Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει το ΝΑΤΟ στην Ασία
Ανανεώθηκε:
Η είδηση πως η Ιαπωνία έχει καταθέσει αίτημα για άνοιγμα γραφείου επαφών του ΝΑΤΟ στην χώρα μπορεί εκ πρώτης όψης να μην δημιουργεί εντύπωση.
Η τοποθέτηση όμως του υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Yoshimasa Hayashi σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi δημιουργεί νέα δεδομένα και στην Ανατολή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας μπορεί να μην έδωσε λεπτομέρειες για το πότε αναμένεται να ανοίξει το συγκεκριμένο γραφείο στην χώρα του και μπορεί επίσης να υπογράμμισε πως η Ιαπωνία δεν σκέφτεται να υποβάλλει σήμερα αίτημα ένταξης στην Βορειοατλαντική συμμαχία αλλά είναι βέβαιο πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλέον κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του πλανήτη που βλέπουν μία διαρκή αποσταθεροποίηση να απειλή τις ισορροπίες.
Ο Yoshimasa Hayashi, στην συνέντευξή του, ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο θέμα και σήμερα ο κίνδυνος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι μεμονωμένα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δεν παρέλειψε να εκφράσει για ακόμη μία φορά την ανησυχία του για τις κινήσεις της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, κινήσεις που για ακόμη μία φορά το Τόκιο χαρακτηρίζει προκλητικές.
Μετά τη Φινλανδία που έγινε στα τέλη του προηγούμενου μήνα δεκτή στους κόλπους του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία, το αίτημα της οποίας προς το παρόν μπλοκάρουν με βέτο η Τουρκία και η Ουγγαρία, η Συμμαχία φαίνεται πως συνεχίζει να ενδυναμώνει το δυναμικό και την δυναμική της και σε μέρη του πλανήτη στα οποία ασκούσε μικρή ή καθόλου επιρροή.
Μία μελλοντική εισδοχή στο ΝΑΤΟ της Ιαπωνίας θα δημιουργήσει εντελώς νέα δεδομένα για την Κίνα η οποία θα βρεθεί στην θέση της Ρωσίας, που επί δεκαετίες καλούσε την συμμαχία να σεβαστεί τις διμερείς συμφωνίες και να σταματήσει την «εξάπλωσή» της στα ανατολικά.
Τελικώς οι κινήσεις από την πλευρά της Μόσχας στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 με την εισβολή στα ουκρανικά εδάφη έφεραν πολύ περισσότερο «ΝΑΤΟ» στα σύνορα του Πούτιν και έκαναν πραγματικότητα το εφιαλτικό για τον ίδιο σενάριο.
Η κίνηση της Ιαπωνίας αν και δεν έχει ακόμη επίσημα απαντηθεί από το Πεκίνο έρχεται σε μία στιγμή που η Κίνα είναι χωρίς αμφιβολία ο ισχυρότερος στρατιωτικός και οικονομικός παράγοντας της Ανατολής.
Οι πιέσεις προς όλες τις πλευρές τόσο σε επίσημο όσο και σε ανεπίσημο επίπεδο για την Ταϊβάν δημιουργούν έντονη ανησυχία στις χώρες – συμμάχους της Δύσης όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη φροντίσει να ξεκαθαρίσουν στο Πεκίνο πως θα είναι παρούσες στην περιοχή και η συμφωνία AUCUS με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια που στα επόμενα χρόνια θα βρίσκονται στα χέρια των Αυστραλών είναι μία απτή απόδειξη των αμερικανικών δεσμεύσεων.
Το Τόκιο μέσα σε αυτό το περιβάλλον προσπαθεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις και αναλυτές σημειώνουν πως η ανακοίνωση – αποκάλυψη από τον επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας δεν είναι επικοινωνιακό «πυροτέχνημα».