ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πολιτικές για τα Άτομα με Αναπηρία και το «Συμβόλαιο Αλλαγής»

Οι πολιτικές για τα Άτομα με Αναπηρία και το «Συμβόλαιο Αλλαγής»
Unsplash/nci

Στις επερχόμενες εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι και δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές αντιλήψεις αναφορικά με το τι είναι και το πως πρέπει να λειτουργεί το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας.

 

Για τη ΝΔ οι πολιτικές του κοινωνικού κράτους πρέπει να στοχεύουν μόνο σε ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας, αυτό που χαρακτηρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς ως ο πληθυσμός σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Όταν όμως η κρατική παρέμβαση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες διαπνέεται από αυτό το πνεύμα, επί της ουσίας το κοινωνικό κράτος αποτελεί μια προέκταση των μορφών ελεημοσύνης του 19ου αιώνα και τείνουν να εμπεδώσουν την κοινωνική διαφορά των αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντίθετα, το κοινωνικό κράτος είναι καθολικό και αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλεια σε όλες και όλους τους πολίτες κάθε στιγμή της ζωής τους.

Την λογική του κοινωνικού κράτους ως καθολική ασπίδα προστασίας ενάντια στις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης την υπηρέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όταν ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες σε δύσκολους, δημοσιονομικά, καιρούς.

Την περίοδο 2015-2019 θεσμοθετήθηκε το Κοινωνικά Επίδομα Αλληλεγγύης και δημιουργήθηκε ένας ενιαίος φορέας για όλα τα προνοιακά προγράμματα, ο Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που συστηματοποίησε την έγκυρη και τακτική παροχή των σχετικών επιδομάτων μέσα από τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας.

Ταυτόχρονα, την περίοδο εκείνη αναμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό ενός συμπολίτη μας ως ανάπηρου και εξασφαλίσθηκε διαφάνεια στις σχετικές διαδικασίες, διευρύνοντας ταυτόχρονα τις παθήσεις που δικαιολογούσαν την παροχή τους.

Η αντίθεση των παραπάνω πολιτικών με τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας έγινε έκδηλη σε πλήθος περιπτώσεων, όπως π.χ. στην πολυδιαφημισμένη υπόθεση της έκδοσης ψηφιακής κάρτας αναπηρίας, όπου μετά από 4 χρόνια κατέστη ορατό στους δικαιούχους τους προγράμματος ότι η διαδικασία για την έκδοση της απαραίτητης κάρτας για την εξασφάλιση των δωρεάν μετακινήσεων σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα παρέμενε ακριβώς η ίδια.

Αναλόγως, το επίσης πολυδιαφημισμένο πιλοτικό πρόγραμμα για 2000 προσωπικούς βοηθούς, δεν είχε υλοποιηθεί ακόμα. Τέλος, την ίδια περίοδο η ΝΔ κατήργησε τις υφιστάμενες μορφές μοριοδότησης για αναπηρία άνω του 50% σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Η εχθρική στάση απέναντι σε παρεμβάσεις που με οριζόντιο τρόπο σκόπευαν να βοηθήσουν την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη ατόμων με αναπηρία εξέφραζε και εκφράζει βαθύτερα ιδεολογικά αίτια που διαπνέουν την συντηρητική παράταξη στη χώρα μας.

Δεν έχει εξάλλου περάσει πολύς καιρός από τις εκλογές του 2019 όταν η ΝΔ διακήρυσσε ότι είναι ενάντια στην πολιτική των θετικών διακρίσεων υπέρ των ΑμεΑ. Έτσι τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκης άφησαν το κοινωνικό τους αποτύπωμα. Τα Άτομα με Αναπηρία βρέθηκαν στο κοινωνικό περιθώριο την περίοδο της πανδημίας και σήμερα βιώνουν με πιο δραματικό τρόπο τις συνέπειες της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης από τους οικονομικά ενεργούς συμπολίτες τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατεβαίνει στις εκλογές της 21ης Μαΐου με συγκεκριμένες θέσεις και δεσμεύσεις για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των αναπήρων. Το πρόγραμμα «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» περιλαμβάνει: α) την αύξηση της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, β) την ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωσή τους και με εξειδικευμένο προσωπικό και γ) την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε ΑμεΑ όλων των δημοσίων κτιρίων εντός τριετίας.

Επιπλέον, στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνεται η εφαρμογή μέτρων προσβασιμότητας στο φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον, με πιλοτικό πρόγραμμα σε 20 πόλεις της Ελλάδας. Πάνω από όλα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, δεσμεύεται ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα καθιερωθεί ο θεσμός του προσωπικό βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση.

Η αποκατάσταση της ισοτιμίας και η άρση των αποκλεισμών από το κοινωνικό και επαγγελματικό γίγνεσθαι όλων των ΑΜΕΑ είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί δέσμευση για όλες και όλους από εμάς συμμετέχουμε σήμερα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

* Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εκ νέου υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου - Πολιτικός Μηχανικός BEng MSc