ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη συνδέει το TikTok με διατροφικές διαταραχές

Μελέτη συνδέει το TikTok με διατροφικές διαταραχές

Την απαγόρευση περιεχομένου στο TikTok που οδηγεί σε διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, ζητούν ερευνητές

AP Photo/Michael Dwyer

Η έκθεση σε ορισμένα βίντεο στο TikTok θα μπορούσε να θέσει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή «αποτελεσματικοί έλεγχοι» στην πλατφόρμα για να σταματήσει να κυκλοφορεί αυτό που περιγράφουν ως περιεχόμενο «υπέρ της ανορεξίας», αλλιώς κινδυνεύουν οι χρήστες να βιώσουν «επιζήμιες συνέπειες», αναφέρει ο Independent.

Για τη μελέτη, σε περίπου 273 γυναίκες χρήστες του TikTok ηλικίας 18 έως 28 ετών δόθηκαν ερωτηματολόγια που μετρούσαν τη διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά, όπως η αδηφαγία και ο αυτοπροκαλούμενος εμετός, καθώς και την ικανοποίηση από το σώμα και την εσωτερίκευση των κοινωνικών προτύπων ομορφιάς. Η πλειονότητα ήταν από την Αυστραλία, με το 71% να αναφέρει ότι περνούσε έως και δύο ώρες την ημέρα στο TikTok.

Βίντεο για τη διαταραγμένη διατροφή

Από την ομάδα, σε 126 γυναίκες παρουσιάστηκαν βίντεο του TikTok σχετικά με τη διαταραγμένη διατροφή, όπως νεαρές γυναίκες που περιορίζουν την πρόσληψη τροφής και μοιράζονται συμβουλές απώλειας βάρους, καθώς και βίντεο με αδύνατες γυναίκες που επιδεικνύουν λεπτές μέσες και περιεχόμενο σχετικά με γυμναστική και αποτοξινώσεις με χυμούς.

Στο υπόλοιπο τμήμα της ομάδας προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με τη φύση, τη μαγειρική, την κωμωδία και τα ζώα.

Αφού παρακολούθησαν επτά έως οκτώ λεπτά TikToks, οι δύο ομάδες κλήθηκαν στη συνέχεια να συμπληρώσουν ξανά τα ερωτηματολόγια σχετικά με την εικόνα του σώματος και τα πρότυπα ομορφιάς.

Ψυχολογική βλάβη

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One, διαπίστωσε ότι το περιεχόμενο υπέρ της ανορεξίας «μείωσε σημαντικά» την ικανοποίηση της πρώτης ομάδας από την εικόνα του σώματος και αύξησε την εσωτερίκευση των ιδανικών εμφάνισης.

Οι ερευνητές ανέφεραν: «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες χρήστες του TikTok μπορεί να βιώσουν ψυχολογική βλάβη ακόμη και όταν το περιεχόμενο υπέρ της ανορεξίας δεν αναζητείται και ακόμη και όταν η χρήση του TikTok είναι χρονικά περιορισμένης φύσης».

Αυστηρότερα μέτρα

Η ομάδα ζήτησε επίσης αυστηρότερους ελέγχους για το περιεχόμενο υπέρ της διατροφικής διαταραχής που αναρτάται στην πλατφόρμα.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και οργάνωσης. Υπάρχει ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και κανονισμούς από το TikTok σε σχέση με το περιεχόμενο υπέρ της ανορεξίας, καθώς και για πιο ήπιες μορφές περιεχομένου που σχετίζεται με τη διαταραχή της διατροφής και το σώμα».

Η απαγόρευση ή ο περιορισμός αυτών των βίντεο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών εντολών μεταξύ των χρηστών, προτείνει η μελέτη. «Υπάρχουν τρέχοντα μέτρα που λαμβάνονται για τη διαγραφή επικίνδυνου περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού αναζητήσεων όπως “#anorexia”, ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι χρήστες παρακάμπτουν αυτούς τους ελέγχους και απαιτείται περαιτέρω ρύθμιση», δήλωσαν οι ερευνητές.

Το TikTok δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητάς του δεν επιτρέπουν «την προβολή ή την προώθηση της διαταραγμένης διατροφής και των επικίνδυνων συμπεριφορών απώλειας βάρους» ή «τη διευκόλυνση του εμπορίου ή της εμπορίας προϊόντων απώλειας βάρους ή αύξησης μυών».