FOCUS

Αυξάνονται τα περιστατικά δηλητηρίασης παιδιών από κατάπωση μικρών μπαταριών

Αυξάνονται τα περιστατικά δηλητηρίασης παιδιών από κατάπωση μικρών μπαταριών
Aκόμη και μετά την αφαίρεσή τους από τη συσκευή που τροφοδοτούν, οι μπαταρίες λιθίου εξακολουθούν να έχουν ισχυρό ρεύμα AP/Jae C. Hong

Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που καταπίνουν μικρές μπαταρίες λιθίου, γνωστές και ως «μπαταρίες - κουμπιά», που βρίσκονται σε πολλές ηλεκτρονικές συσκευές. Οι συνέπειες της κατάπωσης τέτοιων μπαταριών, είναι δυνητικά σοβαρές αφού μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Παρά τις δημόσιες εκστρατείες ενημέρωσης που προειδοποιούν τους γονείς για τους κινδύνους, οι επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, ως αποτέλεσμα δηλητηριάσεων από μπαταρίες ήταν διπλάσιες από το 2010 έως το 2019 σε σύγκριση με το 1990 έως το 2009, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Pediatrics.

Πρόκειται για έναν υψηλό μέσο όρο, αφού όπως υπολογίστηκε, μεταξύ παιδιών κάτω των 18 ετών, καταπίνουν μια μπαταρία κάθε 1,25 ώρες. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, σημείωσε η έκθεση, ειδικά τα νήπια μεταξύ 1 και 2 ετών, που συχνά βάζουν πράγματα που βρίσκουν στο στόμα τους.

Σημειώνεται πως ακόμη και μετά την αφαίρεσή τους από τη συσκευή που τροφοδοτούν, οι μπαταρίες λιθίου εξακολουθούν να έχουν ισχυρό ρεύμα.

Όταν οι μπαταρίες κολλήσουν στο λαιμό ενός παιδιού, το σάλιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με το ρεύμα, το οποίο προκαλεί «μια χημική αντίδραση που μπορεί να κάψει σοβαρά τον οισοφάγο σε μόλις δύο ώρες, δημιουργώντας διάτρηση οισοφάγου, παράλυση φωνητικών χορδών ή ακόμα και διάβρωση στην τραχεία ή στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία», προειδοποίησε το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ.

Αυτό συνέβη το 2010 στον 12 μηνών Εμμέτ Ράουχ, ο οποίος έφαγε μια μπαταρία «κουμπί» που είχε πέσει από το τηλεχειριστήριο ενός DVD player, σύμφωνα με τους γονείς του, Κάρλα και Μάικλ Ράουχ.

«Η μπαταρία άνοιξε κυριολεκτικά μια τρύπα στον οισοφάγο του επιτρέποντας στη χολή του στομάχου να παλινδρομήσει στους πνεύμονές του», ανέφερε το ζευγάρι στο Emmett's Fight Foundation, τον ιστότοπο ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που δημιούργησαν για να εκπαιδεύσει άλλους γονείς σχετικά με τους κινδύνους από τις συγκεκριμένες μπαταρίες.

Η μπαταρία έκαψε επίσης τα νεύρα των φωνητικών χορδών του Εμμέτ, είπαν οι γονείς του. Για να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές από τα τραύματά του, ο Έμετ υποβλήθηκε σε έξι χειρουργικές επεμβάσεις σε πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης ολόκληρου του οισοφάγου χρησιμοποιώντας ένα τμήμα του εντέρου του.

«Ως μητέρα θυμάμαι εκείνο το πρωί ξανά και ξανά στο μυαλό μου. Πώς δεν το ήξερα; Αν έδινα προσοχή στο είδος των μπαταριών που απαιτούσαν τα τηλεχειριστήρια τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά» είπε η Κάρλα Ράουχ.

By Sandee LaMotte, CNNi