FOCUS

Κορωνοϊός: Έλληνες σε καραντίνα στην Ιταλία περιγράφουν την κατάσταση στο CNN Greece

Κορωνοϊός: Έλληνες σε καραντίνα στην Ιταλία περιγράφουν την κατάσταση στο CNN Greece
(Claudio Furlan/LaPresse via AP)

Δύο Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Τορίνο, την πρωτεύουσα του Πιεμόντε στη βόρεια Ιταλία, περιγράφουν στο CNN Greece την κατάσταση την οποία βιώνουν το τελευταίο διάστημα, από τότε που τα πράγματα ξεκίνησαν να γίνονται πιο σοβαρά στη γειτονική χώρα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και εξηγούν πώς βιώνουν την καθημερινότητα στην «κόκκινη ζώνη». 

Η Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα -μετά την Κίνα- από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα, μετράει 1.441 νεκρούς και 21.157 κρούσματα. Τα περισσότερα καταγράφονται στη Λομβαρδία, που είναι η μεγαλύτερη και η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας και είναι και η πρώτη η οποία τέθηκε σε καραντίνα στις 8 Μαρτίου.

Ο Θανάσης Ταμβάκος μένει στην Ιταλία τα τελευταία οκτώ χρόνια και εργάζεται σε αυτοκινητοβιομηχανία. Τις τελευταίες μέρες εργάζεται πλέον από το σπίτι.

«Από την Τρίτη 10 Μαρτίου είμαι στο σπίτι και δουλεύω από το σπίτι. Η έξοδος επιτρέπεται μόνο για σούπερ μάρκετ και για φαρμακείο, αλλά δεν υπάρχει αστυνόμευση για να τηρηθεί αυτή η οδηγία. Οπότε μπορούμε να κυκλοφορήσουμε λίγο, απλά η πόλη είναι πλέον φραγμένη. Δεν δουλεύει ούτε το αεροδρόμιο του Τορίνου, ούτε τα τρένα του», λέει στο CNN Greece, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η ιταλική κυβέρνηση άργησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου η κατάσταση να μην βγει εκτός ελέγχου.

89848544 254931178843849 5222367455237636096 n

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η κατάσταση χειροτέρεψε σταδιακά. Οι πολίτες δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λομβαρδίας που συνορεύει με το Πιεμόντε. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν μετά την ακύρωση των καρναβαλιών στη χώρα.

«Η ιστορία χειροτέρεψε σταδιακά. Την πρώτη φορά που άκουσα ότι η Ιταλία έχει πρόβλημα με τον κορωνοϊό ήταν στις 23 Φλεβάρη, ημέρα Κυριακή και ήμουν στο τοπικό καρναβάλι της Ιβρέας στον νομό του Πιεμόντε. Εκεί ανάμεσα στους άλλους διαγωνιζόμενους ακούσαμε ότι η περιοχη της Λομβαρδίας έχει πάρα πολλά κρούσματα και ρυθμό αύξησης ανησυχητικό. Κανείς δεν έδωσε σημασία μέχρι το τέλος της ημέρας, οπότε το καρναβάλι έληξε κανονικά και γυρίσαμε σπίτια μας στο Τορίνο», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Την επόμενη ακυρώθηκε η συνέχεια και του καρναβαλιού της Βενετίας αλλά και της Ιβρεας. Εκει καταλάβαμε ότι οι Αρχές είχαν αρχίσει να ανησυχούν. Εμείς ωστόσο όχι. Η εταιρεία μου η FCA συνέχισε να λειτουργεί κανονικά και εγώ μάλιστα έλειψα και εκτός Ιταλίας το διάστημα από 28 Φλεβάρη μέχρι 3 Μαρτίου. Την εβδομάδα πριν φύγω, τα μέτρα προστασίας στον εργασιακό μου χώρο άρχισαν να αυξάνονται σταδιακά: πλαστικά σερβίτσια, απολυμαντικά υγρά παντού, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι στο χώρο εστίασης από τέσσερα άτομα έπεσε στα δύο και άλλα τέτοια».

«Ωστόσο, εγώ βγήκα και ξαναμπήκα από την Ιταλία και μάλιστα με πύλη εισόδου και εξόδου το Μιλάνο το διάστημα που ανέφερα παραπάνω. Το αεροδρόμιο του Μπέργαμο ήταν ασυνήθιστα άδειο και επίσης υπήρχαν άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν μάσκες, αλλά όχι πολλοί», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι στο αεροδρόμιο του Μιλάνου διέθεταν θερμόμετρα, ο έλεγχος, ωστόσο, ήταν τυπικός.

«Την περίοδο από 3 Μαρτίου μέχρι και 9 Μαρτίου ήταν πλέον σαφές ότι η εταιρεία στην οποία εργάζομαι ετοιμαζόταν να κλείσει και να μας στείλει όλους σπίτια μας, αφού τα κρούσματα είχαν αυξηθεί πάρα πολύ στην περιοχή της Λομβαρδίας, και το Πιεμόντε, από τη στιγμή που συνορεύει, θεωρήθηκε ότι βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, καθώς επίσης τα κρούσματα είχαν ανέβει περίπου στα 500 και οι νεκροί στους 10 στο νομό του Πιεμόντε», καταλήγει.

Το μήνυμα «να μένετε στο σπίτι» έχει εφαρμοστεί

Η Μαρία Βουλδούκη μένει επίσης στο Τορίνο, όπου κάνει την πρακτική της στο ιταλοελληνικό Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση «Μικρόκοσμος». Και αυτή πλέον εργάζεται από το σπίτι της. Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, τονίζει πως το μήνυμα «να μένετε στο σπίτι» έχει εφαρμοστεί και όντως βλέπεις ελάχιστους ανθρώπους να κυκλοφορούν έξω τις τελευταίες μέρες.

«Η κατάσταση στην Ιταλία άρχισε να χειροτερεύει από τα μέσα προς τέλη Φεβρουαρίου. Ενώ τα κρούσματα εκείνη την περίοδο αυξάνονταν, στην πόλη του Τορίνο όπου διαμένω όλα λειτουργούσαν κανονικά. Στην πόλη υπήρχε κανονικότητα, ο κόσμος πήγαινε κανονικά στις δουλειές του, ενώ καταστήματα, εστιατόρια και άλλοι παρόμοιοι χώροι λειτουργούσαν κανονικά, τηρώντας όμως ταυτόχρονα όλους τους κανόνες και τα μέτρα», λέει στο CNN Greece και συνεχίζει:

«Εδώ και δύο όμως εβδομάδες, εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων, έχουν παρθεί αυστηρά μέτρα απομόνωσης: όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν, ενώ μέρα με τη μέρα έβλεπες όλο και περισσότερα μαγαζιά να κλείνουν πιο νωρίς, και γενικά ο κόσμος να κυκλοφορεί λιγότερο στο δρόμο. Τα μαγαζιά τις τελευταίες μέρες για παράδειγμα έκλειναν από τις έξι η ώρα, ενώ έβλεπες μια σημαντική μείωση της κυκλοφορίας μετά από αυτή την ώρα. Από τις 10 Μαρτίου όμως, έχουν παρθεί πιο αυστηρά μέτρα απομόνωσης. Το μήνυμα "να μένετε στο σπίτι" έχει εφαρμοστεί και όντως βλέπεις ελάχιστους ανθρώπους τις τρεις τελευταίες μέρες έξω».

«Από τότε λοιπόν, και εγώ δουλεύω από το σπίτι, καθώς το Ινστιτούτο που κάνω την πρακτική μου έχει κλείσει. Επίσης, τα μαγαζιά δε λειτουργούν καθόλου, ενώ ανοιχτά είναι μόνο σουπερμάρκετ, τράπεζες και φαρμακεία. Μάλιστα, από σήμερα βλέπεις ουρές από κόσμο να περιμένουν έξω από τα σουπερμάρκετ, καθώς δεν επιτρέπεται να υπάρχει συνωστισμός, ενώ πρέπει να τηρεί ένα μέτρο απόσταση ο ένας από τον άλλον. Μάλιστα αστυνομία, υπάλληλοι υγείας και άλλες Αρχές πραγματοποιούν στους δρόμους ελέγχους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν είναι έξω χωρίς ειδική άδεια. Γενικά, όλη η χώρα έχει τεθεί πραγματικά σε καραντίνα», καταλήγει.