FOCUS

Γιατί η Τουρκία διολίσθησε στην ανασφάλεια;

Γιατί η Τουρκία διολίσθησε στην ανασφάλεια;
REUTERS/Osman Orsal

Η Τουρκία, κάποτε παράγοντας σχετικής σταθερότητας σε μια ευμετάβλητη Μέση Ανατολή έχει βυθιστεί στην ανασφάλεια, όπως δείχνει και η σημερινή επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που στοίχισε τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους.

Οι υποψίες για την ταυτότητα των δραστών αναμένεται να στραφούν στο PKK που πραγματοποίησε παρόμοιου τύπου επιθέσεις στην Άγκυρα, τον περασμένο Ιανουάριο και τον Απρίλιο, γράφει το CNN.

To αμερικανικό δίκτυο φιλοξενεί άρθρο του Φαντί Χακούρα (Fadi Hakura), ειδικού στα θέματα της Τουρκίας και συνεργάτη του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Xακούρα η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του προέδρου Ταγίπ Ερτογάν αποτελεί βασικό παράγοντα όξυνσης της ανασφάλειας στη χώρα.

«Ο Ερντογάν αναμένεται να εγκρίνει την άρση της ασυλίας για 50 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος προκειμένου να οργανώσει ποινικές διώξεις και σταδιακά να τους καθαιρέσει από τις βουλευτικές τους θέσεις.

Επίσης, θα χρησιμοποιήσει την τραγωδία της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να πείσει τους Τούρκους ψηφοφόρους πως ο κουρδικός και ο ισλαμικός εξτρεμισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν μετατραπεί το σύστημα της χώρας από κοινοβουλευτικό σε μια προεδρία με ισχυρές εκτελεστικές εξουσίες».

«Όμως» γράφει ο Xακούρα,«αυτό το επιχείρημα δεν στέκει αν σκεφτεί κανείς πως η εντεινόμενη αστάθεια δεν προέρχεται από το είδος της κυβέρνησης, αλλά από την υπερσυγκέντρωση δύναμης στα χέρια του προέδρου.

Turkey's downward spiral into instability: How did it get here?
by CNN

Σύμφωνα με τον Xακούρα, οι ιδεολογικές εμμονές, όπως και η εσωτερική αλλά και η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν έχουν βάλει τη χώρα στην καρδιά των εθνικών και θρησκευτικών συγκρούσεων της περιοχής.

«Η πρόθεσή του να προωθήσει μια και μόνη θρησκεία βασισμένη στο σουνιτικό Ισλάμ και μια ομογενή τουρκική εθνική ταυτότητα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι η καλύτερη συνταγή για κοινωνικές εντάσεις και πολιτική βία. Άλλωστε οι Κούρδοι αποτελούν το 18% του πληθυσμού τη χώρας και η μεγάλη πλειοψηφία τους θέλει περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήρη ενσωμάτωση στην τουρκική κοινωνία».

Επιπλέον, αναφέρει ο Xακούρα, η άτεγκτη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν έχει εξαφανίσει την κάποτε σημαντική επιρροή της χώρας σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

«Η εχθρότητά του με τη Ρωσία και η έλλειψη εμπιστοσύνης με το Ιράν και το Ισραήλ έχουν περιορίσει τη δυνατότητα ελιγμών του στη Συρία και έχουν συμβάλλει στον να έρθουν περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία.

Άλλωστε και οι ιδιαίτερα κρίσιμες σχέσεις με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται και έχουν γίνει όλο και λιγότερα αποδοτικές. Ένας επιπλέον παράγοντας που της εντείνει είναι η άρνηση των ΗΠΑ να σταματήσουν την συνεργασία με οργανώσεις που συνδέονται με το PKK στον πόλεμο κατά του ΙSIS».

Στο δημοσίευμα γίνεται και εκτεταμένη αναφορά στον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τη σχετική συμφωνία με την Ε.Ε. «Όμως ο Ενρντογάν ρισκάρει να μην έχει εκτιμήσει σωστά το βαθμό απελπισίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και να προβάλλει υπερβολικές απαιτήσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.

Δε θα πρέπει να εκπλαγεί αν κάποια στιγμή η Ευρώπη δείξει έλλειψη συνεργασίας με αυτόν , όταν θα χρειαστεί τη βοήθεια της σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα».

Καταλήγοντας o Xακούρα σημειώνει πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα θα συμβάλλουν στην περαιτέρω καθήλωση της οικονομίας που δεν περνάει και τις καλύτερές της μέρες.

«Αν ο Ερντογάν δεν προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές πολιτικής, κάτι που δε φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή, η αναταραχή στη χώρα θα εδραιωθεί».