Πέθανε ο ηθοποιός Αλέξανδρος Τσακίρης
Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Αλέξανδρος Τσακίρης. Τη δυσάρεστη είδηση έκαναν γνωστή οι συνάδελφοί του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Λίλα Βλαχοπούλου και Ρόδη Στεφανίδου, με αναρτήσεις.
Χαρακτηριστικά, η Λίλα Βλαχοπούλου έγραψε: «Ποτέ μου δεν συνάντησα σε αυτόν τον χώρο άνθρωπο που να αγαπάει περισσότερο τους νέους, να τους φροντίζει, να τους ακούει, να τους χαίρεται. Ούτε κάποιον να χαμογελά με τέτοια αγάπη. Ούτε πιο ευγενή. Ούτε πιο φροντιστικό. Ούτε πιο όμορφο πάνω στη σκηνή και κάτω από αυτήν. Χαίρεται κύριε Αλέξανδρε, ήσασταν φωτεινό παράδειγμα και εδώ πίσω σας αγαπάμε πολύ».
Με τη σειρά της, η Ρόδη Στεφανίδου δήλωσε: «Με πολύ μεγάλη θλίψη και βαριά καρδιά αποχαιρετούμε έναν αγαπημένο ηθοποιό, φίλο δάσκαλο και πολλά πολλά άλλα που ήταν ο Αλέξανδρος Τσακίρης για όλους εμάς!!! Καλό του ταξίδι και συλλυπητήρια στους οικείους του!!! Ο αποχαιρετισμός του θα γίνει σήμερα στον αγαπημένο του τόπο, τη Νέα Ζίχνη Σερρών στις 19:00».
Ο Αλέξανδρος Τσακίρης γεννήθηκε στις Σέρρες στη Νέα Ζίχνη και σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Στην πολυετή καριέρα του δούλεψε σε όλες τις κρατικές σκηνές με όλους σχεδόν τους Έλληνες σκηνοθέτες και πολλούς ξένους που δημιούργησαν στην Ελλάδα. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το ΚΘΒΕ, όλα σχεδόν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, το Θέατρο του Ν. Κόσμου κ.α.
Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Επτά επί Θήβας (2017), Επτά επί Θήβας (2016), Festen – Οικογενειακή γιορτή (2017), Οικογενειακή Γιορτή (Festen) (2016) και πιο πρόσφατα η συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στον «Θείο Βάνια» σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι και στο ντοκιμαντέρ για το 1821 με τη συμμετοχη μεγάλων καλλιτεχνών. Η τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν το 2018 στο «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» σε σκηνοθεσία του Σίλβιου Πουρκαρέτε.
Ανακοίνωσε ΚΘΒΕ
Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Αλέξανδρου Τσακίρη, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σημειώνοντας πως υπήρξε ένας ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του και στο κοινό, ηθοποιός, που ανήκε στο δυναμικό του για πολλά χρόνια και το τίμησε με το ταλέντο, το ήθος, τη συνέπεια, τη σεμνότητά του και την τέχνη του.
Στην ανακοίνωσή του, το ΚΘΒΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του και επισημαίνει ότι ο εκλιπών υπήρξε ένα από τα παλαιότερα στελέχη του θεάτρου, με συνεχή και πολύχρονη παρουσία στην καλλιτεχνική παραγωγή, «ένας άνθρωπος γλυκός, ευαίσθητος, δοτικός αλλά και μαχητικός που αγωνίστηκε για μια κοινωνία ανθρωπιάς και δικαιοσύνης. Ένας δημιουργικός, σπουδαίος και ανήσυχος καλλιτεχνικά ηθοποιός, που με το υποκριτικό του ταλέντο και τις ερμηνείες του σφράγισε μια ευρεία γκάμα ρόλων αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου».
Τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ υπήρξε η παράσταση «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που παρουσιάστηκε το 2018 σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία Σίλβιου Πουρκαρέτε, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).
Το βιογραφικό του δια χειρός ΚΘΒΕ
Ο Αλέξανδρος Τσακίρης γεννήθηκε στη Νέα Ζίχνη Σερρών. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ, το Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης, τα ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο), Σερρών, Βέροιας, Καβάλας, Κομοτηνής, Λαμίας, Ιωαννίνων και Πατρών, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν του Έλληνες σκηνοθέτες και πολλούς ξένους που δημιούργησαν και δημιουργούν στην Ελλάδα: Λάμπρο Κωστόπουλο, Νίκο Παπαδάκη, Θεόδωρο Εσπίριτου, Δημήτρη Έξαρχο, Σταύρο Ντουφεξή, Γιάννη Καραχισαρίδη, Κώστα Τσιάνο, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Σωτήρη Χατζάκη, Κυριακή Σπανού, Τάσο Ράτζο, Μιχάλη Μπούχλη, Νίκο Αρμάο, Δημήτρη Ιωάννου, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Εύη Δημητροπούλου, Βασίλη Βαφέα, Γιάννη Ιορδανίδη, Βίκτωρα Αρδίττη, Γιάννη Ρήγα, Δήμο Αβδελιώδη, Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, Ένκε Φεζολλάρι. Συμμετείχε επίσης στις κινηματογραφικές ταινίες: «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, «Η πίσω πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ο κύριος με τα γκρι» του Περικλή Χούρσογλου, «Γυναικείες συνομωσίες» του Βασίλη Βαφέα, «Κινητά στοιχεία» του Ανδρέα Σιαδήμας |μικρού μήκους ταινία).
Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά «Θύματα ειρήνης» που ήταν βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και είχε σκηνοθετήσει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος. Το 2002 δημιούργησε μαζί με την επίσης σπουδαία ηθοποιό του ΚΘΒΕ, την αείμνηστη Κατερίνα Σαγιά, την Μαίρη Μωραϊτοπούλου και την Εύη Δημητροπούλου το «Μικρό Θέατρο» στη Θεσσαλονίκη όπου ανέβασαν πολλές παραστάσεις που εστίαζαν κυρίως σε σύγχρονα πολιτικά κείμενα
Οι συνεργασίες του με το ΚΘΒΕ:
- «Δρυς και κουνέλια ανγκορά» του Μάρτιν Βάλζερ Μάρτιν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη, 1973 (Τσένκερ)
- «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη, 1974 (Πρώτο αγγόνι του γερο-Τσαμπούνα)
- «Συναπάντημα στην Πεντέλη» του Γιώργου Θεοτοκά, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού, 1974 (Βουλευτής)
- «Ένας όμηρος» του Μπρένταν Μπήαν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιώλη, 1975 (Στρατιώτης, Πριντσέσα Γκρέης)
- «Ο θάνατος του Διγενή» του Άγγελου Σικελιανού, σε σκηνοθεσία Κανέλλου Αποστόλου, 1975 (Χορός Παυλικιανών)
- «Δεσποινίς Τζούλια/ Η πιο δυνατή» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη, 1975 (Ηθοποιός)
- «Οι εχθροί» του Μαξίμ Γκόργκυ , σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, 1975 (Εργάτης)»
- «Η αγωγή των σκουλικιών» - «Η επιδημία» των Γαβριήλ Γαβριήλογλου και Γεωργίου Σουρή, σε σκηνοθεσία Πάνου Χαρίτογλου, 1975 (Γιωργάκης Β')
- «Ο γάμος» της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, 2001, (Κουρέας)
- «Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ , σε σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή, 2002 (Αντριάν)
- «Αντιγόνη» του Άρη Αλεξάνδρου Άρης, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, 2003 (Λοχίας, αστυνομικός)
- «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ» του Άγγελου Τερζάκη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, 2004 (Στέφανος Καλαφάτης)
- «Ουζερί Τσιτσάνης, Παύλου Μελά 22» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2005 (Γιάννης, Μουσικός Ονείρου, Στάθης, Καράβι Βάβι, Εβραίος)
- «Οπερέτα» του Βίτολντ Γκομπρόβιτς, σε σκηνοθεσία σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, 2005 (Βαλεντίνος, υπηρέτης του τραπεζίτη)
- «Ευτυχώς τρελάθηκα» του Γιώργου Ρούσσου, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, 2006 (Μανώλης)
- «Ο κύκλος με την κιμωλία στον Καύκασο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2008 (Ποιητής, ξενοδόχος, καλόγερος, Γέρος Δούκας, χωρικός γ')
- Λογοτεχνικό Πρωινό-Στέλλα Βογιατζόγλου, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, 2009
- «Βαβυλωνία» του Δημητρίου Βυζάντιου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, 2009 (Λογιώτατος)
- «Με τα παιδιά της πιάτσας» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, 2010 (Νέστορας)
- «Εκείνος και... Εκείνος» του Κώστα Μουρσελάς Κώστας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, 2010
- «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2010 (Συκοφάντης, γεωργός, Β' Κήρυκας, χορός)
- «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2010 (Κοτκοτίνος-Τάκης-Λεπρέντης-Άγγελος)
- «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γαννακόπουλος , σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, 2012 (Ζήσης)
- «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, 2012 (Ιερέας, Άγγλος πρέσβης, αυλικός, χωρικός, Χατζηαβάτης, ζωγράφος, Βενιζέλος)
- Big Day: Αφιέρωμα στον Μπρεχτ - Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών- 2013
- «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, 2016 -2017 (Κήρυκας)
- «Οικογενειακή γιορτή» των των Τ. Βίντερμπεργκ, Μ.Ρούκοφ, Μπ.Χρ.Χάνσεν, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, 2016-2017 (Παππούς)
- «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Σίλβιου Πουρκαρέτε, 2018 (Κάμιλλος)