ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Κόκκινη Ζώνη» από σήμερα η Ιταλία – Σε ισχύ το μέτρο «εγώ μένω σπίτι»

Κορωνοϊός: «Κόκκινη Ζώνη» από σήμερα η Ιταλία – Σε ισχύ το μέτρο «εγώ μένω σπίτι»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ALESSANDRO DI MARCO

«Κόκκινη Ζώνη» αποτελεί από σήμερα ολόκληρη η Ιταλία, η οποία υιοθέτησε ακόμη σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η μετακίνηση του πληθυσμού περιορίστηκε σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε:

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"».

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες», είπε ο Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε:

«Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι «σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α' Εθνικής».

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

463 οι νεκροί, 7.985 τα κρούσματα

Ακόμη 97 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη νέα ενημέρωση των ιταλικών Αρχών. Οι θανόντες έχουν πλέον φτάσει τους 463, ενώ τα κρούσματα στη χώρα είναι 7.985.

Μέχρι τώρα 724 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Η θετική είδηση της ημέρας είναι ότι μετά από δύο εβδομάδες, ο 38χρονος Ματία, από την περιοχή του Κοντόνιο, άρχισε να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη. Πρόκειται για τον «ασθενή ένα», ο οποίος είχε μεταδώσει τον ιό σε περίπου 15 ανθρώπους.

Η ιταλική κυβέρνηση κλείνει τα μουσεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και άλλες αίθουσες θεαμάτων σε ολόκληρη την επικράτειά της για να αντιμετωπίσει τη διάδοση του κορωνοϊού, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Συγκεκριμένα, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία, οι παμπ, οι αίθουσες παιγνιδιών, οι σχολές χορού, οι ντισκοτέκ και άλλοι παρόμοιοι χώροι στο σύνολο της εθνικής επικράτειας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Ακόμη, κλείνουν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Στόχος της απόφασης είναι να μην παρακινούνται, ιδίως οι νέοι, με ειδικές προσφορές, να πηγαίνουν για σκι, έως ότου τελειώσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, αποφασίσθηκε ότι σε όλες τις φυλακές της χώρας θα αποσταλούν 100.000 χάρτινες μάσκες. Οι υπάλληλοι των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, τέλος, μετά τις 27, συνολικά, εξεγέρσεις σε ιταλικές φυλακές, ζητούν από την κυβέρνηση να ευνοήσει, στις περιπτώσεις που το επιτρέπουν, τον κατ΄οίκον περιορισμό των κρατουμένων.

Η Ελλάδα αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς τη Bόρεια Ιταλία

Στην αναστολή όλων των πτήσεων από κάθε ελληνικό αεροδρόμιο έως και τις 23 Μαρτίου, από και προς τη Βόρεια Ιταλία ανακοίνωσε η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (9/3), η ΥΠΑ δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ανακοινώνει ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοϊου την προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Βόρεια Ιταλία.

Η σχετική NOTAM ισχύει από σήμερα 9 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Μαρτίου 2020 και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα τις περιοχές Εμίλια Ρομάνα, Πεδεμόντιο, Λομβαρδία και Βένετο. Σημειώνεται ότι η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρίες.

Εκτός από την Ελλάδα, σε αναστολή των πτήσεων προχώρησε και το Μαρόκο.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Σάαντ Εντίν Ελ Οθμάνι γνωστοποίησε ότι η χώρα του αναστέλλει όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία μέχρι νεοτέρας.

«Λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Μαρόκου αποφάσισε να αναστείλει όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης», ανέφερε ο μαροκινός πρωθυπουργός μέσω Twitter.

Και οι Αρχές της Τυνησίας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις και τα δρομολόγια πλοίων και από και προς την Ιταλία, με μοναδική εξαίρεση ένα αεροπορικό δρομολόγιο προς και από τη Ρώμη, καθώς και ότι επισπεύδουν την έναρξη μιας περιόδου σχολικών διακοπών για την Πέμπτη αντί της προσεχούς Δευτέρας.

Επιπλέον, και οι Αρχές της Μάλτας απαγορεύουν από σήμερα στους πολίτες να ταξιδέψουν στην Ιταλία, μετά τον εντοπισμό του τέταρτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του νέου κοροναϊού στη χώρα από το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλες οι πτήσεις προς την Ιταλία αναστέλλονται αμέσως, ενώ το φέρι μποτ που συνδέει τη Μάλτα με τη Σικελία καθημερινά θα χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταφορά φαρμάκων και εμπορευμάτων.

Η Μάλτα εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές, κυρίως τροφίμων, που προέρχονται από την Ιταλία.

Αντιμέτωποι με φυλάκιση όσοι «σπάνε» την καραντίνα

Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας προειδοποίησε πως όποιος «σπάει» την καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί οι βόρειες περιοχές της χώρας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τρίμηνη ποινή φυλάκισης.

Όποιος αποφασίσει να φύγει από τις «αποκλεισμένες περιοχές» μπορεί να καταλήξει στη φυλακή, ή, όπως είπε η Λουτσιάνα Λαμοργκέσε, να πληρώσει πρόστιμο έως και 206 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένα ζευγάρι από τη Πάρμα, περιοχή η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα, επιχείρησαν να ταξιδέψουν για «λόγους αναψυχής» στη Μαδρίτη και εμποδίστηκαν από τους καραμπινιέρους.

Τώρα, το ζευγάρι θα αντιμετωπίσει, πιθανότατα, ποινικές συνέπειες. Αν ο δικαστής κρίνει ότι με την συμπεριφορά τους έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια, η καταδίκη μπορεί να φτάσει μέχρι και τα δώδεκα χρόνια φυλάκισης.

Σταματούν οι θρησκευτικές λειτουργίες μέχρι τις 3 Απριλίου

Η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου. Δεν θα τελούνται γάμοι ή κηδείες σε εκκλησιαστικούς χώρους.

«Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.

Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι ασπάζεται και εφαρμόζει τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, διότι η Καθολική Εκκλησία ανησυχεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.