ΚΟΣΜΟΣ

Η ξηρασία στο Ιράκ αποκάλυψε παλάτι 3.400 ετών μυστηριώδους αυτοκρατορίας

Η ξηρασία στο Ιράκ αποκάλυψε παλάτι 3.400 ετών μυστηριώδους αυτοκρατορίας
Tuebingen University

Μια ομάδα Γερμανών και Κούρδων αρχαιολόγων ανακάλυψε ένα παλάτι 3.400 ετών, το οποίο ανήκε στη μυστηριώδη αυτοκρατορία "Mittani" στο Ιράκ.

Η ξηρασία, που μείωσε αισθητά τη στάθμη του νερού στο φράγμα της Μοσούλης πέρυσι, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανακάλυψη του αρχαίου παλατιού.

«Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες και σκιαγραφεί την επιτυχία της κουρδο-γερμανικής συνεργασίας», ανέφερε ο Κούρδος αρχαιολόγος Hasan Ahmed Qasim.

Η ομάδα των αρχαιολόγων ξεκίνησε πέρυσι μια επιχείρηση διάσωσης των ερειπίων που αποκαλύφθηκαν από την πτώση της στάθμης του νερού στις όχθες του αρχαίου ποταμού Τίγρη. Τα ερείπια αυτά είναι μόλις ελάχιστα από αυτά που αποτελούν ολόκληρη την αυτοκρατορία Mittani.

«Η αυτοκρατορία Mittani είναι μία από τις αυτοκρατορίες της αρχαίας Εγγύς Ανατολής που έχουν ερευνηθεί ελάχιστα» δήλωσε η αρχαιολόγος Ivana Puljiz του πανεπιστημίου του Tubingen σύμφωνα με τη Deutsche Welle και πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί ούτε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.

Η ομάδα δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή της, καθώς η στάθμη του νερού ξεκίνησε να ανεβαίνει και πάλι, σκεπάζοντας και πάλι τα ερείπια.

Τουλάχιστον δέκα πήλινες επιγραφές ανακαλύφθηκαν μέσα στο παλάτι.

«Βρήκαμε επίσης υπολείμματα τοιχογραφιών σε φωτεινές αποχρώσεις κόκκινου και μπλε. Στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. οι τοιχογραφίες ήταν πιθανότατα τυπικό χαρακτηριστικό των παλατιών στην αρχαία Εγγύς Ανατολή, ωστόσο σπάνια τις βρίσκουμε διατηρημένες. Η ανακάλυψη των τοιχογραφιών στην Kemune προκαλεί αίσθηση στην αρχαιολογική κοινότητα», δήλωσε η Puljiz.

Μια ομάδα ερευνητών στη Γεραμία θα προσπαθήσει τώρα να ερμηνεύσει τις επιγραφές ελπίζοντας αυτές να αποκαλύψουν περισσότερα για την αυτοκρατορία Mittani, που κάποτε κυριαρχούσε σε μέρη της Συρίας και της βόρειας Μεσοποταμίας.