Λύθηκε ο γρίφος με το φύλο των απολιθωμένων μαμούθ
Τη λύση στο μυστήριο με τα απολιθώματα των μαμούθ, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από αρσενικά ζώα, κατάφεραν να βρουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τις μελέτες τους, τα νεαρά αρσενικά μαμούθ της εποχής των παγετώνων, συνήθιζαν να περιπλανιούνται μόνα τους σε επικίνδυνες καταστάσεις και συχνά παρασύρονταν από τα ορμητικά νερά ποταμών ή έπεφταν μέσα σε τρύπες ή καταβόθρες και λόγω του πάγου, τα οστά τους συντηρούνταν για χιλιάδες χρόνια. Τα θηλυκά από την άλλη πλευρά συνήθιζαν να ταξιδεύουν σε ομάδες, υπό την «ηγεσία» μιας γηραιότερης, που γνώριζε καλά την περιοχή, προφυλάσσοντας την αγέλη της από κάθε πιθανό κίνδυνο.
«Μην έχοντας το προνόμιο να ζουν σε ένα κοπάδι καθοδηγούμενο από ένα έμπειρο θηλυκό, τα αρσενικά μαμούθ κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν σε “φυσικές” παγίδες, όπως καταβόθρες και παγωμένες λίμνες», εξηγεί ο Love Dalen από το Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένας εκ των συγγραφέων της αναφοράς που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Current Biology.
Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από τα γονιδιώματα, για να καθοριστεί το φύλο των 98 απολιθωμάτων μαμούθ που εντοπίστηκαν στη Σιβηρία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 69% των δειγμάτων ανήκαν σε αρσενικά ζώα, μια ασυνήθιστη αναλογία φύλου, υποθέτοντας πως κατά τη γέννησή τους ήταν «μοιρασμένα» τα αρσενικά και τα θηλυκά.
Πρώτο βήμα για την «νεκρανάσταση» του μαμούθ
«Εκπλαγήκαμε γιατί δεν είχαμε κανένα λόγο να περιμένουμε προκατάληψη με βάση το φύλο στα απολιθώματα», είπε από την πλευρά της η Patricia Pecnerova επίσης του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και συγγραφέας της μελέτης. Γι’ αυτό, εξήγησε η ίδια, θεωρήσαμε πως ο τρόπος της ζωής τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στον τρόπο με τον οποίο πέθαναν.
«Τα περισσότερα οστά, χαυλιόδοντες και δόντια από τα μαμούθ αλλά και από άλλα θηλαστικά από την εποχή των παγετώνων, δεν έχουν “επιβιώσει”» τόνισε ο Dalen και πρόσθεσε πως «είναι εξαιρετικά πιθανό τα απομεινάρια που βρέθηκαν στη Σιβηρία αυτές τις ημέρες να έχουν συντηρηθεί γιατί ήταν θαμμένα και άρα προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες.
Αυτά τα τεράστια φυτοφάγα θηλαστικά εξαφανίστηκαν πριν από 4 χιλιάδες χρόνια, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, αλλά και γιατί αποτέλεσαν θήραμα για τους ανθρώπους.