ΑΠΟΨΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της οικονομίας

Η επόμενη ημέρα της οικονομίας

Όταν επί μια ολόκληρη ημέρα εκτίθεσαι σε εκείνους που κινούν τα νήματα της οικονομίας, μπορείς να πάρεις μια καλή εικόνα του τι μέλει γενέσθαι.

Και το μήνυμα που πήρα από τους ομιλητές του Fin Forum 2023 ήταν πως τα πράγματα πηγαίνουν μεν καλά, όμως ο δρόμος μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: ο «εθνικός στόχος» της επενδυτικής βαθμίδας φαίνεται ότι μετά από χρόνια είναι πλέον επιτεύξιμος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και οι εκπρόσωποι των Fitch και S&P, εκτός «ατυχήματος» μέχρι το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα έχει πάρει την επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, το δεύτερο μήνυμα από το φόρουμ είναι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, στην Ελλάδα θα «πέσουν» πολλά λεφτά. Είτε μιλάμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε για το ΕΣΠΑ, είτε για το RePowerEU, είτε για τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η χώρα μας συνολικά αναμένεται να δεχθεί τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Και σε αυτά, δεν συνυπολογίζονται οι άμεσες ξένες επενδύσεις αλλά και η τραπεζική χρηματοδότηση.

Και, όπως περιέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, η Ελλάδα αναμένεται όντως να μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο με δεκάδες έργα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.

Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι λιγότερο αισιόδοξη και ταυτόχρονα πιο μακροπρόθεσμη. Εξίσου όμως σημαντική για τις προοπτικές αυτού του τόπου. Όπως άφησαν να εννοηθεί οι κ.κ. Λεκκός και Αναστασάτος και είπε έξω από τα δόντια ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο προκειμένου να δρέψει ουσιαστικά τους καρπούς της επενδυτικής βαθμίδας.

Ένα μοντέλο που μπορεί να προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη και να προσελκύσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια, που θα φύγουν από τη χώρα μόλις εξασφαλίσουν τις προσδοκώμενες αποδόσεις.

Ένα μοντέλο, που θα μετασχηματίσει μια οικονομία που βασίστηκε στις οικογενειακές επιχειρήσεις και τώρα βιώνει τις συνέπειες της κατακερματισμένης επιχειρηματικότητας.
Και ένα μοντέλο που -όπως ανέφερε ο Chris Allen, Resident Adviser της DG ECFIN στην Ελλάδα- θα πρέπει να περιλαμβάνει και ένα να ισχυρό, μεγάλο και «ώριμο» Χρηματιστήριο.

Ούτως ώστε, οι πόροι που αξιοποιεί η χώρα μας και θα έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια να αποδώσουν καρπούς και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά. Με απώτερο στόχο, να δημιουργηθούν οι αντιστάσεις και οι δομές εκείνες που θα στηρίξουν την οικονομία όταν ο «γυρίσει» ο κύκλος σε διεθνές επίπεδο.

Αλλιώς, όπως συνέβη και με την προηγούμενη κρίση, η Ελλάδα θα είναι ανήμπορη να πληρώσει το λογαριασμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ