ΚΟΣΜΟΣ

Διαχρονικά πιστοί στα αγαπημένα τους ποτά οι Ευρωπαίοι - Τι πίνουν οι Έλληνες

Διαχρονικά πιστοί στα αγαπημένα τους ποτά οι Ευρωπαίοι - Τι πίνουν οι Έλληνες

Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Σουηδία έχουν σαφή προτίμηση στο κρασί, σύμφωνα με την έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Marymarkevich / Freepik

Είτε πρόκειται για τη γαλλική προτίμηση στο κρασί, είτε για τη γερμανική προτίμηση στη μπύρα, είτε για ένα ή δύο σφηνάκια βότκας στις Βαλτικές χώρες, οι Ευρωπαίοι παραμένουν πιστοί στις παραδοσιακές τους συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, διαπίστωσαν ερευνητές.

Μια μελέτη που εξέτασε τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ σε όλη την Ευρώπη από το 2000 έως το 2019 διαπίστωσε ελάχιστες ενδείξεις ότι οι χώρες άλλαξαν τον προτιμώμενο τύπο αλκοολούχου ποτού, ή τη συμπεριφορά τους στην κατανάλωση αλκοόλ, αναφέρει ο Guardian.

Γράφοντας στο περιοδικό Addiction, ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πώς εξέτασαν τα πρότυπα κατανάλωσης σε χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ουκρανία, για τα έτη 2000, 2010, 2015 και 2019.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης του ΠΟΥ για το αλκοόλ και την υγεία, το οποίο αντλεί στοιχεία από επίσημα αρχεία γύρω από τις πωλήσεις, τη φορολογία και την παραγωγή και άλλους παράγοντες, μαζί με έρευνες σε επίπεδο χώρας. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μέτρα για τις βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ.

6 ομάδες στην Ευρώπη

Η ανάλυση αποκάλυψε έξι ομάδες προτύπων κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρώπη το 2019. Η μία ήταν η οινοποσία, η οποία περιλάμβανε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Σουηδία, ενώ μια άλλη ομάδα σχηματίστηκε από χώρες με υψηλή κατανάλωση μπύρας, σχετικά χαμηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και την υψηλότερη κατανάλωση από τουρίστες, με την Αυστρία, τη Δανία και τη Γερμανία μεταξύ αυτών.

Η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία συγκαταλέγονταν σε μια ομάδα χωρών με την υψηλότερη κατανάλωση μπύρας, υψηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και υψηλό ποσοστό υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Η Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Κύπρος σχημάτισαν μια ομάδα που ορίζεται από το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που δεν πίνουν, αλλά ταυτόχρονα και από υψηλή και τακτική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Virus Outbreak Germany Brewery

H Αυστρία, η Δανία και η Γερμανία είναι χώρες που προτιμούν την μπύρα από άλλα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία καταναλώνουν πολλή μπύρα αλλά και πολλά δυνατότερα ποτά

AP Photo/Matthias Schrader

Μια ομάδα που περιλάμβανε την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία είχε υψηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και μπύρας, αλλά χαμηλά επίπεδα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ η τελευταία ομάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που πίνουν και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, και περιλάμβανε τη Φινλανδία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ για το 2000, το 2010 και το 2015, βρήκαν τις ίδιες έξι ομάδες, αν και το έτος 2000 βρέθηκε μια ακόμη ομάδα που αντιπροσώπευε χώρες με χαμηλή γενική κατανάλωση αλκοόλ, όπως η Ελλάδα, η Νορβηγία, η Σλοβενία και η Σουηδία.

Οι ερευνητές του ΠΟΥ προσθέτουν ότι καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, 20 από τις 30 χώρες παρέμειναν στην ίδια ομάδα και οι περισσότερες από αυτές που άλλαξαν ήταν μέρος της ομάδας χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ που στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Προβλήματα υγείας και θάνατοι

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι χώρες που πίνουν κρασί είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και χαμένων ετών υγιούς ζωής το 2019. Ενώ η ομάδα της Βαλτικής με υψηλή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών είχε τα υψηλότερα ποσοστά, εμφανίζοντας 90 περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ ανά 100.000 άτομα από ό,τι οι χώρες που πίνουν κρασί.

«Το αλκοόλ είναι μέρος του ιστού της ευρωπαϊκής ζωής και ήρθε για να μείνει. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Είναι απλώς μέρος της κουλτούρας μας και οι κουλτούρες δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jürgen Rehm, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό των ασθενειών, των τραυματισμών και των θανάτων που σχετίζονται με αυτό.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα προσδόκιμο ζωής που είναι δυόμισι ή τρία χρόνια περισσότερο, αν δεν πέθαιναν τόσοι πολλοί άνθρωποι από θανάτους που οφείλονται στο αλκοόλ», δήλωσε ο Rehm.

«Από άποψη δημόσιας υγείας, θα θέλαμε να έχουμε λιγότερο αλκοόλ. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να βρούμε τους τρόπους και τα μέσα που να σέβονται αυτή την κουλτούρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ