ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Πόλεμος» της Μέι για να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο

Brexit: «Πόλεμος» της Μέι για να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο
REUTERS/Dylan Martinez

Μετά την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή, η Τερεζα Μέι καλείται να υπερασπιστεί στο βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες, την οποία η ίδια χαρακτηρίζει ως την «καλύτερη δυνατή».

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Βρετανία. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ευρώπη. Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία», δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, πλην του Brexit χωρίς συμφωνία.

Το απόγευμα, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολύ επιφυλακτικούς βουλευτές για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που επικύρωσε χθες την συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική διακήρυξη που θέτει το πλαίσιο για την μελλοντική σχέση.

Η Τερέζα Μέι θα επαναλάβει ότι είναι «απολύτως βέβαιη» ότι «μία καλύτερη συμφωνία δεν είναι εφικτή» και θα καλέσει τους βουλευτές να την υποστηρίξουν στο όνομα του εθνικού συμφέροντος. Η απόρριψη της συμφωνίας θα ισοδυναμεί με «επιστροφή στο σημείο εκκίνησης», γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο σε μεγαλύτερες διαιρέσεις και αβεβαιότητα», προτίθεται να προειδοποιήσει.



«Η Μέι έχει δίκιο: η μόνη εναλλακτική λύση στην συμφωνία είναι «η μη συμφωνία ή το μη Brexit», γράφουν οι Times. Είναι «μία κακή συμφωνία», όμως ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν θα είχε αναγκαστικά διαφορετικό αποτέλεσμα.

Brexit: Τι θα συμβεί εάν η συμφωνία δεν περάσει από τη βρετανική Βουλή

«Επιλέξτε το Brexit της Μέι ή πηδήξτε στην άβυσσο», προειδοποιεί η Daily Mail, ενώ ο Guardian βλέπει στο Brexit «μία οικονομική και πολιτική καταστροφή».

Για την εφημερίδα «The Sun», η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, προϊόν μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων, αποτελεί «παράδοση». Ίδιο σήμα κινδύνου και από την Daily Telegraph: η συμφωνία αποχώρησης «αποτυγχάνει να εφαρμόσει το Brexit για το οποίο ψήφισε ο βρετανικός λαός».

Η συμφωνία, η οποία έγινε ευμενώς δεκτή από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, προβλέπει μεταβατική περίοδο 21 μηνών μετά το Brexit της 29ης Μαρτίου 2019, κατά την διάρκεια της οποίας τίποτε δεν αλλάζει ανάμεσα στις δύο πλευρές και μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2022. Θα υποβληθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο για έγκριση πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

«Κράτος δορυφόρος»

Το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι ακραιφνείς υποστηρικτές του Brexit στις τάξεις των Τόρις και οι βουλευτές του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχθηκε ενώπιον των ευρωπαίων συνομιλητών την Κυριακή στις Βρυξέλλες, ότι σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η Μέι υπολογίζει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της προειδοποιώντας τους ότι οι μισοί από αυτούς θα χάσουν τις έδρες τους κατά τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν σε τυχόν απόρριψη της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η έγκριση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο θα είναι «πρόκληση», παραδέχθηκε σήμερα στο BBC ο νέος υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ. Αλλά «η πρωθυπουργός, αφού εργάσθηκε νυχθημερόν επί δύο χρόνια για το εθνικό συμφέρον, υπέγραψε συμφωνία που σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», είπε.

«Η αριθμητική αυτήν την στιγμή θέτει ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν τις ερχόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε από την πλευρά του στο BBC ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Αλλά, από την πλευρά των ακραιφνών υποστηρικτών του Brexit, του είδους του Μπόρις Τζόνσον, η συμφωνία είναι «μία καταστροφή» , μία «ταπείνωση» για το Ηνωμένο Βασίλειο, που παραμένει «δορυφορικό» κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακόμη και αν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει την συμφωνία της, οι πονοκέφαλοι της Τερέζα Μέι δεν θα έχουν τελειώσει. Η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ, που εναντιώνεται στην συμφωνία επειδή δίνει ειδικό καθεστώς στην Βόρεια Ιρλανδία για να αποφύγει την επαναφορά ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία, απειλεί να αποσύρει την κοινοβουλευτική της υποστήριξη στην κυβέρνηση, εάν εγκριθεί η συμφωνία.

Η επικοινωνιακή εκστρατεία της Τερέζα Μέι προς τους συμπολίτες της ξεκίνησε με μία ανοικτή επιστολή με την οποία απευθύνει έκκληση για εθνικό ενότητα, ετοιμάζει περιοδεία στην Ουαλία, την Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία και εξετάζει το ενδεχόμενο τηλεοπτικής μονομαχίας με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.