια βαρύτατη ποινή, αν ληφθεί υπόψη και η ηλικία του.

Η ποινή που του επέβαλε ο δικαστής του Μανχάταν Τζέιμς Μπερκ είναι πολύ κοντά στη μέγιστη προβλεπόμενη (29 έτη) για τα δύο αδικήματα για τα οποία κρίθηκε ένοχος ο Γουάινστιν στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δικηγόροι του πρώην μεγαλοπαραγωγού είχαν ζητήσει να του επιβληθεί η ελάχιστη ποινή, δηλαδή φυλάκιση 5 ετών.

«Δεδομένης της ηλικίας του, κάθε ποινή μεγαλύτερη της ελάχιστης θα ισοδυναμούσε με ισόβια κάθειρξη», ανέφεραν. Επισήμαναν επίσης ότι από τον Οκτώβριο του 2017 ο πελάτης τους έχασε τη γυναίκα του, που τον εγκατέλειψε, τη δουλειά του, την εταιρεία του (The Weinstein Company) ενώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται εχθρικά από πολλούς. Οι συνήγοροι επικαλέστηκαν εξάλλου και τα δύο μικρά παιδιά του, ηλικίας 6 και 9 ετών.

«Μπορεί να μην ξαναδώ ποτέ τα παιδιά μου», είπε ο ίδιος, μιλώντας για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης του.

Ο Γουάινστιν προσπάθησε να εμφανιστεί ως «θύμα» του κινήματος #MeToo. «Ήμουν το πρώτο παράδειγμα και τώρα υπάρχουν χιλιάδες κατηγορούμενοι άνδρες. Ανησυχώ για αυτήν τη χώρα», υποστήριξε.

Απέναντί του βρίσκονταν τα θύματά του, οι έξι γυναίκες που κατέθεσαν στη δίκη. Στέκονταν η μία δίπλα στην άλλη, στην πρώτη σειρά. Δύο από αυτές, η Μίμι Χαλέγι και η Τζέσικα Μαν, απευθύνθηκαν στον δικαστή πριν εκείνος να ανακοινώσει την απόφασή του.

«Το επεισόδιο με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν άλλαξε την πορεία της ζωής μου» εξήγησε η Μίμι Χαλέγι, η οποία αναγκάστηκε να διακόψει, επειδή ξέσπασε σε λυγμούς. «Κατέστρεψε ένα μέρος του εαυτού μου», πρόσθεσε στη συνέχεια. «Ελπίζω ότι (η ποινή) θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αντιληφθεί τι έκανε, σε εμένα και σε άλλες και να μετανοήσει πραγματικά», κατέληξε η πρώην βοηθός παραγωγής, η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Γουάινστιν το 2006.

«Είμαι αναγκασμένη να φέρω το βάρος αυτής της εμπειρίας μέχρι τον θάνατό μου», είπε στη συνέχεια η Τζέσικα Μαν, μιλώντας για έναν άνθρωπο που «της έκλεψε το σώμα» και «πρέπει τελικά να πληρώσει».

«Σήμερα δεν ντρέπομαι. Μπόρεσα να εκφραστώ. Δεν υπάρχουν πια τέρατα στην ντουλάπα μου», κατέληξε η πρώην επίδοξη ηθοποιός.

Η εισαγγελέας Τζόαν Ιλούζι-Όρμπον δεν είχε ζητήσει από τον δικαστή να επιβάλει μια συγκεκριμένη ποινή, αλλά να κρίνει εκείνος ποια θα αντικατοπτρίζει «τη σοβαρότητα των εγκλημάτων του, την παντελή έλλειψη τύψεων (…) και την ανάγκη να αποτρέψουμε τον ίδιο και άλλους από το να διαπράξουν νέα εγκλήματα».

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία η εισαγγελέας μίλησε και πάλι επαινετικά για τα θύματα που κατέθεσαν στη δίκη. Χωρίς αυτές τις γυναίκες «δεν θα μπορούσαμε ποτέ να σταματήσουμε» τον Γουάινστιν, τόνισε, περιγράφοντας έναν «εγωιστή» άνθρωπο που δεν έδειξε καμία συμπάθεια για τα θύματά του.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν παραδεχόταν ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τις γυναίκες που τον κατηγορούσαν, αλλά ότι όλες οι επαφές τους έγιναν με τη συναίνεσή τους. Μέχρι τώρα δεν έχει εκφράσει καμία λύπη, ούτε έχει ζητήσει συγγνώμη. Οι δικηγόροι του είχαν ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσουν έφεση.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό σε ποια φυλακή της Νέας Υόρκης θα εκτίσει την ποινή του ο συνιδρυτής των στούντιο Miramax. Το πιθανότερο όμως είναι ότι δεν θα παραμείνει σε εκείνη του Ράικερς Άιλαντ, όπου κρατείται σήμερα και η οποία προορίζεται κατά κύριο λόγο για τους υπόδικους.

Τα email - «φωτιά»

«Η Τζένιφερ Άνιστον πρέπει να σκοτωθεί»: Αυτό έγραψε σε e-mail ο Χάρβεϊ Γουάινστιν στις 31 Οκτωβρίου 2017, απαντώντας σε δημοσιογράφο που ζητούσε ένα σχόλιο σχετικά με μια υποτιθέμενη κατηγορία ότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά την ηθοποιό.

Το συγκεκριμένο άρθρο θα δημοσιευόταν στο National Enquirer. Οι ισχυρισμοί αυτοί περί σεξουαλικής επίθεσης δεν ήταν αληθείς, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ίδιας της Άνιστον.

«Ποτέ δεν έφτασε αρκετά κοντά για να την αγγίξει. Ποτέ δεν υπήρξε μόνη μαζί του. Δεν έχουμε ιδέα για το e-mail, δεν μας εστάλη, ούτε έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο για αυτό», είπε εκπρόσωπος της ηθοποιού. Το e-mail αποκαλύφθηκε μαζί με περίπου 1000 σελίδες εγγράφων που ήρθαν στη δημοσιότητα στο ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, λίγες ώρες πριν την απονομή της τελικής ποινής στον Χάρβεϊ Γουάινστιν, την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020.

Στα ίδια e-mail αποκαλύφθηκε και η επικοινωνία που είχε ο Χάρβεϊ Γουάινστιν με τους Μάικλ Μπλούμπεργκ, Κουέντιν Ταραντίνο, Τεντ Σαράντος, Τζεφ Μπέζος, Τιμ Κουκ και Έντι Κιού, ανάμεσα σε άλλους. Σύμφωνα με τα αρχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, κανείς τους δεν απάντησε στον Γουάινστιν.

Στους επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ και Έντι Κιού ο Γουάινστιν έγραψε: «Δεν θέλω να κάνετε καμία δημόσια δήλωση -μόνο μια ιδιωτική στη διεύθυνσή μου στο gmail, λέγοντας ότι στηρίζετε τη λύση να δεχθώ θεραπεία και βοήθεια πριν το Διοικητικό Συμβούλιο με απολύσει. Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση. Πολλές από τις κατηγορίες είναι ψευδείς. [...] Για την ώρα θα πάρω άδεια και θα γίνω καλά. Αν με απολύσουν τώρα, θα καταστραφώ προσωπικά και θα προκαλέσω μια τεράστια δικαστική μάχη, σε σχέση με τα δικαιωμάτά μου στην εταιρία. Αν έχω όμως στήριξη από κάποιον σαν εσάς και μου δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία (γιατί οι άνθρωποι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία), θα ήταν πολύ βοηθητικό. Θα χρειαστώ κάτι σήμερα αν γίνεται, θα το εκτιμούσα».

Στον Τεντ Σαράντος, του Netflix έγραψε: «Χρειάζομαι τη φιλία σου τώρα».

Στην ατζέντη (και τώρα πια σύζυγο) του Κουέντιν Ταραντίνο, Ντανιέλα Πικ: «Πρέπει να μιλήσω στον Κουέντιν σήμερα - θα είναι διαθέσιμος; Θα εκτιμούσα πολύ να με ενημέρωνες, σε ευχαριστώ».

Στα ίδια έγγραφα βρέθηκε και η λίστα (γνωστή ως «red flag list») με ονόματα 70 συνεργατών του Χάρβεϊ Γουάινστιν που ήταν πιθανό να «μιλήσουν» εναντίον του. Αναμεσά τους αυτά του Μπεν Άφλεκ, της Αναμπέλα Σιόρα, της Ρόουζ ΜακΓκόουαν. Η λίστα δεν δόθηκε στους ενόρκους κατά τη διάρκεια της δίκης του Γουάινστιν.