ΑΠΟΨΕΙΣ

Το plan B των δανειστών και οι σφοδρές πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Το plan B των δανειστών και οι σφοδρές πιέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi – Γιώργος Κονταρίνης

Γιατί οι δανειστές κινούνται στο δόγμα: «Ποτέ μην κάνεις σήμερα, αυτό που μπορείς να αναβάλλεις για αύριο»

Τα δύσκολα είναι μπροστά! Αυτό για όσους δεν έχουν ακόμα ψυχανεμιστεί τα μελλούμενα. Το «σκληρό ροκ» των δανειστών μόλις άρχισε και κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα σταματήσει.

Όλα δυστυχώς ξεκινούν από το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Ένα από τα μείζονα προβλήματα της πολιτικής διαπραγμάτευσης μετά τις τελευταίες εκλογές είναι η χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Παρακολουθώντας την ειδησεογραφία, διαπιστώνει κανείς εύκολα την απροθυμία των δανειστών να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και τούτο μόνο τυχαίο δεν είναι...

Είναι βέβαιο ότι Βερολίνο και ΔΝΤ κινούνται στη λογική του δόγματος: «Ποτέ μην κάνεις σήμερα, αυτό που μπορείς να αναβάλλεις για αύριο».

Όλο αυτό το διάστημα περίμεναν την αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ελλάδα προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες πολιτικής αμφισβήτησης του ΣΥΡΙΖΑ και η δημιουργία του «αντίπαλου δέους»

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, υπέγραψε μνημόνια, υπέγραψε μέτρα ακραία και σκληρά, ψήφισε όλα τα προαπαιτούμενα και πολλά άλλα, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρείται αναξιόπιστη.

Για το λόγο αυτό οι δανειστές καθυστερούν σκοπίμως την αξιολόγηση κρατώντας σε μια ιδιότυπη ομηρία την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει τελειώσει τον Νοέμβριο, εν συνεχεία μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο, ακολούθως για τον Φεβρουάριο του 2016 και τώρα για τον Μάιο του 2016!

Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Διότι πολύ απλά οι ξένοι παράγοντες θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας:

1ον. Δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε και
2ον. Φοβούνται την υιοθέτηση από ελληνικής πλευράς μονομερών ενεργειών.

Τις τελευταίες ημέρες και μετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, το πολιτικό περιβάλλον αλλάζει και πλέον οι δανειστές έχουν να ελπίζουν σε ένα... plan B.

Ο κ. Τσίπρας παύει να είναι «μονόδρομος» και «επιλογή ανάγκης».

Στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ξένος παράγοντας φαίνεται να βρίσκει έναν πιο αξιόπιστο συνομιλητή που να μπορεί να «μιλάει» και να «ακούει» τη γλώσσα των χρηματαγορών.

Ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα πως «κάτι τέτοιο είναι αρνητικό» και πως «θα βυθίσει – περεταίρω - τη χώρα στα μνημόνια γιατί ο Κυριάκος είναι τεχνοκράτης και μνημονιακός».

Ούτε βεβαίως να αρχίσουμε τις θριαμβολογίες ότι «ο Κυριάκος θα φέρει τα πάνω - κάτω και θα γεμίσει η χώρα με παραγωγικές επενδύσεις επειδή μιλάει τη γλώσσα του νεοφιλελευθερισμού και της ελεύθερης οικονομίας».

Αυτά θα φανούν λίαν συντόμως, αφού περάσει και ο κ. Μητσοτάκης την αξιολόγηση της αντιπολιτευτικής του στάσης.

Το μόνο βέβαιον είναι ότι ο ξένος παράγοντας – έχοντας στην άκρη το plan B του Κυριάκου – θα εντείνει σφόδρα τις πιέσεις για εφαρμογή των σκληρών μέτρων, μέχρι να επέλθει η απαιτούμενη (για τους δανειστές) πολιτική εμπλοκή.

Σημειώστε δε, ότι η πολυσυζητημένη ελάφρυνση του χρέους που με αγωνία περιμένει ο κ. Τσίπρας θα είναι όπως όλα δείχνουν ευτελούς σημασίας...

Τόσο ευτελής όσο χρειάζεται για να μην προσδώσει επικοινωνιακούς καρπούς και δάφνες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κρατηθείτε. Τα χειρότερα, δυστυχώς είναι μπροστά.

* Ο Κώστας Τσιτούνας είναι Διευθυντής του Newsbomb.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ