ΕΛΛΑΔΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο για τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: «Η βλασφημία δεν είναι πρόοδος»

Οικουμενικό Πατριαρχείο για τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: «Η βλασφημία δεν είναι πρόοδος»

Στιγμιότυπο από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

AP Photo/David J. Phillip

Μετά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, θέση για όσα διαδραματίστηκαν στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι έλαβε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν κορυφαίο αθλητικό γεγονός, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων συνανθρώπων μας από κάθε γωνία της υφηλίου και η τελετή έναρξής τους έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς προσφέρεται για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της διοργανώτριας χώρας και τη διάχυση θετικών μηνυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με πολλή θλίψη παρακολουθήσαμε να προβάλλονται, κατά τη διάρκεια της τελετής στο Παρίσι, προσβλητικές παραστάσεις για τον Χριστιανισμό και το ιερό Ευαγγέλιο, αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ο οποίος αναγνωρίζει το δικαίωμα της πίστης και του σεβασμού στα θρησκευτικά σύμβολα.

Οι εικόνες αυτές όχι μόνο δεν ελάμπρυναν την τελετή αλλά την αμαύρωσαν. Δεν είναι πρόοδος η βλασφημία προς τον Θεό, ούτε δικαίωμα η προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων των συνανθρώπων μας. Η αυθόρμητη έκφραση αποστροφής και αποδοκιμασίας από πλευράς του κόσμου, ευελπιστούμε ότι έστειλε ένα αρκούντως ηχηρό μήνυμα στους ιθύνοντες και αποτελεί πηγή ελπίδας για αποφυγή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον.