Προκόπης Παυλόπουλος: «Αυτό που μας ανήκει δεν πρόκειται να το παραχωρήσουμε ποτέ»
«Ουδείς έχει το δικαίωμα να διεκδικεί πράγματα που δεν του ανήκουν. Με κλοπή της ιστορίας δεν μπορείς να γράψεις εποποιία που δεν υπήρξε ποτέ. Τείνουμε χείρα φιλίας προς τους γείτονες, όμως αυτό που μας ανήκει δεν πρόκειται να το παραχωρήσουμε ποτέ», αυτά ήταν τα λόγια του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την αντιφώνηση του, στη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Δέλτα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 104η επέτειο απελευθέρωσης της Χαλάστρας το 1912 και αναφέρθηκε στην ηρωική πράξη των κατοίκων της περιοχής που, με δικά τους μέσα, κατασκεύασαν δύο γέφυρες στον ποταμό Αξιό, από όπου πέρασε ο Ελληνικός Στρατός και μπήκε πρώτος στη Θεσσαλονίκη για να την απελευθερώσει.
Η αντιφώνηση του προέδρου της Δημοκρατίας
"Στην καρδιά της Μακεδονίας μας, ο Δήμος Δέλτα, -αγωνιστές του οποίου μετείχαν στον μεγαλειώδη Μακεδονικό Αγώνα μεταξύ 1904-1908 με Ηγέτη τον Ήρωα Παύλο Μελά- υπερασπίσθηκε, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται την, με αμάχητα ιστορικά τεκμήρια αποδεδειγμένη, Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Δίνοντας, και αυτός, την οφειλόμενη απάντηση στους παραχαράκτες και κιβδηλοποιούς της Ιστορίας της Μακεδονίας μας και υψώνοντας το δικό του τείχος θωράκισης της Εθνικής μας Κληρονομιάς. Αυτές οι ιστορικές παρακαταθήκες του Δήμου σας με συνοδεύουν εφεξής κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Και δεσμεύομαι ότι θα πράξω ό,τι μου αναλογεί για την υπεράσπιση τόσο της εδαφικής ακεραιότητας όσο και της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, με βάση την Ιστορία, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους".
Το χρυσό κλειδί της πόλης στον Προκόπη Παυλόπουλο
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του Δήμου Δέλτα. Στην τελετή, ο δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος, επέδωσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το χρυσό κλειδί της πόλης και του πρόσφερε μια ξιφολόγχη από αυτές που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι στρατιώτες την 27η Οκτωβρίου του 1912, φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη, την οποία παρέδωσαν στον ελληνικό στρατό.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για την κρίση των τελευταίων ετών, τονίζοντας: «Ενωμένοι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να χαράξουν το μέλλον τους»