Γιατί έχει τεράστια σημασία το δείγμα που πήρε η NASA από τον αστεροειδή Bennu
Ανανεώθηκε:
Η NASA έχει πλέον στη διάθεσή της μια ειδική κάψουλα που περιέχει υλικό από τον αστεροειδή Bennu, μετά από ταξίδι 1,2 δισεκατομμυρίων μιλίων διαστημικού της οχήματος. Η κάψουλα απελευθερώθηκε από το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx καθώς περνούσε από τη Γη, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 27.000 μίλια/ώρα.
Η αποστολή OSIRIS-REx, που ξεκίνησε το 2016, έχει συγκεντρώσει έως και αρκετές εκατοντάδες γραμμάρια αστεροειδούς υλικού, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα πρώτα στάδια του Ηλιακού Συστήματος.
«Η NASA επενδύει σε αποστολές μικρών σκαφών όπως το OSIRIS-REx για να διερευνήσει τον πλούσιο πληθυσμό αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα που μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για το πώς σχηματίστηκε και εξελίχθηκε το ηλιακό σύστημα», δήλωσε η Melissa Morris, στέλεχος του προγράμματος OSIRIS-REx.
Οι ομάδες ανάκτησης συνέλεξαν το δείγμα από την έρημο της Γιούτα, με ένα ελικόπτερο να μεταφέρει το δείγμα. Η κάψουλα θα μεταφερθεί σε ένα μονωμένο δωμάτιο για πρώτη αποσυναρμολόγηση, αφαιρώντας μερικά από τα μεγαλύτερα μέρη, όπως το πίσω κέλυφος.
Στη συνέχεια θα υποβληθεί σε μια διαδικασία που ονομάζεται καθαρισμός αζώτου κατά την οποία άζωτο αντλείται στο κάνιστρο για να προστατεύσει το δείγμα.
Αυτό εμποδίζει οποιαδήποτε από την ατμόσφαιρα της Γης να εισέλθει σε αυτήν καθώς αποστέλλεται στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον του Τέξας, όπου το κάνιστρο θα ανοίξει για πρώτη φορά, ώστε να μπορεί να αναλυθεί το δείγμα.
Η μελέτη μετεωριτών, που είναι κομμάτια αρχαίας ύλης (συμπεριλαμβανομένων των αστεροειδών) που προέρχονται από το διάστημα και πέφτουν στην επιφάνεια της Γης είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση του διαστήματος.
Οι ερευνητές όμως δεν μπορούν να γνωρίζουν την προέλευσή του ή να δουν σε ποια άλλα σώματα βρισκόταν κοντά πιο πριν, η συλλογή δειγμάτων όμως είναι κάτι που μπορεί να δώσει σημαντικές ενδείξεις για την ερμηνεία οποιωνδήποτε δεδομένων. Θέλει όμως πολύ προσοχή η έρευνα αυτή γιατί από τη στιγμή που ένας μετεωρίτης έχει περάσει από την ατμόσφαιρα της Γης και προσγειωθεί, μπορεί να έχει συλλάβει διαφορετική ύλη στην πορεία και να έχει μολυνθεί από το τοπικό περιβάλλον.
Όταν οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν πώς σχηματίστηκε η Γη, πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τον πλανήτη μας και προς το Ηλιακό Σύστημα.
Όσον αφορά το δείγμα από τον αστεροειδή Bennu, θα μεταφερθεί σε μια ειδική εγκατάσταση στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον, όπου μπορεί να ξεκινήσει η εργασία για την κατανόηση της χημείας αυτού του πολύτιμου αγαθού.
Η επιστροφή του δείγματος στη Γη είναι μόνο η αρχή της επιστημονικής έρευνας και η ομάδα περιμένει με αγωνία αυτή την κορύφωση όλων των προσπαθειών της.