Η ΔΕΗ «παίρνει πίσω» τις εισπρακτικές – Θα προσληφθεί σύμβουλος
Μετά τη βόμβα από τον διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκη για την είσοδο εισπρακτικών εταιρειών, προκειμένου να καταπολεμήσουν το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλων, ήρθαν και οι διευκρινίσεις από την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, σε μία προσπάθεια να "μαζέψουν" τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η είδηση.
Πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Ωστόσο, οι διευκρινίσεις αυτές έρχονται μετά τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη στη Βουλή, ο οποίος είχε διαμηνύσει πως μπαίνει τέλος στην πολιτική διευκολύνσεων της ΔΕΗ, «καθώς έχουν φθάσει στα όρια τους». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης ενημερώνοντας τη Βουλή για θέματα αρμοδιότητάς του έκανε γνωστό ότι πρόθεσή του είναι θα καταφύγει η ΔΕΗ σε εισπρακτική εταιρία προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα.
«Οι πολιτικές των διευκολύνσεων έχουν φτάσει στα όριά τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως έχει αποφασιστεί να προχωρήσουν σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Η ΔΕΗ, όπως είπε, θα προσλάβει εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλόμενων με διεθνή εμπειρία.
Έχουν σοφιστικέ συστήματα δικά τους, με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία και ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει υποσχεθεί στη ΔΕΗ αύξηση εισπραξιμότητας πάνω από 10%. «Αυτό Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα μας δώσει μεγάλη ανάσα για να μην πω διασφάλιση, υποστήριξε.
Στη συζήτηση ο Μανώλης Παναγιωτάκης έκανε ακόμη γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση των οφειλών μέσω μεγάλων διεθνών funds και τράπεζες όπως Bank of America, Deutsche Bank HSBC. «Δεν θα διστάσουμε εντός των ημερών να προχωρήσουμε σε τιτλοποίηση με μεγάλα για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εάν δουν ότι έχουμε αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους», είπε.
Έδωσε ακόμη, επικαιροποιημένα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ που αγγίζουν τα 2,1 δις ευρώ συν 550 εκ. ευρώ σε τελικούς πελάτες που έπαψαν να ηλεκτροδοτούνται. Όπως είπε, οι καταναλωτές χαμηλής και μεσαίας τάξης χρωστούν σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ 1,650 δις από τα οποία έχουν διακανονιστεί τα 700 εκατ., ενώ 100 εκατ. ευρώ χρωστά το δημόσιο, από τα οποία έχουν διακανονιστεί τα 40 εκατ. ευρώ. Στα 345 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές καταναλωτών υψηλής τάσης, από τα οποία έχουν διακανονιστεί τα 60 εκατ. ευρώ.