FOCUS

Σαν σήμερα: Η 10η Αυγούστου στην Ιστορία - Ο άνθρωπος πίσω από το Champions League· κι ένα τριφύλλι

Σαν σήμερα: Η 10η Αυγούστου στην Ιστορία - Ο άνθρωπος πίσω από το Champions League· κι ένα τριφύλλι
Wikipedia/Wikipedia

Η 10η Αυγούστου είναι η 222η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και η 223η σε δίσεκτα έτη. Στις 10 Αυγούστου έχουν συμβεί διάφορα πράγματα, αλλά απ' όλα αυτά, σήμερα θα μάθουμε κάτι εν πολλοίς άγνωστο: Για τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε το Champions League.

Στις 10 Αυγούστου 787 γεννήθηκε ο Πέρσης αστρονόμος και αστρολόγος Αλβουμάσαρ, ο οποίος μελέτησε τον Αριστοτέλη και τον έφερε στο νεώτερο κόσμο, κυρίως τις φυσικές θεωρίες του.

Το 1947 ήρθε στον κόσμο ο καταπληκτικός Ίαν Άντερσον, Σκωτσέζος μουσικός και ιδρυτικό μέλος των Jethro Tull, to 1955 o Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και το 1960 ο Αντόνιο Μπαντέρας, εμβληματικά ατάλαντος αλλά ποιος νοιάζεται· σπάνια ο παγκόσμιος κινηματογράφος βγάζει τόσο γοητευτικούς άντρες.

Στις 10 Αυγούστου 1968, όμως, πέθανε ένας άνθρωπος που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο ως άθλημα και σας δηλώνω ευθέως, με ευθύτητα δλδ, το οποίο προέρχεται από το ευθύς, ότι είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Ο Γάλλος Γκαμπριέλ Ανό ήταν ποδοσφαιριστής αρχικά, δημοσιογράφος αργότερα και εμπνευστής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (για τους μπούμερς), Champions League σήμερα.

Ο Ανό, γεννημένος το 1889, ήταν πολυπράγμων. Ποδοσφαιριστής, προπονητής, δημοσιογράφος στη γαλλική αθλητική εφημερίδα L' Équipe, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα έντυπα του είδους, ξεκίνησε την καριέρα του ως μπακ (αμυντικός), στη γαλλική Τουρκουά και τη συνέχισε στη Γερμανία, όπου και τον βρήκε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η καριέρα του τελείωσε στα 29 του, όταν προσπάθησε να αποδράσει από γερμανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων και το αεροσκάφος του συνετρίβη, με συνέπεια ο ίδιος να τραυματιστεί σοβαρά. Πρόλαβε, όμως, να αγωνιστεί με τα χρώματα της Εθνικής Γαλλίας, στους Ολυμπιακούς του 1908, στο Παρίσι.

Ο βασιλιάς των σπορ αποκτά βασίλειο

Παραδόξως, το ποδόσφαιρο είναι ένα σχετικά νεαρό σπορ, αν εξαιρέσουμε τις (μάλλον αληθινές) φήμες ότι οι Αζτέκοι το έπαιζαν με τα κρανία των αντιπάλων τους. Σε διάφορες μορφές, φυσικά προϋπήρχε, όμως με τη σημερινή του μορφή ουσιαστικά γεννήθηκε στην Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα.

Η ραγδαία εξέλιξή του (σήμερα ασχολούνται με το ποδόσφαιρο περίπου 250 εκατομμύρια αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη - σωστά διαβάσατε, 250 εκατομμύρια) δεν ήταν τυχαία.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα μαγευτικό άθλημα και μέρος της μαγείας του είναι ότι παρότι φαίνεται διαστημικά πολύπλοκο σε όποιον δεν το καταλαβαίνει, στην πραγματικότητα διέπεται από μόλις 17 κανόνες, ανάμεσα στους οποίους και το οφσάιντ, το οποίο θα εξηγήσουμε άλλη φορά, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχαν μόνον φιλικά τουρνουά μεταξύ ομάδων. Όλα άλλαξαν μετά τη νίκη της πρωταθλήτριας Αγγλίας, Γουλβς, με 3-2 επί της ουγγρικής Χόνβεντ την οποία ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε ως νίκη που αναδείκνυε την Γουλβς ως κορυφαία ομάδα της Ευρώπης.

Ο Ανό, αρθρογράφος τότε της L' Équipe, είχε άλλη γνώμη: «Προτού ανακηρύξουμε βασίλισσα τη Γουλβς, ας πάει να παίξει στη Μόσχα ή στη Βουδαπέστη. Υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι με διεθνή αναγνώριση όπως η Μίλαν και η Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα. Θα πρέπει να θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα συλλόγων που θα έχει μεγαλύτερο νόημα και κύρος απ΄όσα τουρνουά και φιλικά παιχνίδια παίζονται αυτήν τη στιγμή».

Συνέχισε να αρθρογραφεί σε αυτό το μοτίβο έως ότου, στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA), τον Μάρτιο του 1955, θεσπίστηκε η δημιουργία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης από την επόμενη σεζόν. Σε αυτό θα λάμβαναν μέρος -όπως λέει και το όνομά του- οι Πρωταθλήτριες ομάδες από τις συμμετέχουσες χώρες.

Και η ομάδα που έφτασε πιο κοντά απ' όλες...

Στο πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης δήλωσαν συμμετοχή 15 χώρες και η γερμανική περιοχή του Σάαρ, που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η UEFA επέλεξε το σύστημα των γύρων με διπλούς αγώνες για τη διεξαγωγή του τουρνουά.

Ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης έγινε στις 13 Ιουνίου 1956 στο στάδιο Παρκ Ντε Πρενς των Παρισίων, παρουσία 38.239 θεατών. Μετά από ένα απίθανο ματς, η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε τη γαλλική Ρεμς με σκορ 4-3.

Η Ελλάδα πήρε μέρος για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο 1959 – 1960, με τον Ολυμπιακό, ο οποίος αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τη Μίλαν.

Την περίοδο 1990 – 1991 το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης αλλάζει μορφή με την εισαγωγή των ομίλων, που σημαίνει περισσότερα παιχνίδια για τις μεγάλες ομάδες και πάρα πολλά έσοδα για την UEFA από τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η διοργάνωση, από την επόμενη σεζόν μετονομάζεται σε Champions League.

Στις 10 Αυγούστου 1924, όμως, συνέβη και κάτι άλλο: Μια ελληνική ομάδα αποκτά επίσημα το οριστικό της όνομα, το τέταρτο στην ιστορία της, και το σύμβολό της.

Στις 2 Ιουνίου 1971 ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, όπως ονομάστηκε τελικά η ομάδα που δημιούργησε το 1908 ο Γιώργος Καλαφάτης, μπήκε στο στάδιο Γουέμπλεϊ με το τριφύλλι στη φανέλα, για να διεκδικήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης από τον παντοδύναμο Άγιαξ.

Ηττήθηκε, αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Είναι η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο.

Η 10η Αυγούστου στην Ιστορία

1793, Παρίσι. Ανοίγει το Μουσείο του Λούβρου. (Η φωτογραφία είναι του 1933)

1920. Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», όπως ονειρευόταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. (28 Ιουλίου με το παλαιό ημερολόγιο).

1939, Κόβεντρι. Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ', οδηγεί μια Daimler του 1899, στο Κόβεντρι της Αγγλίας. Η συγκεκριμένη Daimler φτιάχτηκε αρχικά για τον παππού του, Εδουάρδο Ζ' όταν εκείνος ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας.

1941, Πράγα. Ένα τεράστιο V, στην παλιά αγορά της Πράγας, στην Τσεχία, είναι μέρος της προσπάθειας της Γερμανίας να δημιουργήσει το δικό της «V for Victory», υιοθετώντας τη λέξη Viktoria για τη «νίκη». Ήταν μάλλον μια αποτυχημένη προσπάθεια του Γκέμπελς, αφού είναι γνωστό σε κάθε Γερμανό και γερμανομαθή ότι η γερμανική λέξη για τη νίκη είναι Sieg.

1941, Καναδάς. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φρανκλίνος Ρούσβελτ και ο Βρετανός Προθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ συζητούν μετά τη θεία λειτουργία, επάνω στο αντιτορπιλικό Prince of Wales κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης του Ατλαντικού, στον κόλπο της Αρτζέντια, στη Νέα Γη του Καναδά. Η συνάντηση κράτησε πέντε μέρες και είχε ως αποτέλεσμα το Χάρτα του Ατλαντικού, μια κοινή δήλωση των δύο ηγετών που σχημάτισε την Αγγλο-Αμερικανική συμμαχία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1945, Νέα Υόρκη. Αμερικανοί στρατιώτες διαβάζουν την έκτακτη έκδοση των εφημερίδων, καθώς λίγο νωρίτερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Domei μετέδωσε ότι η Ιαπωνία παραδόθηκε άνευ όρων.

1957, Νέα Υόρκη. Η Μέρλιν Μονρόε και ο σύζυγός της, ο θεατρικός συγγρεφέας Άρθουρ Μίλερ. Η ηθοποιός έχει μόλις βγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε επειδή απέβαλε.

1966, Ο Κουβανός Πρωθυπουργός Φιντέλ Κάστρο μπροστά σε μια σημαία της Κούβας.

1974, Ντέβον. Αυτός είναι ο Μπουτς και η αγαπημένη του συνήθεια είναι να καπνίζει πίπα. Το 8χρονο μπουλ τεριέ επί πέντε χρόνια καπνίζει καθημερινά. Ο ιδιοκτήτης του, ο Τζιν Μόρελ, 52 ετών, είναι ανάπηρος και είπε: «Ο Μπουτς ειναι πραγματικός φίλος μου. Άρχισε να καπνίζει πριν από πεντε χρόνια. Στην αρχή έκλεβε τη δική μου πίπα και μετά του πήρα δική του». Ο Μπουτς είναι επίσης μονόφθαλμος. Έχασε το ένα του μάτι κατά τη διάρκεια ενός καυγά με το σκύλο ενός γείτονα...

1975, Όρεγκον. Ο Αμερικανός αθλητής Μπρους Τζένερ πετάει το δίσκο στο αγώνισμα του δεκάθλου. Ο Τζένερ είναι ένας από τους καλύτερους δεκαθλητές του κόσμου και φαβορί στους τριμερείς αυτούς αγώνες ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Πολωνία.

1975, Βοστώνη. Ένας αστυνομικός μπαίνει στο νερό, στην παραλία Κάρσον της Βοστώνης, κυνηγώντας διαδηλωτές, καθώς μαύροι και λευκοί λουόμενοι άρχισαν να πετούν πέτρες ο ένας στον άλλον. Περίπου 500 μαύροι πήγαν στη «λευκή» παραλία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για μεικτές παραλίες.

1979, Ινδιανάπολη. Ο Αμερικανός τενίστας Τζίμι Κόνορς κάνει μια γκριμάτσα στον αντίπαλό του, τον Τσεχοσλοβάκο Ίβαν Λεντλ, κατά τη διάρκεια των προημιτελικών του U.S. Open στην Ινδιανάπολη. Ο Λεντλ είχε καρφώσει πολλούς «άσσους», επιτυχημένα σέρβις που κέρδισαν απ' ευθείας πόντους δηλαδή, στον Κόνορς κι εκείνος του είπε: «Άσε με επιτέλους να παίξω». Τον άφησε και ο Κόνορς κέρδισε το ματς με 6-2 και 7-6 σετ, προκρινόμενος στους ημιτελικούς.

1995, Μπάνια Λούκα. Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κουρεύεται κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο σερβικό θύλακα της Μπάνια Λούκα, περίπου 160 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σαράγιεβο. Περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι πρόσφυγες από την Κροατία μένουν εδώ.

2008, Πεκίνο. Ο Μάικλ Φελπς, της ομάδας των ΗΠΑ, κολυμπάει προς το παγκόσμιο ρεκόρ και το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα μεικτής κολύμβησης αντρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ