ΚΟΣΜΟΣ

Αποθεώθηκε από το... αόρατο κοινό του ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Αποθεώθηκε από το... αόρατο κοινό του ο Κιμ Γιονγκ Ουν
Reuters

Εν μέσω ενθουσιωδών χειροκροτημάτων από ένα κοινό που κυριολεκτικά... δεν υπήρχε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, εκφώνησε το τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του, θέτοντας ως «απόλυτη προτεραιότητα» για το νέο έτος τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Βορειοκορεατών.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φορώντας ένα παραδοσιακό σκούρο κοστούμι και γυαλιά με μαύρο σκελετό, εκφώνησε την ομιλία του καθισμένος σε ένα ξύλινο γραφείο από το κτίριο της κεντρικής επιτροπής του κόμματος στην Πιονγιάνγκ.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός πως την ομιλία του συχνά διέκοπταν χειροκροτήματα από ένα κοινό που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε στον τηλεοπτικό φακό.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν αναφέρθηκε πάντως συγκεκριμένα στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, ωστόσο υπογράμμισε τη σημασία «να αναπτυχθούν σε στρατιωτικό επίπεδο ποικίλα επιθετικά μέσα».

Στο 30λεπτο διάγγελμά του, ως βασικό μήνυμα προέβαλε την αναγκαιότητα να επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη μιας χώρας που βρίσκεται σε πτώχευση.

«Θα προωθήσουμε την οικονομική ανάκαμψη», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ενώ αναφορικά με τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε ανοιχτός στη διεξαγωγή συνομιλιών προειδοποιώντας ωστόσο τη Σεούλ εναντίον οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών τον Αύγουστο και είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί μια ένοπλη σύρραξη.

Επιπλέον κατηγόρησε τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση ότι εντείνει το αίσθημα δυσπιστίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Νότια Κορέα προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για την ενοποίηση και εντείνει τη δυσπιστία και ένταση μεταξύ μας» είπε και επέμεινε στην απειλή που συνιστούν σύμφωνα με τον ίδιο οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Σεούλ με τις ΗΠΑ.

«Εάν οι επιτιθέμενοι και οι προβοκάτορες μας πλήξουν- κι αυτό που λέω είναι επιεικές- εμείς δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε μια έναν ανελέητο ιερό πόλεμο για τη Δικαιοσύνη και την εθνική επανένωση» σημείωσε.