FOCUS

Πώς να ασκηθείτε με ασφάλεια εν μέσω καύσωνα - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Πώς να ασκηθείτε με ασφάλεια εν μέσω καύσωνα - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Η εξωτερική άσκηση θα πρέπει να γίνεται πρωί η βράδυ και όχι στο πιο ζεστό τμήμα της ημέρας

Katemangostar / Freepik

Πλέον ο καιρός έχει γίνει πολύ ζεστός για να μπορούμε να ασκούμαστε με ασφάλεια σε εξωτερικούς χώρους.

Είναι γνωστό ότι οι ενήλικες πρέπει να στοχεύουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης εβδομαδιαίως. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις όπως γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, μπάσκετ, κολύμπι και πιο έντονες οικιακές εργασίες όπως το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα. Αλλά είναι όλα αυτά ασφαλή για να τα κάνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες;

Πόση ζέστη είναι απαγορευτική για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους; Είναι ασφαλές να γυμναζόμαστε έξω κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ωρών της ημέρας; Θα πρέπει οι νεότεροι ή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι να λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις στη ζέστη; Τι γίνεται με τα άτομα που πάσχουν από καρδιακές και νεφρικές παθήσεις ή λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα;

Η αναλύτρια ευεξίας του CNNi Δρ. Leana Wen, γιατρός επειγόντων περιστατικών και κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington, απαντά σε ερωτήσεις για να μας βοηθήσει να παραμείνουμε σε φόρμα και ασφαλείς στην καλοκαιρινή ζέστη.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνουν οι άνθρωποι πριν γυμναστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια φανταστική εποχή για να βγείτε έξω και να γίνετε πιο δραστήριοι, αλλά καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε μη ασφαλή επίπεδα, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη. Θα συμβούλευα τους ανθρώπους να κοιτάζουν την πρόγνωση του καιρού πριν γυμναστούν. Εάν αναμένεται κύμα καύσωνα, αποφύγετε την άσκηση κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ωρών της ημέρας και αντ' αυτού βγείτε νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Αν πρόκειται να κάνει πολύ ζέστη όλη την ημέρα και μέχρι το βράδυ, μην κάνετε την άσκησή σας έξω.

Τι μπορεί να συμβεί αν οι άνθρωποι εργάζονται ή ασκούνται πολύ έξω στη ζέστη;

Κάποιος που εργάζεται ή ασκείται έξω για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα εξάντλησης από τη ζέστη, όπως πονοκέφαλο, αδυναμία, ζάλη και ναυτία. Όταν συμβεί αυτό, απομακρυνθείτε από τον ήλιο και πηγαίνετε σε έναν δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν και το άτομο εμφανίσει σύγχυση ή κάνει εμετό, μπορεί να έχει πάθει θερμοπληξία, η οποία είναι επείγον περιστατικό και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Στα άτομα που είναι πιο ευάλωτα περιλαμβάνονται οι πολύ νέοι και οι ηλικιωμένοι, καθώς και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις. Διάφορες υποκείμενες παθήσεις, όπως προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών, μπορούν να επιδεινωθούν από τη ζέστη.

Κάνουν κάποια φάρμακα τους ανθρώπους πιο ευάλωτους κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα;

Αρκετά φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια περιόδων ακραίας ζέστης. Τα κοινά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, οι βήτα αποκλειστές και τα διουρητικά, μπορεί να έχουν επιπτώσεις όπως η αύξηση της πιθανότητας αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικής ανισορροπίας κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης. Υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική αντίδραση του σώματος στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Αυτό περιλαμβάνει ορισμένα αντικαταθλιπτικά και διεγερτικά που χρησιμοποιούνται για τη ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας).

Με πληροφορίες από: How to exercise when it’s too hot outside by Katia Hetter, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ