Πομπέο κατά Ρωσίας - Κίνας για το βέτο: Έχετε αίμα στα χέρια σας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν το «επαίσχυντο» βέτο που έθεσαν την Παρασκευή Ρωσία και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας την παροχή διασυνοριακής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, κατηγορώντας τις δύο αυτές χώρες ότι «έβαψαν τα χέρια τους με αίμα».
«Το χθεσινό βέτο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κίνας στην πρόταση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια Σύρους είναι επαίσχυντο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
«Προς τη Ρωσία και την Κίνα: επιλέξατε να κάνετε μια πολιτική δήλωση αντιτασσόμενες σε αυτό το ψήφισμα, έχετε αίμα στα χέρια σας», πρόσθεσε.
Την Παρασκευή, η Ρωσία και η Κίνα έθεσαν βέτο στην πρόταση αυτή. Για τη Μόσχα, αυτό ήταν το 14ο βέτο σε ψηφίσματα που αφορούν τη Συρία αφότου ξεκίνησε η σύρραξη στη χώρα, το 2011.
Με την πρόταση που υποβλήθηκε από το Βέλγιο, το Κουβέιτ και τη Γερμανία θα επιτρεπόταν να συνεχιστούν οι διασυνοριακές παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για άλλους 12 μήνες μέσω δύο μεθοριακών διαβάσεων στην Τουρκία και άλλης μίας στο Ιράκ. Η Ρωσία ήθελε να επιτραπούν οι παραδόσεις αυτές για έξι μήνες, μέσω δύο διαβάσεων μόνο και είχε υποβάλει τη δική της πρόταση, που επίσης απορρίφθηκε.
«Οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην παροχή βοήθειας προς εκείνους που δεν έχουν φωνή, τους πεινασμένους, τους εκτοπισμένους και τους ορφανεμένους ώστε να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται για να επιβιώσουν, όπου και αν ζουν», πρόσθεσε ο Πομπέο.
Από τη βοήθεια που χορηγείται σήμερα (τρόφιμα, φάρμακα…) επωφελούνται κυρίως οι κάτοικοι περιοχών που δεν ελέγχονται πλήρως από τη Δαμασκό, όπως εκείνοι του Ιντλίμπ, μιας επαρχίας υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία).
Από το 2014, η βοήθεια που στέλνει ο ΟΗΕ και άλλες οργανώσεις αρωγής περνά στη Συρία από την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία. Η τρέχουσα εντολή λήγει στις 10 Ιανουαρίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας ενδέχεται να προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμβιβαστική συμφωνία, αν και κάποιοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι αυτό ίσως αποδειχθεί δύσκολο.