Φίλης στο CNN Greece: «Δύο τα σενάρια για την Γάζα μετά την δολοφονία Σινουάρ»
«Μετά την δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, η Χαμάς πλέον έχει αποδεκατιστεί στο ανώτερο και ανώτατο επιχειρησιακό επίπεδο. Αυτό δίνει αυτοπεποίθηση στο Ισραήλ και κυρίως του εξασφαλίζει ένα μέλλον, στο οποίο η Χαμάς δεν θα απειλεί άμεσα τη χώρα, όπως έκανε στο παρελθόν»: ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNN Greece o Κωνταντίνος Φίλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς.
Στην συνέχεια, ο κ. Φίλης αναφέρει:
«Το σπάσιμο της ιεραρχικής αλυσίδας που ξεκίνησε με την δολοφονία του Σουλεϊμανί (συντόνιζε εκ μέρους του Ιράν τους πληρεξούσιους σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Γάζα) προκάλεσε την απώλεια της επικοινωνίας της Τεχεράνης με Χαμάς και Χεζμπολάχ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να ελέγξει τις επιχειρήσεις των οργανώσεων με αποτέλεσμα αυτές να αποκτήσουν αυτοτέλεια και ελευθερία κινήσεων. Εκμεταλλευόμενο την κατάσταση το Ισραήλ μπόρεσε να εξουδετερώσει τους ηγέτες των οργάνωσεων - άλλη ισχύ έχουν οι οργανώσεις αυτές με το Ιράν να ασκεί έλεγχο και άλλη όταν λειτουργούν αυτοτελώς – διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό σκηνικό και βάζοντας νέους όρους στην εξίσωση».
Δύο τα σενάρια
Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη ημέρα μετά την δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ, ο Κωνσταντίνος Φίλης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο σενάρια, το καλό και το κακό σενάριο.
Σε ό,τι αφορά το αισιόδοξο σενάριο ο κ. Φίλης ανέφερε ότι:
«Διαδίδεται περισσότερο από τους Αμερικανούς, είναι ότι τώρα που η Χεζμπολάχ και η Χαμάς βρίσκονται σε αδύναμη θέση μπορεί να είναι περισσότερο δεκτικές προς την διαπραγμάτευση εξού και οι διαρροές ΗΠΑ και Ισραήλ ότι ο Σινουάρ ήταν το εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός.
Στην ουσία οι δύο οργανώσεις θα συμμετάσχουν στην διαπραγμάτευση προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες (σ.σ μεταξύ τους έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα δυσπιστίας), καθώς βλέπουν πως είναι ευάλωτοι.
Σχετικά με το κακό σενάριο, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων ανέφερε: «Μετά τον θάνατο του Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ και του Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, δεν γνωρίζουμε ποιοι θα κληθούν να τους αντικαταστήσουν. Σε περίπτωση όμως που είναι πιο φανατικοί, λιγότερο ώριμοι και λιγότερο πραγματιστές και δεδομένου ότι είναι αποκομμένοι από το Ιράν, δεν θα διαπραγματευτούν με το Ισραήλ, ούτε και θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες, αλλά θα συνεχίσουν τον πόλεμο της φθοράς. Επίσης δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν σποραδικές ενέργειες μέσα στο Ισραήλ».
Αλλαγή σχεδίου Νετανιάχου
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της πίεσης που του ασκούν οι δυτικοί ηγέτες θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με Χαμάς και Χεζμπολάχ προκειμένου να γίνει κατάπαυση του πυρός σε πρώτη φάση στην Λωρίδα της Γάζας και ύστερα στον Λίβανο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης του Νετανιάχου, ο Κωνσταντίνος Φίλης ανέφερε: «Ο Νετανιάχου γνωρίζει πως βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Από την άλλη, δεν γνωρίζει πως θα φύγει από αυτήν την κατάσταση. Δεν διαθέτει στρατηγική για την επόμενη μέρα στην Γάζα και στον Λίβανο.
Παρόλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα να σκέπτεται ότι εξουδετερώνοντας επιχειρησιακά τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και ξεριζώνοντας την κατά το Ισραήλ, πηγή του κακού που είναι το Ιράν, εκτιμά ότι θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για συνολική διευθέτηση.
Εκτιμά δε ότι «σχέδιο για τη Γάζα δεν υπάρχει και από όσο φαίνεται το Ισραήλ δεν θα αποχωρήσει από τη Γάζα, αλλά θα παραμείνει είτε ως δύναμη κατοχής, είτε προσαρτώντας ένα κομμάτι της Γάζας, κυρίως της Βόρειας Γάζας. Αυτό αποδυναμώνει το επιχείρημα ότι το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη και απομακρύνει την έτσι και αλλιώς εξασθενημένη προοπτικής λύσης του Παλαιστινιακού».