ΚΟΣΜΟΣ

Σε αναζήτηση νέου ηγέτη η Χαμάς: Κερδίζει έδαφος η «διαρχία» με το ένα στρατηγείο εκτός Γάζας

Σε αναζήτηση νέου ηγέτη η Χαμάς: Κερδίζει έδαφος η «διαρχία» με το ένα στρατηγείο εκτός Γάζας
AP Photo/Osamah Abdulrahman

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ με έναν νέο πολιτικό ηγέτη που θα εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με αναλύσεις που ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα Αραβικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με το «Reuters», με το ενδεχόμενο μιας διαρχίας να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, όπως επίσης και το ενδεχόμενο του διαχωρισμού της έδρας της Χαμάς, εντός και εκτός Γάζας.

Ο αδελφός του, ο Μοχάμαντ Σινουάρ, αναμένεται ότι θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και θα διευθύνει τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με αναλύσεις.

Στις συζητήσεις για τη νέα ηγεσία της, η Χαμάς θα πρέπει να λάβει υπόψη μόνο τις προτιμήσεις του βασικού υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου διαμένουν σήμερα όλοι οι βασικοί υποψήφιοι για το πολιτικό γραφείο της.

Ο Σινουάρ, ο «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, σκοτώθηκε σε μάχη την Τετάρτη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες που η Χαμάς μένει χωρίς ηγέτη. Ο προκάτοχός του, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στο Ιράν τον Ιούλιο – πιθανολογείται από το Ισραήλ, το οποίο ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όταν τον αντικατέστησε ο Σινουάρ, συγχώνευσε στο πρόσωπό του τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στη Γάζα. Δεν φαίνεται όμως ότι αυτό θα συνεχιστεί και με τον επόμενο ηγέτη. Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο σφοδρών επιθέσεων από το Ισραήλ, με χιλιάδες μαχητές της Χαμάς να έχουν σκοτωθεί και κορυφαία στελέχη της, εντός και εκτός της Γάζας, να έχουν εξοντωθεί, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η οργάνωση μετά το τελευταίο πλήγμα.

«Οι όμηροι θα επιστραφούν, μόνο όταν το Ισραήλ αποχωρήσει από τη Γάζα»

Haniyeh

Η φωτογραφία δείχνει τον Χαλίλ αλ Χάγια (Khalil al-Hayya) πολιτικό αξιωματούχο της Χαμάς

AP Photo/Khalil Hamra, File

Ο αναπληρωτής του Σινουάρ, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, που θεωρείται πιθανός διάδοχός του, εμφανίστηκε προκλητικός σήμερα, όταν είπε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί από τη Γάζα και ο πόλεμος να τερματιστεί.

Ο Αλ Χάγια που εντάχθηκε στα υψηλά κλιμάκια της Χαμάς το 2006 και σιγά -σιγά ανέβηκε στις τάξεις της. Το 2017 εξελέγη αναπληρωτής αρχηγός του περιφερειακού πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Γάζα το 2017, θέση που εξακολουθεί να κατέχει.

Ο Χάγια κατοικεί στο Κατάρ και υπήρξε βασικός εκπρόσωπος της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός. Είναι ένα από τα υψηλότερα στελέχη εν ζωή και είναι πιθανός υποψήφιος για τη θέση του πολιτικού ηγέτη.

Ακόμη, ο Χάγια έχει καλές σχέσεις με τον Άσαντ, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Το 2022, ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Συρία για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο με τον Άσαντ. Οι δεσμοί του με τον ιρανικό άξονα θα μπορούσαν να είναι καθοριστικοί, ανάλογα με την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει το συμβούλιο της Σούρα.

Ο λόγος στο Συμβούλιο Σούρα

Στο παρελθόν η Χαμάς αντικαθιστούσε γρήγορα και αποτελεσματικά τους πεσόντες ηγέτες της. Αρμόδιο για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής είναι το Συμβούλιο Σούρα που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και την παλαιστινιακή διασπορά. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ηγέτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ακόμη και αν δεν βρίσκεται στη Γάζα, όπου οι μαχητές της οργάνωσης κρατούν ακόμη δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους.

Πέραν του Χάγια, που είναι ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς, πιθανοί διεκδικητές είναι επίσης ο Χαλέντ Μεσάαλ – ο προκάτοχος του Χανίγια – και ο Μοχάμαντ Νταρουίς, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σούρα, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον έξω κόσμο, σύμφωνα με αναλυτές και με μια πηγή προσκείμενη στη Χαμάς. Η πηγή αυτή είπε ότι η οργάνωση θα πρέπει να ενημερώσει το Κατάρ –το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις άκαρπες μέχρι στιγμής ειρηνευτικές συνομιλίες – καθώς και άλλες πρωτεύουσες πριν λάβει την απόφασή της.

Η διαρχία εμφανίζεται ως μονόδρομος

Ο Άσραφ Αμπουελχούλ, ειδικός στις παλαιστινιακές υποθέσεις, μιλώντας στην εφημερίδα Αλ Αχράμ του Καίρου, αναμένει ότι οι αρμοδιότητες του Σινουάρ θα μοιραστούν σε δύο πρόσωπα – το ένα θα αναλάβει τις στρατιωτικές υποθέσεις και το δεύτερο το πολιτικό γραφείο, τις διεθνείς επαφές και τη χάραξη πολιτικής.

«Το Ιράν είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Χαμάς, την στηρίζει με χρήματα και όπλα και η ευχή του είναι το κλειδί για το ποιος θα διαδεχθεί τον Σινουάρ», είπε ο Αμπουελχούλ.

Όπως είπε, αναμένει ότι η Χαμάς θα επιμείνει στα βασικά αιτήματά της στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός: Να αποσύρει το Ισραήλ τις δυνάμεις του από τη Γάζα και να σταματήσει τον πόλεμο. Όμως θα μπορούσε να δείξει κάποια ευελιξία σε άλλα θέματα, όπως στις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Οι «Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ» έχουν τον πρώτο λόγο στην Γάζα

hamas israel

Μέλη των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον θάνατο του Σινουάρ, η ηγεσία της Χαμάς έχει περάσει προσωρινά στον Χάγια, που βρίσκεται στο Κατάρ. Λόγω του πολέμου και των δυσκολιών στις επικοινωνίες δεν είναι σαφές αν ο Χάγια μπορεί να έχει καθημερινή επαφή με τους μαχητές εντός του θύλακα και έτσι να αφήσει την ένοπλη πτέρυγα, τις Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, να έχουν τον πρώτο λόγο.

Μια πηγή της Χαμάς είπε ότι ο Χάγια δεν αναμένεται να συναντήσει προβλήματα στον ρόλο του ως «ντε φάκτο ηγέτης της Γάζας». Σημείωσε ότι ο Χάγια διατηρούσε καλές σχέσεις με τη στρατιωτική πτέρυγα και ήταν κοντά τόσο στον Σινουάρ όσο και στον Χανίγια.

Ο Άκραμ Αταλάχ, ένας Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής, είπε ότι αναμένει πως η ένοπλη πτέρυγα θα σεβαστεί την εξουσία του Χάγια, ακόμη και από το εξωτερικό. Αναμένει επίσης ότι ο Μοχάμαντ Σινουάρ θα αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο τόσο στην ένοπλη πτέρυγα όσο και στη Χαμάς γενικότερα. Βετεράνος διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, ο Μοχάμαντ Σινουάρ σπανίως εμφανίζεται δημοσίως. Είναι καταζητούμενος από το Ισραήλ και έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας του.

Υπάρχει ελπίδα για τη Μέση Ανατολή συμφωνούν Μπάιντεν και Στάρμερ

ΣΤΑΡΜΕΡ ΣΟΛΤΣ ΜΑΚΡΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ από αριστερά, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πριν την συνάντησή τους στην Καγκελαρία στο Βερολίνο

John Macdougall/Pool Photo via AP

Υπάρχει ένας δρόμος προς την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την συνάντησή του στο Βερολίνο με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είδε από την πλευρά του και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση των ηγετών δήλωσε ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα είναι δύσκολος, ακόμη και μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινγουάρ. Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχει ένας δρόμος προς την ειρήνη».

«Θα είναι δύσκολο. Αλλά είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει μια ευκαιρία, κατά την άποψή μου και οι συνάδελφοί μου συμφωνούν, ότι μπορούμε πιθανώς να συμφωνήσουμε με το Ισραήλ και το Ιράν σε μια οδό που να τερματίσει τη σύγκρουση για λίγο», είπε.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να εργαστούμε για μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο. Και θα είναι πιο δύσκολο στη Γάζα», συνέχισε.

Παράλληλα σε σχετική ερώτηση ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως έχει «κατανοήσει σχετικά με το πώς και πότε το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα κατά των πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετά από συναντήσεις με κορυφαίους Γερμανούς αξιωματούχους και τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του στο Air Force One για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.