ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Χανιά: Μάχη σε επτά μέτωπα - Εκκενώνονται ακόμη δύο οικισμοί

Φωτιά στα Χανιά: Μάχη σε επτά μέτωπα - Εκκενώνονται ακόμη δύο οικισμοί
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη έκταση έχει λάβει η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (24/7) στα Χανιά από τα χωριά Αγριλές και Λιβάδα στον Δήμο Καντάνου και Σελίνου, καθώς η Πυροσβεστική επιχειρεί ήδη σε επτά μέτωπα, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται από γη και αέρα, καθώς στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν τέσσερα αεροσκάφη που ρίχνουν επιβραδυντικό υλικό, τέσσερα ελικόπτερα, 130 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ και ΕΜΟΔΕ, 30 υδροφόρες, μηχανήματα έργου πολιτών και αυτοδιοίκησης, εθελοντές του δήμου Καντάνου - Σελινου, αλλά και από όλους τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Μάλιστα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς κλήθηκε να συνεδριάσει το συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη εκκενωθεί τα χωριά Αγριλές και Λιβάδα στην ευρύτερη περιοχή Ροδοβανίου, πριν τη Σούγια, έπειτα από μήνυμα του 112. Η φωτιά που φέρεται να ξεκίνησε από εν κινήσει ΙΧ αυτοκίνητο, πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και κατακαίει, καλαμιώνες, ελαιώνες και άλλες αγροτολιβαδικές εκτάσεις.

Εκκενώσεις οικισμών

Εντολή εκκένωσης από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έλαβαν και τα χωριά Μάζα και Παπαδιανά: «Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάζα και Παππαδιανά Χανίων, απομακρυνθείτε προς Τεμένια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Παράλληλα, συγκλονιστικές είναι οι εικόνες πυροσβεστών που με αυταπάρνηση επιχειρούν σε δασώδη περιοχή πεζοπόροι, την ώρα που υπάρχει αναζωπύρωση και στη Λιβάδα, ενώ η φωτιά κατευθύνεται προς το Ροδοβάνι.

Αρχικά απειλήθηκε ο Αγριλές, μετά ωστόσο οι εστίες φωτιάς «περικύκλωσαν» τα σπίτια στη Λιβάδα και στο Ροδοβάνι, ενώ οι φλόγες απειλούν και τη Μάζα.