«Πράσινο» για την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» στον Καναδά
Ανοίγει ο δρόμος ώστε το αργότερο σε πέντε έτη να αμβλυνθούν οι αρχικές ανεπαρκείς προβλέψεις για την ενισχυμένη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα στον Καναδά.
Μετά από πρόταση της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών, η Επιτροπή αποδέχθηκε την αντιμετώπιση της Συμφωνίας ως μεικτής αρμοδιότητας και αυτή θα επικυρωθεί τώρα από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Αυτό προβλέπει το κείμενο δήλωσης της Ε.Ε. που συμφωνήθηκε στη Μπρατισλάβα μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και της αρμόδιας Επιτρόπου Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ.
Μεταξύ άλλων η Επιτροπή στη δήλωσή της αναφέρει ότι δεσμεύεται μέσα σε πέντε έτη το αργότερο να κάνει χρήση των απαραίτητων μηχανισμών ώστε όλες οι ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στον Καναδά.
H Επιτροπή επισημαίνει ότι αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Ελλάδας σχετικά με τα αποτελέσματα για την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας CETA και ειδικότερα, για τη φέτα και διαβεβαιώνει ότι δεν αποτελούν προηγούμενο για τις υπό εξέλιξη ή μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα διατηρεί στενή επαφή με κάθε ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος μέσω των διαθέσιμων δομών διαβούλευσης. Τέλος, θα εντατικοποιήσει τη στήριξή της προς τις ελληνικές αρχές, αλλά και τους παραγωγούς ώστε να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που δίνονται για προώθηση της φέτας και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού σε τρίτες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τον Καναδά (CETA), είχε κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2014, και σε αυτή η Γεωγραφική Ένδειξη Φέτα, όπως και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά τυριά, δεν απολαμβάνουν πλήρη προστασία.