ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του τζιχαντιστή που πέρασε από τη Λέρο

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του τζιχαντιστή που πέρασε από τη Λέρο
Υπουργείο Εσωτερικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας έδωσε στη δημοσιότητα το διαβατήριο του τρομοκράτη που πέρασε από τη Λέρο.

Τα στοιχεία του τζιχαντιστή που πέρασε από τη Λέρο με τελικό προορισμό το Παρίσι, όπου μαζί με άλλους τρομοκράτες προκάλεσαν το μακελειό, έδωσε στη δημοσιότητα ο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, ο τρομοκράτης ήρθε στη χώρα μας στις 3 Οκτωβρίου 2015 μαζί με άλλα 198 άτομα από την Τουρκία. Αφετηρία του ταξιδιού του ήταν η Συρία. Καταγράφηκε από τις Λιμενικές Αρχές και δακτυλοσκοπήθηκε από Αστυνομικό Τμήμα Λέρου, την ίδια μέρα, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς. Ωστόσο, δεν υπήρχε πραγματογνώμονας της FRONTEX προκειμένου να ελέγξει εάν τα στοιχεία του και τα έγγραφά του ήταν αυθεντικά ή πλαστά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλλον ήταν πλαστά. Ο 25χρονος πήρε εξάμηνη άδεια παραμονής στη χώρα μας, την οποία εξέδωσε η εισαγγελία αφού δήλωσε αδυναμία διαφυγής. Έβγαλε εισητήριο για να ταξιδέψει στον Πειραιά και από εκεί, άγνωστο πότε αναχώρησε από τη χώρα μας.

Ο κ Μουζάλας διευκρίνισε ότι η ταυτοποίησή του στην Ελλάδα, έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και επισήμανε πως πέρασε από επτά χώρες αλλά καταγράφηκε μόνον στην Ελλάδα, στην Σερβία και στην Κροατία.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, τόνισε ότι, πρέπει να γίνονται πιο ουσιαστικοί έλεγχοι στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο για αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της καταγραφής των προσφύγων.

«Δεν μπορεί παρά να εκφράσει κανείς το μεγάλο πένθος και την συντριβή του γι' αυτό που συνέβη στο Παρίσι. Ήταν ένα απίστευτο τρομοκρατικό χτύπημα και συμπαραστεκόμαστε ως κυβέρνηση στο τραύμα αυτό της Γαλλίας και συγχρόνως συμπαρατασσόμαστε με αυτούς που πιστεύουν ότι το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα στο Παρίσι, θα πετύχει αν η Ευρώπη τρομοκρατηθεί, αν μεταφερθούν στοιχεία από αυτό το χτύπημα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού πληθυσμού και του μεταναστευτικού ρεύματος. Αν η Ευρώπη από Ευρώπη του Διαφωτισμού και του ρομαντισμού, από Ευρώπη των κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας μετατραπεί σε μια Ευρώπη του Μεσαίωνα, σε μια Ευρώπη-φυλακή», είπε ο κ. Μουζάλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ