FOCUS

Γιατί αντέχουμε όλο και λιγότερο το αλκοόλ όσο μεγαλώνουμε - Οι επιστήμονες απαντούν

Γιατί αντέχουμε όλο και λιγότερο το αλκοόλ όσο μεγαλώνουμε - Οι επιστήμονες απαντούν
Unsplash

Η ίδια ποσότητα αλκοόλ είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα 60 ή 70 σας από ό,τι στα 20 σας. Να γιατί μια μαργαρίτα θα μπορούσε να ισοδυναμεί σαν δύο ή τρεις.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το σώμα τους αλλάζει. Με τις δεκαετίες, για παράδειγμα, η σύσταση του σώματος ενός ατόμου διαφοροποιείται: Το ποσοστό του σωματικού λίπους τείνει να αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ακόμα κι αν το σωματικό τους βάρος παραμένει το ίδιο και η ποσότητα του νερού στο σώμα μειώνεται.

Μια μελέτη σε ένα τεύχος του 2023 του περιοδικού Kidney Research and Clinical Practice διαπίστωσε ότι σε άτομα των οποίων το σωματικό βάρος είναι στο φυσιολογικό εύρος, το νερό αντιπροσωπεύει το 62 τοις εκατό αυτού του βάρους μεταξύ τριών και 10 ετών.

Μετά από αυτό, παραμένει σταθερό στους άνδρες και μειώνεται στο 55 τοις εκατό στις γυναίκες μεταξύ 11 και 60 ετών. Στην ηλικία των 61 ετών, το νερό του σώματος μειώνεται και στα δύο φύλα—στο 57 τοις εκατό στους άνδρες και στο 50 τοις εκατό στις γυναίκες.

Εν τω μεταξύ, η ικανότητα των ανθρώπων να μεταβολίζουν το αλκοόλ αλλάζει καθώς μεγαλώνουν επειδή η δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων - αφυδρογονάση αλκοόλης, αφυδρογονάση αλδεΰδης και κυτοχρώματος P450 2E1 - που επεξεργάζονται το αλκοόλ μειώνεται με την ηλικία, λέει η Olivera Bogunovic, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. και ιατρικός διευθυντής του προγράμματος εξωνοσοκομειακών ασθενών για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον εθισμό στο νοσοκομείο McLean.

Ως αποτέλεσμα, «τα αποτελέσματα του αλκοόλ συσσωρεύονται γρηγορότερα και διαρκούν περισσότερο», λέει ο Stephen Holt, ειδικός στην ιατρική των εθισμών και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Ο εγκέφαλος γίνεται επίσης πιο ευαίσθητος στις επιπτώσεις του αλκοόλ καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, λέει ο Moore. «Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη προβλημάτων συντονισμού ή ισορροπίας», αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την κρίση, τον χρόνο αντίδρασης και την ικανότητα οδήγησης.

Παλαιότερα πίστευαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αποφέρει οφέλη για την υγεία, αλλά οι ειδικοί πλέον αναγνωρίζουν ότι η τακτική πρόσληψη μπορεί να έχει μια ποικιλία επιβλαβών συνεπειών για την υγεία.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες του USDA για τους Αμερικανούς, η σύσταση για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι το πολύ δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Με βάση τις φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο αλκοόλ, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κριτήρια πρέπει να αλλάξουν για τους ηλικιωμένους - ίσως περιορίζοντας την πρόσληψη σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα μετά την ηλικία των 65 ετών.

Με πληροφορίες από: Why your alcohol tolerance diminishes as you age