ΕΛΛΑΔΑ

Βελτίωση της διατροφής των παιδιών - Τι προτείνει λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Pixabay

Με ποιο τρόπο θα βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες τα παιδιά, τώρα που χτύπησε πλέον το κουδούνι στα σχολεία; Τι προτείνεται να καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον ως πρωϊνό;

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά ο Θεοφάνης Γεωργόπουλος, λέκτορας Εφαρμογών στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές, με αφορμή και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι γονείς, αλλά και τα ίδια τα παιδιά, τονίζει ο ίδιος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβληματίζονται για το ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να μην στερούνται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους.

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών θα πρέπει να ακολουθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, διαιτητικές ίνες, όπως είναι τα λαχανικά, πατάτες, όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης, γάλα και γαλακτοκομικά, ψαχνό κρέας και ψάρι. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγονται τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λευκό αλεύρι, κορεσμένα λιπαρά και παράλληλα, είναι με λίγα θρεπτικά συστατικά.

Για το πρωινό

Αν και έχει τονιστεί η σημασία του πρωινού γεύματος στο μεταβολισμό και την πνευματική διαύγεια στο σχολείο, υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών (και γονιών) φεύγει από το σπίτι χωρίς να καταναλώσει πρωινό.

Ενδεικτικά προτείνεται να καταναλώνονται καθημερινά τουλάχιστον ως πρωινό:

  • 1 ποτήρι φρέσκο πλήρες γάλα σκέτο
  • Ημίπαχο γάλα με δημητριακά πρωινού (χωρίς την προσθήκη σοκολάτας)
  • Τοστ (με τυρί χαμηλών λιπαρών, χωρίς βούτυρο, μαργαρίνη και αλλαντικά)
  • Φρυγανιές με μέλι και 1 ποτήρι φρέσκο πλήρες γάλα
  • Ένα φρούτο εποχής
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης (από το φούρνο της γειτονιάς)

Τι να αποφεύγουμε

Σε ό,τι αφορά το δεκατιανό γεύμα κατά το διάλειμμα στο σχολείο, σε γενικές γραμμές πρέπει να αποφεύγονται τα εξής τρόφιμα:

  • διάφορα με πολύ αλάτι σνακ (π.χ. πατατάκια, γαριδάκια κτλ)
  • ροφήματα με ζάχαρη (αναψυκτικά, χυμοί).
  • σφολιάτες γιατί περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά (τυρόπιτα, σπανακόπιτα, λουκανικόπιτα, πίτσα κτλ)
  • αρτοσκευάσματα με πολλά λιπαρά (π.χ. μπισκότα, κέικ, κλπ)

Προτάσεις

Για τα Σαββατοκύριακα, προτείνονται τα εξής:

  • Τοστ (με τυρί και γαλοπούλα ή μόνο με τυρί χαμηλών λιπαρών) και 1 φρούτο
  • Σάντουιτς ή μικρή μπαγκέτα με τυρί, γαλοπούλα, μαρούλι (χωρίς σως μαγιονέζας)
  • Αραβική πίτα ή τορτίγια με τυρί, γαλοπούλα και διάφορα λαχανικά (πχ. καρότο τριμμένο, μαρούλι, ντομάτα)
  • Κριτσίνια ολικής άλεσης ή κουλούρι Θεσσαλονίκης
  • Ομελέτα φούρνου με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή σίκαλης
  • Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
  • Φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο και τυρί κρέμα (π.χ cottage)
  • Γιαούρτι με αμύγδαλα ή καρύδια ή δημητριακά και 1 φρούτο
  • Κρακεράκια ολικής άλεσης με τρίγωνα τυράκια και στικς λαχανικών (αγγούρι, καρότα κτλ)
  • Φρουτοσαλάτα (με διάφορα φρούτα και τριμμένους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι)

Τέλος, σε περίπτωση που συντρέχουν προβλήματα υγείας στο παιδί (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, τροφική αλλεργία), οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούσουν τις εξατομικευμένες συμβουλές του διατροφολόγου, καταλήγει τονίζοντας ο Θεοφάνης Γεωργόπουλος λέκτορας Εφαρμογών στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ευχόμενος καλή σχολική χρονιά!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης