ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ ενόψει της ψηφοφορίας για την Ιερουσαλήμ στα Ηνωμένα Έθνη

Διπλωματικό μπρα-ντε-φερ ενόψει της ψηφοφορίας για την Ιερουσαλήμ στα Ηνωμένα Έθνη
REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Σε σκληρό διπλωματικό «πόκερ» επιδίδονται οι ΗΠΑ πριν από τη ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ  για σχέδιο ψηφίσματος, που καταδικάζει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την Ουάσινγκτον.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε από την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ «θα σημειώνουν» τις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ –κάτι που σημαίνει ότι θα εκφράσουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

«Εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, μας ζητούν συνέχεια να κάνουμε περισσότερα και να δώσουμε περισσότερα – και στο παρελθόν το κάναμε. Έτσι, όταν λαμβάνουμε μια απόφαση, με τη βούληση του Αμερικανικού λαού, για το πού θα βρίσκεται η δική μας πρεσβεία, δεν περιμένουμε όσους έχουμε βοηθήσει να μας βάλουν στο στόχαστρο» έγραψε η Νίκι Χέιλι, στους προσωπικούς της λογαριασμούς στο Facebook και στο Twitter.

«Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη για να ασκηθεί κριτική στην απόφασή μας. Και ναι, θα κρατάμε σημειώσεις» συμπλήρωσε η ίδια.

Τη «σκυτάλη» πήρε λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν στενά την ψηφοφορία αυτή.

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτούς τους ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Mάλιστα, όπως αναφέρει το CNNi, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι είχε εγκρίνει το «μήνυμα» της Νίκι Χέιλι πριν εκείνη το δημοσιεύσει σε κοινωνικά δίκτυα. «Νίκι, αυτό ήταν το σωστό μήνυμα που εσύ και εγώ συμφωνήσαμε να σταλεί χτες» είπε ο κ. Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι που ζουν εδώ, οι υπέροχοι πολίτες που αγαπούν αυτή τη χώρα –κουράστηκαν να τους εκμεταλλεύονται και δεν θα αφήσουμε να μας εκμεταλλεύονται άλλο».

Tο βέτο της Δευτέρας

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για την απόρριψη της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.

«Αυτό που είδαμε εδώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα την ξεχάσουμε. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στην αντιμετώπιση της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης» δήλωσε τότε η Χέιλι.

Στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πραγματοποιείται εκτάκτως την Πέμπτη, τα 193 κράτη μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν επί του σχεδίου ψηφίσματος, μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από αυτή της Δευτέρας.

Η Χέιλι δεν… περιορίστηκε μόνο στις προειδοποιήσεις της σε κοινωνικά δίκτυα. Έστειλε, επίσης, επιστολές τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, προειδοποιώντας τους για την πιθανή επίδραση της ψήφου τους.

«Όσο σκέφτεστε την ψήφο σας, θέλω να γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος και οι ΗΠΑ θεωρούν προσωπική επίθεση αυτή την ψηφοφορία» έγραψε, και συνέχισε: «Ο πρόεδρος θα παρακολουθεί αυτή την ψηφοφορία προσεκτικά και έχει ζητήσει να τον ενημερώσω για τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον μας».

Στις αρχές του Δεκέμβρη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και εξέφρασε την πρόθεση να μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ.

Η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση αναιρεί την εξωτερική πολιτική δεκαετιών και πυροδότησε διαμαρτυρίες και συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Για «εκφοβισμό» μίλησε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών

Οι αμερικανικές πιέσεις προκάλεσαν την ενόχληση του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλκι, που κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διατυπώνει «απειλές» και εκφοβίζει τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τα αποθαρρύνει.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Καμία έντιμη χώρα δεν θα υποκύψει σε τέτοια πίεση» είπε ο Τούρκος υπουργός, και συνέχισε: «Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η πεποίθηση ότι “είμαι ισχυρός άρα έχω δίκιο” έχει αλλάξει. Σήμερα ο κόσμος αντιδρά στις αδικίες».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», διπλωμάτης χαρακτήρισε την επιστολή της Χέιλι ως «κακή στρατηγική» για τα Ηνωμένα Έθνη. Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι είναι μια «καλή στρατηγική για επακολουθήσει μια καμπάνια Χέιλι 2020 ή Χέιλι 2024», υπαινισσόμενος ουσιαστικά ότι η πρέσβης πιθανώς να επιθυμεί να βγει στον πολιτικό στίβο των ΗΠΑ.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και Ευρωπαίος αξιωματούχος, που δήλωσε ότι η Χείλι δύσκολα θα καταφέρει να μεταπείσει τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών.