ΕΛΛΑΔΑ

«Τελεσίγραφο» Χαμάς μετά τον θάνατο Σινουάρ: Δεν απελευθερώνονται οι όμηροι χωρίς εκεχειρία στη Γάζα

Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας

AP Photo/Jehad Alshrafi, File

«Σκληραίνει» την στάση της η Χαμάς, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από την ένοπλη οργάνωση, εάν το Ισραήλ δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μάλιστα, η παλαιστινιακή οργάνωση, κατέστησε σαφές πως ο θάνατός του ηγέτη της - ή μάλλον του δεύτερου ηγέτη της που σκοτώνεται από ισραηλινά πυρά μέσα σε τέσσερις μήνες - θα «ενισχύσει» την αντίσταση, ενώ ξεκαθάρισε πως οι όμηροι δεν πρόκειται να απελευθερωθούν προτού «σταματήσει η επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας».

Διαβεβαίωση πως η μάχη θα συνεχιστεί «ως την απελευθέρωση της Παλαιστίνης» ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» των παλαιστινιακών παρατάξεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο αρχηγός της Χαμάς αρχικά τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών και πέθανε όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι.

Ο σωματοφύλακάς του Μαχμούντ Χαμντάν σκοτώθηκε μαζί του, διαβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός την Παρασκευή (18/10).

«Αρχή του τέλους» βλέπει ο Νετανιάχου

Και ενώ η Χαμάς ξεκαθαρίζει ότι η αντίσταση δεν κάμπτεται, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ξεκαθαρίζει πως η δολοφονία του Σινουάρ σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» του πολέμου στη Γάζα και οι δυτικοί ηγέτες βλέπουν «ευκαιρία» για τον τερματισμό του σφυροκοπήματος.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο κ. Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας τόνισαν την «άμεση ανάγκη να επιστρέψουν οι όμηροι στις οικογένειές τους, να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα φθάσει στους αμάχους ανθρωπιστική βοήθεια».

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε χθες τα «συλλυπητήριά του» για το «μαρτύριο του Γιαχία Σινουάρ» σε αξιωματούχους της Χαμάς που υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο πόλεμος δεν σταματά, οι σκοτωμοί συνεχίζονται»

«Ο πόλεμος δεν σταματά, οι σκοτωμοί συνεχίζονται» λέει Παλαιστίνιος.

Από την πλευρά τους, μετά τον θάνατο του Σινουάρ, αναλυτές θεωρούν πως ο αντίκτυπος του γεγονότος είναι αβέβαιος. Παρότι «σημαντικά αποδυναμωμένη», η Χαμάς «δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά», σημείωσε ο Μάικλ Χόροβιτς, ειδικός στην εταιρεία συμβούλων για ζητήματα ασφαλείας Le Beck.

Συνεχίζει να είναι «κυρίαρχη» δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως μέσω του ελέγχου «της ανθρωπιστικής βοήθειας», συμπλήρωσε ο Νταβίντ Χάλφα, ειδικός για την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης