Στην Ουάσινγκτον ο Ζάεφ για συνάντηση με τον Πενς
Μερικές μόλις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιbna, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα συναντηθεί αύριο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Στην κορυφή της «ατζέντας» των δύο πολιτικών θα βρεθεί η ενταξιακή πορεία της χώρας στο ΝΑΤΟ και το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Σε ανοιχτή επιστολή του, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ψήφος αυτή θα «ανοίξει πόρτες» για τη χώρα, τόσο για ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη Συμφωνία των Πρεσπών «θαρραλέο και δίκαιο συμβιβασμό».
Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είναι ο τελευταίος σε μια σειρά Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων που εκφράζουν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ζόραν Ζάεφ και προτρέπουν τους πολίτες να σκεφτούν το μέλλον της χώρας τους στο δημοψήφισμα.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, στα Σκόπια βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.
Μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων σχολιάζουν ότι η επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Ουάσινγκτον και η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ αποτελούν σημαντική μορφή στήριξης από τις ΗΠΑ ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου.
«Νόμιμο το δημοψήφισμα» λέει το Συνταγματικό Δικαστήριο της πΓΔΜ
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως το Συνταγματικό Δικαστήριο της πΓΔΜ απέρριψε σήμερα τις προσφυγές που αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης της Βουλής της χώρας σχετικά με την προκήρυξη του δημοψηφίσματοςτης 30ής Σεπτεμβρίου.
Τις προσφυγές είχαν καταθέσει ένα εξωκοινοβουλευτικό αριστερό κόμμα, μία εθνικιστική πολιτική οργάνωση και ένας ιδιώτης. Πλέον, με την απόρριψη των προσφυγών από το Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία ήταν αναμενόμενη, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».