Το ISIS επιστρέφει και τρομοκρατεί ξανά
Εφτά μήνες έχουν περάσει από την ημέρα που ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωνε το τέλος του πολέμου με το ISIS και πανηγύριζε τη νίκη της Βαγδάτης επί των τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου 'ισλαμικού κράτους' που είχαν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχο τους το 1/3 της χώρας του -σε κάποια στιγμή, τουλάχιστον.
Τα όσα ανησυχητικά, όμως, συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο κεντρικό Ιράκ, σε μια περιοχή (κίτρινο χρώμα στο χάρτη) που εκτείνεται λίγο έξω από τη Βαγδάτη μέχρι το Κιρκούκ, δείχνουν πως μάλλον βιάστηκε· οι τζιχαντιστές ούτε είχαν ούτε ακόμη έχουν πει την τελευταία τους λέξη.
Ντιγιάλα, Σαλαχεντίν και Κιρκούκ. Αυτές είναι οι τρεις περιφέρειες που υποφέρουν και πάλι από την τρομοκρατία του 'ισλαμικού κράτους'. Ήταν από τις πρώτες που απελευθερώθηκαν από το ζυγό του ISIS αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους. Ούτε βοήθεια, ούτε ανοικοδόμηση. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν μερίμνησε για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, λέει στην Ουάσιγκτον Ποστ o ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Χισάμ αλ Χασίμι "με αποτέλεσμα το ISIS να επιστρέψει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι περίμενα· είναι πολύ επικίνδυνo το ότι επέστρεψε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα".
Απαγωγές, δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις
Τον πρώτο καιρό της ήττας οι τζιχαντιστές λούφαξαν στα βουνά και τα πυκνά φοινικοδάση της περιοχής. Από το Μάη κι έπειτα, όμως, που η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Βαγδάτη και των κλιμακούμενων αντικυβερνητικών διαμαρτυριών κυρίως στον σιιτικό νότο, άρχισαν σιγά-σιγά ν' αναδύονται από τις κρυψώνες τους. Πάντα σ' αυτά τα μέρη -κατά κανόνα σουνιτικά- είχαν ερείσματα μεταξύ των φυλών. Δεν είναι πάρα πολλοί. Πάνω-κάτω 2000 τους υπολογίζει ο Χασίμι. Μπορεί να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να θέσουν υπό τον έλεγχό τους περιοχές όπως στο παρελθόν, δύνανται όμως, αφενός, όπως τονίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Μάικλ Νάιτς, "να ελέγχουν δρόμους και να κινούνται τη νύχτα”, αφετέρου, όπως υπογραμμίζει ο Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη συνταγματάρχης Σων Ράιαν, "να τρομοκρατούν τον πληθυσμό".
Έχουν απαγάγει ή σκοτώσει δεκάδες τους τελευταίους δύο μήνες -ανάμεσά τους τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επίλεκτα μέλη ντόπιων φυλών που δεν συνεργάζονται μαζί τους, κοινοτάρχες. Ανατινάσσουν πετρελαϊκούς αγωγούς και εγκαταστάσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στήνουν ψεύτικα μπλόκα στους δρόμους και, υποδυόμενοι τους αστυνομικούς, ληστεύουν και παίρνουν τα φορτηγά από τους οδηγούς τους. Σ' ένα από τα πλέον άγρια περιστατικά του τελευταίου καιρού, απήγαγαν έξι άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και στη συνέχεια τους βιντεοσκόπησαν γονατισμένους μπροστά από τη μαύρη σημαία με τα άσπρα γράμματα του 'ισλαμικού κράτους' ν' απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση ν' απελευθερώσει γυναίκες κρατούμενες για να μην τους σκοτώσουν οι απαγωγείς τους. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και λίγες ημέρες αργότερα εντοπίστηκαν τα, γαζωμένα με σφαίρες, πτώματά τους. Καθώς πολλά απ' αυτά τα περιστατικά έχουν συμβεί κατά μήκος της εθνικής οδού Βαγδάτης-Κιρκούκ, ο δρόμος δεν χρησιμοποιείται πολύ πλέον. Οι περισσότεροι επιλέγουν το αεροπλάνο. Μόνο που για να βρουν θέση χρειάζεται, με τη ζήτηση που υπάρχει, να περιμένουν όχι ημέρες αλλά εβδομάδες.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βασόρα στις 15 Ιουλίου 2018 - πηγή: REUTERS/Essam al-Sudani
Μπορεί ν' αντιστραφεί το μομέντουμ του ISIS;
Πάνω που ο κόσμος άρχισε να πιστεύει ότι τα πράγματα φτιάχνουν και μπορεί να κινείται ελεύθερα και να πηγαίνει όπου θέλει, ήρθε αυτό το βίντεο και μαζί του επέστρεψε ο φόβος, λέει ο Ιμάντ Μαχμούντ, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Ντιγιάλα: "Οι τρομοκράτες έχουν τα κρησφύγετά τους στην έρημο και τα βουνά, χτυπούν αιφνιδιαστικά κι έχουν συνεργούς που τους βοηθούν μέσα στις πόλεις".
Παρότι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, έχουν ήδη εξαπολύσει αντεπίθεση, εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν το μομέντουμ που φαίνεται να κερδίζει -ξανά- το ISIS μπορεί ν' αντιστραφεί. Τον φόβο αυτό εκφράζουν όχι μόνο διεθνείς αναλυτές αλλά και ο κόσμος που βλέπει τους τζιχαντιστές ν' ακολουθούν ίδια τακτική μ' εκείνη στα ταραγμένα χρόνια που προηγήθηκαν της εγκαθίδρυσης του βραχύβιου αιμοσταγούς 'χαλιφάτου' τους σε όμορα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Κοντολογίς, όπως λέει ο Ρενάντ Μανσούρ της δεξαμενής σκέψης Chatham House, "φαίνεται πως το αντάρτικο ξεκινά και πάλι".