Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε με επιστολή του, προς τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί «επιπλέον πρόοδος» πριν προχωρήσουν οι συνομιλίες, στις οποίες μάλιστα παρατηρείται και κάποια καθυστέρηση σε ότι αφορά το θέμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι απαραίτητο να γίνει επιπρόσθετη πρόοδος» στο θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά το "διαζύγιο" και σε ό,τι αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία, συνοψίζει η ανακοίνωση που συνοδεύει την επιστολή του συντονιστή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φερχόφστατ, που απευθύνεται στον Μπαρνιέ.
Ο Βέλγος πολιτικός και επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά προβλήματα και διερωτάται αν έχει καταγραφεί "επαρκής πρόοδος".
Αυτή ακριβώς η "επαρκής πρόοδος" είναι απαραίτητη ώστε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου οι υπόλοιπες 27 χώρες να αποφασίσουν ότι θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, η οποία θα αφορά τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών και ιδίως μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.
Οι Βρυξέλλες έχουν δώσει διορία στο Λονδίνο μέχρι την Δευτέρα για να παρουσιάσει τη θέση του στα τρία βασικά θέματα που έχουν τεθεί προς συζήτηση στην πρώτη φάση, σημειώνει το Γαλλικό πρακτορείο.
Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "δεν μπορεί να αποδεχτεί καμία διαφοροποιημένη αντιμετώπιση", σημειώνει ο Φερχόφστατ.
Αναφέρεται επίσης στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit. Στο ζήτημα αυτό, επισημαίνει ότι "οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει" και μάλιστα σε ορισμένα σημεία "έχουν υποχωρήσει".
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει επίσης από τη Βρετανία μια "σαφή δέσμευση" στην προστασία της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο τρίτο βασικό θέμα, τον "λογαριασμό" που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία.