ΚΟΣΜΟΣ

Κραιπάλη και ωμή βία: Το ζοφερό παρελθόν της πιο απομακρυσμένης πόλης της Αυστραλίας

Κραιπάλη και ωμή βία: Το ζοφερό παρελθόν της πιο απομακρυσμένης πόλης της Αυστραλίας
Pixabay

«Φως» στα σκοτεινά μυστικά που έκρυβε μία πόλη της Αυστραλίας ρίχνει νέο βιβλίο, που περιγράφει σκηνές ωμές βίας σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας.

Γίνεται λόγος για την Burketown, μία πόλη στην απομονωμένη Gulf Country, στα βορειοδυτικά της Αυστραλίας που φιλοξενούσε ένα πλούσιο μείγμα κουλτουρών.

Στα μέσα του 19ου αιώνα στην πόλη υπήρχαν τέσσερις παμπ, αλλά κανένας γιατρός ή ιατρικό κέντρο. Οι ασθένειες και ο θάνατος «θέριζαν».

Ο Richard J. Martin, ειδικός στις κοινωνικές επιστήμες, συνέγραψε ένα βιβλίο για τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνά του για την πόλη και οι αποκαλύψεις είναι εντυπωσιακές.

«Υπάρχει μία κληρονομιά βίας, υπάρχουν, όμως, και ιστορίες ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες που έστησαν το σπίτι τους εκεί», σημειώνει στο news.com.au.

Ο Martin περιγράφει μία περίοδο κραιπάλης και βίας γνωστή και ως «Η άγρια περίοδος», που ξεκίνησε λίγο μετά την έλευση των πρώτων Ευρωπαίων στην περιοχή.

«Δεν υπήρχε κανένας γιατρός, καθόλου φάρμακα, καθόλου φρούτα και έντονα επεισόδια βίας μεταξύ των αποικιοκρατών και των ιθαγενών», είπε.

Το ποτό… λατρευόταν ως Θεός και μία καθημερινή μέρα στην πόλη μπορεί να περιγραφεί ως εξής: «Το συνηθισμένο πρόγραμμα ήταν ιπποδρομίες το πρωί, κηδείες το απόγευμα και ακολασίες το βράδυ».

«Γίνονταν ελεύθερα στοιχήματα για το ποιος θα ήταν ο επόμενος (σ.σ. που θα πεθάνει)».

Ο Martin γράφει πως οι ασθένειες ήταν μέρος της καθημερινότητας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι φυσικές καταστροφές δοκίμαζαν την πόλη. Ξηρασία, πλημμύρες και φωτιές έρχονταν να συμπληρώσουν τη ζωή στην περιοχή. Μεγάλη ήταν και η ένταση μεταξύ αποικιοκρατών και ιθαγενών.

Το 1876 έφτασε στην πόλη ο σερίφης Wentworth D’Arcy Uhr και οι αποικιοκράτες απέκτησαν έναν ισχυρό σύμμαχο. Χαρακτηριστικό περιστατικό της δράσης του είναι η δολοφονία 30 ιθαγενών για ένα μικροπαράπτωμα.

Το 1883 η Βρετανίδα Emily Caroline Creaghe, που περνούσε από την περιοχή, μετά φρίκης διαπίστωσε πως ο ιδιοκτήτης του σιδηροδρομικού σταθμού είχε καρφώσει στον τοίχο 80 αυτιά ιθαγενών, με τους οποίους είχε διαμάχες.

Πλην της ωμής βίας, όμως, ο Martin στέκεται και στην πολιτιστική ποικιλομορφία που είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή.

«Η Gulf Country προσέλκυε κόσμο από όλον τον κόσμο γιατί ήταν απομακρυσμένο και δεν είχε ουσιαστική αστυνόμευση», τόνισε ο συγγραφέας.

Υπήρχαν μετανάστες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Ιάπωνες, Μαλαισιανοί, Αφγανοί ήταν μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.