ΚΟΣΜΟΣ

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση μετά την ομοβροντία ρουκετών στα Υψίπεδα του Γκολάν

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση μετά την ομοβροντία ρουκετών στα Υψίπεδα του Γκολάν
EPA

Σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στη Συρία έπληξε ο ισραηλινός στρατός ως αντίποινα για τις νυχτερινές εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων που σημειώθηκαν εναντίον θέσεών του στα Υψίπεδα του Γκολάν, στην πρώτη άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των δύο «παραδοσιακών» εχθρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να συνιστά αυτοσυγκράτηση.

Κανείς δεν μπορεί να πει αν τα γεγονότα αυτά συνιστούν απλώς μια έξαρση ισχυρότερη από τις προηγούμενες ανάμεσα στους δύο εχθρούς ή αν σηματοδοτεί την έναρξη μιας κλιμάκωσης που αναμενόταν εδώ και εβδομάδες γύρω από τη συριακή κρίση, σε ένα πλαίσιο εντάσεων που αναβιώνουν λόγω της αβεβαιότητας για την ιρανική πυρηνική συμφωνία.

Ωστόσο το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση διακηρύσσοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η ταξιαρχία αλ-Κοντς, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ιρανικού καθεστώτος, εκτόξευσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα περίπου είκοσι ρουκέτες Fajr και Grad προς προκεχωρημένες θέσεις στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν, από την άλλη πλευρά της οροθετικής γραμμής.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη το 2011 του πολέμου στη Συρία και της ιρανικής εμπλοκής σε αυτή τη γειτονική χώρα του Ισραήλ, που το εβραϊκό κράτος αποδίδει αυτά τα πλήγματα στο Ιράν. Τον Φεβρουάριο η διείσδυση ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο προκάλεσε πλήγματα εναντίον πολλών ιρανικών στόχων στην πρώτη ανοικτά δηλωμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες στη Συρία.

Οι ιρανικές ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα στο Ισραήλ, τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και οι άλλες έπεσαν εκτός Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο στρατός άνοιξε πυρ απαντώντας σε πυρά που αποδίδονται στους Ιρανούς, εξαπολύοντας μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές επιχειρήσεις του των τελευταίων ετών και «βεβαίως την πιο σημαντική εναντίον ιρανικών στόχων».

Το Ισραήλ παραμένει «σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού» αλλά αναμένει πως οι πολίτες του Γκολάν θα συνεχίσουν να εργάζονται και να ζουν όπως συνήθως: οι μοναδικές συστάσεις είναι να μην διοργανώνουν συγκεντρώσεις άνω των 1.000 προσώπων και να ακολουθούν τις συστάσεις της στρατιωτικής διοίκησης, δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Ο στρατός κάλεσε την Τρίτη τις αρχές να ανοίξουν εκ νέου και να προετοιμάσουν τα καταφύγια.

Το Ισραήλ ήταν έτοιμο εδώ και εβδομάδες για μια αντίδραση: τουλάχιστον τρεις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Απριλίου εναντίον ιρανικών συμφερόντων στη Συρία, στις οποίες πολλοί Ιρανοί μαχητές σκοτώθηκαν.

Το Ισραήλ, το οποίο επισήμως παραμένει σε πόλεμο με τη Συρία, προσπάθησε να παραμείνει στο περιθώριο του πολέμου στη γειτονική χώρα. Όμως παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την υποστήριξη που παρέχουν στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ δύο «μαύρα πρόβατά» του, η λιβανική Χεζμπολάχ και το Ιράν.

Το Ισραήλ ανησυχεί για την ιρανική εξάπλωση και δεν σταματά να διακηρύττει πως δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως προγεφύρωμα εναντίον του. Τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές εναντίον συριακών θέσεων, της Χεζμπολάχ και, όλο και περισσότερο, εναντίον των ιρανικών δυνάμεων.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν λόγω της διαμάχης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ισραήλ θεωρεί πως θα ήταν ο στόχος του Ιράν, αν αυτό το τελευταίο αποκτούσε πυρηνικό όπλο, και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξήγαγε σθεναρή εκστρατεία κατά της συμφωνίας το 2015 έως την αποκήρυξή της την Τρίτη από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν (έκτασης 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων) το οποίο κατείχε από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Η προσάρτηση αυτή δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί την περιοχή συριακό έδαφος. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον έλεγχο της Συρίας.

Ρωσία και Γαλλία απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης

Η Ρωσία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεγκέι Λαβρόφ, αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, εξέφρασε την «ανησυχία» της για την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν σχετικά με τη Συρία και απηύθυνε έκκληση στα δύο μέρη για αποκλιμάκωση και «αυτοσυγκράτηση» μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών υποδομών στη Συρία.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Πρέπει να γίνει δουλειά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων (...) Ήρθαμε σε επαφή με όλα τα μέρη και τα καλούμε όλα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Εξάλλου ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, επίσης υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως η Μόσχα είναι σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ιράν, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που επίσης ζήτησε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά τη νύχτα «φωτιάς» πάνω από τα Υψίπεδα του Γκολάν. «Ο πρόεδρος ενημερώνεται τακτικά. Ζητεί αποκλιμάκωση της κατάστασης», αναφέρει το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωσή του. Ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσει για τη Μέση Ανατολή σε συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αργότερα σήμερα στο Άαχεν στη Γερμανία, διευκρινίζει επίσης η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Αβεβαιότητα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι πρόσφατες αυτές εντάσεις σημειώνονται μετά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία που συνήφθη το 2015 μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν, μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρονται από αυτήν οι ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γερμανικό έντυπο Der Spiegel, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολέμου σε παρόμοια περίσταση. Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την συμφωνία "αυτό σημαίνει ότι ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, θα μπορούσε να γίνει πόλεμος", σημείωσε ο Μακρόν.

Γερμανία: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Για πρόκληση έκανε λόγο ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χέικο Μαας, σημειώνοντας πως το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στην «αυτοάμυνα».

Ισραήλ: Πλήξαμε όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία

«Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δεν πρέπει να ξεχνούν την παροιμία που λέει, αν πέσει πάνω μας βροχή, η καταιγίδα θα πέσει πάνω σε εσάς», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν και πρόσθεσε: «Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το κεφάλαιο και να έχουν όλοι πάρει το μήνυμα».

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, καμία από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία δεν έπεσε σε ισραηλινό έδαφος, αλλά αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.

Τη νύχτα της Τετάρτης, πάνω από 20 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από ιρανικές δυνάμεις στη Συρία προς την ισραηλινή κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ισραηλινή πλευρά, συχνά διασχίζοντας τον καθαρό ουρανό της νύχτας. Ορισμένοι από αυτούς τους πυραύλους παρεμποδίστηκαν από το υπερασπιστικό αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ, με αποτέλεσμα τις φωτεινές και ξαφνικές εκρήξεις.

Η απάντηση του Ισραήλ δεν άργησε να έρθει και αυτή ήταν μια σειρά από πλήγματα, τα σφοδρότερα που έχει πραγματοποιήσει εναντίον της Συρίας από το 2011 που άρχισε η εμφύλια σύρραξη στη χώρα.

Σύμφωνα πάντως με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η Συρία κατέρριψε περισσότερους από τους μισούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της στη διάρκεια της νύκτας από το Ισραήλ.

Συρία: Νεκροί από την ανταλλαγή ρουκετών

Τουλάχιστον 23 ένοπλοι, 5 Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ των στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που σκοτώθηκαν βρίσκεται ένας αξιωματικός, σύμφωνα με τη μκο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε δεκάδες ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Συρία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε 28 αεροπλάνα και έριξε 70 πυραύλους κατά των ιρανικών υποδομών στη Συρία και διευκρινίζει ότι οι μισοί από τους πυραύλους καταστράφηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

"28 ισραηλινά αεροπλάνα F-15 και F-16 μετείχαν στα πλήγματα και έριξαν 60 πυραύλους 'αέρος-εδάφους' σε πολλές συριακές περιοχές", σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Περισσότεροι από 10 τακτικοί πύραυλοι 'εδάφους-εδάφους' ρίφθηκαν από το Ισραήλ", προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

"Υπό το πρόσχημα της απάντησης στα πυρά που είχαν στόχο ισραηλινές θέσεις στο Γκολάν", τα πλήγματα αυτά έγιναν στις 10 Μαΐου μεταξύ της 01:45 και των 03:45 τοπική ώρα, διευκρινίζει.

Αυτοί οι πύραυλοι είχαν στόχο "θέσεις των ιρανικών δυνάμεων και θέσεις που συνδέονται με το σύστημα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στη ζώνη της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της Συρίας", σύμφωνα με το υπουργείο.

"Οι ζημιές που υπέστησαν οι ιρανικές δυνάμεις και οι συριακές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές αξιολογούνται τώρα", προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.