ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη για τη ζωή του δίνει Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που συνελήφθη από Ισραηλινούς

Μάχη για τη ζωή του δίνει Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που συνελήφθη από Ισραηλινούς
TWITTER

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία, σχετικά με την μοίρα του Μοχάμεντ αλ-Κικ, του πρώτου Παλαιστίνιου δημοσιογράφου ο οποίος επί 75 μέρες πραγματοποιεί απεργία πείνας και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο ενώ εξακολουθεί να κρατείται από το Ισραήλ.

Ο αλ-Κικ, 33 ετών, συνελήφθη στις 21 Νοεμβρίου από την Ισραηλινή αστυνομία, η οποία τον κατηγόρησε για διασυνδέσεις με την Χαμάς. Ο δημοσιογράφος ξεκίνησε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος επειδή κρατείται χωρίς να έχει περάσει από δίκη και να έχει καταδικαστεί. Είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που διαμαρτύρεται σε αυτή την συνήθη τακτική των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων. Ο αλ-Κικ αρνείται τη σίτιση και αρκείται στο να πίνει μόνο νερό.

Η γυναίκα του αλ-Κικ δήλωσε στο ρωσικό δίκτυο RT ότι οι Ισραηλινοί συνέλαβαν τον σύζυγό της στο σπίτι του στη Ραμάλα και υπέφερε από απάνθρωπη μεταχείριση στο κέντρο κράτησης που οδηγήθηκε. “Ξέρουμε ότι ήταν υποκείμενο όλων των ειδών τις απειλές και βασανιστηρίων, όπως να τον χτυπούν σε μια μικρή καρέκλα όταν τον είχαν με τις χειροπέδες, και του είχαν δέσει τα μάτια για ώρες”, είπε.

Η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί και ο αλ-Κικ έχει χάσει πάνω από 20 κιλά. Την Πέμπτη η ισραηλινήδικαιοσύνη ανέστειλε τη διοικητική κράτησή του, που επιτρέπει να κρατείται χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς δίκη, όμως ο Κικ εξακολουθεί να μην έχει δικαίωμα να εγκαταλείψει το νοσοκομείο χωρίς άδεια.

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία πείνας και χθες το βράδυ, οι υπερασπιστές του 33χρονου σε ανακοίνωσή τους υπογράμμισαν ότι “δίνει μάχη με τον θάνατο” στο κρεβάτι του νοσοκομείου της Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται δέσμιος.

Αμέσως πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υποστήριξης, στη Γάζα και σήμερα στη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και σε άλλες περιοχές, ενώ ακτιβιστές ανακοίνωσαν πως αρχίζουν απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με τον Κικ.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο Ερυθρός Σταυρός έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους, ιδιαίτερα αφού οι γιατροί έκαναν λόγο για πιθανές "αμετάκλητες βλάβες" στην υγεία του δημοσιογράφου.Ο ίδιος ο δημοσιογράφος προειδοποίησε από την πλευρά του ότι δεν θα αρχίσει να τρέφεται ξανά παρά μόνο όταν είναι "ελεύθερος".

Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστίνιων Κρατουμένων, εκτος από τον Κικ, άλλοι 12 δημοσιογράφοι κρατούνται από το Ισραήλ, ένας από τους οποίους εδώ και πάνω από 20 χρόνια, καθώς και πέντε φοιτητές της δημοσιογραφίας.