ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκτός απογραφής η ερώτηση για «ιθαγένεια» - Πώς επηρεάζει μετανάστες και μεινότητες

ΗΠΑ: Εκτός απογραφής η ερώτηση για «ιθαγένεια» - Πώς επηρεάζει μετανάστες και μεινότητες
AP Photo/Carolyn Kaster

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε χθες Πέμπτη το σχέδιό του να προστεθεί μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ερώτηση για την ιθαγένεια στην απογραφή του πληθυσμού το 2020, αλλά επέμεινε ότι δεν εγκαταλείπει το σχέδιό του να εξακριβώσει πόσοι μη υπήκοοι ζουν στις ΗΠΑ κι έδωσε διαταγή στις κυβερνητικές υπηρεσίες να συμβάλλουν στη συγκέντρωση στοιχείων αναδιφώντας τις βάσεις δεδομένων τους.

Το σχέδιο του Τραμπ να προστεθεί η επίμαχη ερώτηση στη διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα εμπόδιο που ήταν αδύνατον να παρακαμφθεί, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε εναντίον της κυβέρνησής του, που διατεινόταν πως τα νέα στοιχεία για την υπηκοότητα των κατοίκων θα της επέτρεπαν να εφαρμόσει με πιο επαρκή τρόπο τον νόμο για τα Δικαιώματα Ψήφου, που προστατεύει τις μειονότητες.

Το δικαστήριο, εξετάζοντας το ζήτημα, αποφάνθηκε ότι το σκεπτικό που επικαλέστηκε η κυβέρνηση αποτελούσε «εφεύρημα». Οι επικριτές της πρωτοβουλίας εξέφραζαν ανησυχίες πως η προσθήκη του ζητήματος της εθνικότητας στο ερωτηματολόγιο της απογραφής θα οδηγούσε σε διακρίσεις σε βάρος φυλετικών μειονοτήτων και κυρίως πως αληθινό στόχο είχε να επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να αποκτήσουν με αθέμιτο τρόπο πλεονέκτημα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μειώνοντας τεχνηέντως τον καταγεγραμμένο πληθυσμό σε εκλογικές περιφέρειες όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί.

Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου και οι υποστηρικτές του αντιτείνουν πως είναι κεφαλαιώδες οι αρχές να γνωρίζουν πόσοι είναι οι μη υπήκοοι που ζουν στη χώρα.

Ο Τραμπ, παρότι εγκατέλειψε το αρχικό του σχέδιο, διεμήνυσε πως «δεν θα αφήσει πέτρα που να μην αναποδογυρίσει» για να διαμορφώσει σαφή εικόνα για τον αριθμό των αλλοδαπών στη χώρα, καταφέρθηκε εναντίον των «εξαιρετικά εχθρικών» δικαστικών και άλλων επικριτών του, ενώ σημείωσε: «θα αξιοποιήσουμε τις τεράστιες ομοσπονδιακές βάσεις δεδομένων για να κάνουμε μια πλήρη, ολοκληρωμένη και ακριβή μέτρηση του πληθυσμού που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων τις βάσεων δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας και της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έχουμε τεράστια γνώση σε πολλές από τις υπηρεσίες μας».

Ο Ρεπουμπλικάνος επέμεινε ότι δεν αλλάζει τροχιά. «Δεν θα υποχωρήσουμε από την προσπάθειά μας να εξακριβώσουμε ποια είναι η κατάσταση [ως προς την ιθαγένεια] του πληθυσμού των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε.

Ωστόσο, ο Τραμπ ενδέχεται να συναντήσει περισσότερες νομικές προκλήσεις στην προσπάθεια αυτή. Το Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε πρόσωπο που ζει στη χώρα πρέπει να καταμετράται όταν κατανέμεται η αντιπροσώπευση ανά Πολιτεία στο Κογκρέσο κι ότι αυτή τροποποιείται κάθε 10 χρόνια, μέσω της απογραφής του πληθυσμού, όχι με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει μετατρέψει τη σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό ζήτημα σε κεντρικό χαρακτηριστικό της προεδρίας του και της εκστρατείας του για να επανεκλεγεί το 2020, διατράνωσε πως έδωσε εντολή σε κάθε κυβερνητική υπηρεσία να διαβιβάσει στο υπουργείο Εμπορίου όποιο στοιχείο διαθέτει για τους πολίτες των ΗΠΑ και τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα.

Η υπηρεσία απογραφής του πληθυσμού υπάγεται οργανικά στο υπουργείο Εμπορίου.

«Οι πληροφορίες αυτές θα είναι χρήσιμες για αναρίθμητους σκοπούς, όπως εξήγησε ο πρόεδρος», ανέφερε από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Αναφέρθηκε στη νομική διένεξη για το εάν οι παράτυποι μετανάστες μπορούν να λαμβάνονται υπόψη όταν ορίζεται η αντιπροσώπευση εκλογικών περιφερειών στο Κογκρέσο και πρόσθεσε πως ανάλογα με την έκβασή της, «τα δεδομένα αυτά πιθανόν θα αποδειχθούν συναφή. Θα μελετήσουμε το ζήτημα».