ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «τυράκι» της απλής αναλογικής και η «φάκα» του ασφαλιστικού

Το «τυράκι» της απλής αναλογικής και η «φάκα» του ασφαλιστικού
ΕΠΑ/STEPHANIE LECOCQ

Όσοι πιστεύουν ακόμα στα σενάρια περί σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης μάλλον πρέπει να κρατούν και μικρό καλάθι.

Ο Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, ούτε βεβαίως να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αφού κάτι τέτοιο θα δήλωνε άμεση παραδοχή αδυναμίας διακυβέρνησης.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο συμβούλιο είναι... χαμηλών προσδοκιών και προδιαγραφών. Ο Γ. Πλακιωτάκης είναι υπηρεσιακός, ο Σ. Θεοδωράκης είναι «καμένος» πολιτικά, ο Β. Λεβέντης είναι αμφιβόλου πολιτικής εμπιστοσύνης και η Φώφη Γεννηματά μικρού πολιτικού βάρους.

Άρα γιατί ο πρωθυπουργός επιθυμεί διακαώς τη διενέργεια ενός τέτοιου συμβουλίου;

Απλό.

Διότι τα μέτρα που έρχονται αφορούν πάνω από 2,7 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να κατακρημνίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη και περίπου 10 εκατομμύρια που θα πρέπει να εργαστούν με ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο Τσίπρας φοβάται την κοινωνική έκρηξη και ο μόνος τρόπος για να τη μετριάσει είναι να εξασφαλίσει την «πολιτική σιωπή» των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όχι τη συμμετοχή τους.

Για να πάμε όμως στην ταμπακιέρα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Τσίπρας θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τις επιμέρους διατάξεις του ασφαλιστικού που θεωρητικά κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Τι θα τους δώσει;

Απλή αναλογική.

Ναι καλά διαβάσατε θα τους ρίξει το... τυράκι της Αναθεώρησης του Συντάγματος με πιο αναλογικό σύστημα εκλογικού νόμου.

Άλλωστε στην πολιτική όλα είναι δούναι και λαβείν. «Πουλάει» ελπίδα στους αντιπάλους του και «αγοράζει» τη σιωπή τους...

Το αν θα τα καταφέρει, είναι ένα άλλο ζήτημα.

Αυτό είναι που λέμε: η τέχνη του εφικτού.

* Ο Κώστας Τσιτούνας είναι δημοσιογράφος και διευθυντής του newsbomb.gr