ΕΛΛΑΔΑ

Πρόγραμμα απασχόλησης 300.000 θέσεων για ανέργους

Πρόγραμμα απασχόλησης 300.000 θέσεων για ανέργους
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/Eurokinissi

Πρόγραμμα απασχόλησης σε βάθος τριετίας παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου κατά την συνάντηση της με το κουαρτέτο την Πέμπτη. Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία 100.000 - 150.000 θέσεων εργασίας ανά έτος την περίοδο 2018-2020, δηλαδή 300.000 - 450.000 θέσεις εντός του δεδομένου χρονικού πλαισίου.

Το πρόγραμμα προωθείται από την κυβέρνηση με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Τράπεζας, μετά και την απόφαση του Eurogroup ότι τα σχετικά κονδύλια δεν θα εγγράφονται στο έλλειμμα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας το «Έθνος», η λογική του σχεδιασμού είναι τα επιμέρους προγράμματα να στοχεύσουν σε ειδικές ομάδες ανέργων, που θεωρούνται «ομάδες-κλειδιά».

Οι 55.000 άνεργοι νέοι 22-29 ετών με πολύ υψηλά προσόντα, απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών, θα είναι στην πρώτη γραμμή της αναμονής. Στόχος είναι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς να ενταχθεί στην αγορά εργασίας ώστε να ανασχεθεί το «brain drain».

Άλλη μια ειδική ομάδα που εξετάζεται είναι οι άνεργοι άνω των 55 ετών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, αλλά παραμένουν για μεγάλο διάστημα εκτός αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο να απορροφηθούν. Η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων είναι άλλωστε υποχρέωση του υπουργείου Εργασίας, όπως ανέφερε χθες και η κυρία Αντωνοπούλου.

«Έχουμε 175.000 ανθρώπους που έχουν να δουλέψουν πάνω από πέντε χρόνια» ήταν ένα από τα νούμερα που επιστράτευσε η κυρία Αντωνοπούλου στην πολύωρη χθεσινή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών. Και όπως συμπλήρωσε, σε όλες τις χώρες με βαθιά κρίση όταν η μακροχρόνια ανεργία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σύστημα χωλαίνει... Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έβαλε στο κάδρο της δεύτερης αξιολόγησης και την ανεργία. Το τριετές σχέδιο που προωθείται προβλέπει:

• 50.000 - 75.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο (το 50% του συνολικού στόχου) μέσω της νέας γενιάς προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας.

• 50.000 - 75.000 θέσεις εργασίας τον χρόνο (το έτερο 50% του στόχου) σε προγράμματα με υψηλή στόχευση για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι επιστήμονες με πολύ υψηλά προσόντα (22-29 ετών) και οι άνεργοι άνω των 55 ετών.

Το πρόγραμμα για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων που πιθανότατα θα τρέξει με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας (υποστήριξη μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους) αναμένεται να «κουμπώσει» με έξυπνες κινήσεις εκπαίδευσης/κατάρτισης με βάση και τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η σωστή πιστοποίηση προσόντων για τον μεγάλο πληθυσμό των ανέργων που είναι χαμηλών προσόντων.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, οι δανειστές κατανοούν πως η ανεργία είναι μεγάλο πρόβλημα και οι διαθέσιμοι πόροι δεν αντιστοιχούν στο μέγεθός του. «Ακούνε» τον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς, φέρονται να συμφωνούν με την υψηλή στόχευση που έχει τεθεί, αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και ότι μπορεί να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης.

Το δημοσιονομικό κομμάτι του εγχειρήματος δεν συζητήθηκε διεξοδικά χθες και αναμένεται να πέσει στο τραπέζι σε νέα συνάντηση που θα έχουν η αν. υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με τους θεσμούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει πόρους ύψους 3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη η Ελλάδα στην ανεργία στις χώρες-μέλη της ΕΕ

Ποιους «προτιμά» η ανεργία στην Ελλάδα