ΕΛΛΑΔΑ

Τo επικρατέστερο σενάριο για τη φωτιά στο εργοστάσιο της Κηφισιάς - Υπό έλεγχο οι φλόγες

Τo επικρατέστερο σενάριο για τη φωτιά στο εργοστάσιο της Κηφισιάς - Υπό έλεγχο οι φλόγες

Ελικόπτερο επιχειρεί στη φωτιά στην Κηφισιά

INTIME NEWS

Τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (12/6) σε εργοστάσιο της Κηφισιά και που παραλίγο να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν δεν έφταναν έγκαιρα οι δυνάμεις στης Πυροσβεστικής ερευνούν από κοινού ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικό Σώμα. Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς η κεντρική αποθήκη υλικών, ενώ το εργοστάσιο έχει υποστεί σχεδόν ολοκληρωτικές καταστροφές.

Η φωτιά βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο, έχει μειωθεί το πυροθερμικό φορτίο, ενώ δεν επεκτάθηκε σε διπλανή επιχείρηση. Μάλιστα, μέχρι και αργά το βράδυ συνέχιζαν την κατάσβεσή οι επίγειες τις δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο.

Πιθανή αιτία μία μπαταρία αυτοκινήτου

Σύμφωνα με μια πρώτη εικασία, η φωτιά είναι πιθανό να ξεκίνησε από τη φόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου. Αυτό το σενάριο ανέφερε και ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, μιλώντας στα ΜΜΕ: «Μίλησα με τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου, αλλά ούτε και εκείνος μπορούσε να πει με σιγουριά από πού ξεκίνησε η φωτιά. Ωστόσο, πιθανολογεί ότι μπορεί να ξεκίνησε από τη φόρτιση μιας μπαταρίας αυτοκινήτου», τόνισε.

Αυτή η μπαταρία βρίσκεται ήδη στα χέρια των πραγματογνωμόνων της Πυροσβεστικής και θα ερευνηθεί διεξοδικά. Μέχρι και την ολοκληρωτική κατάσβεση της πυρκαγιάς το βράδυ της Δευτέρας, δεν είχαν βρεθεί άλλα στοιχεία που να οδηγούν σε άλλο σενάριο.

Εικόνες αποκάλυψης από το σημείο της πυρκαγιάς:

Το χρονικό της φωτιάς

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε στις 15:34 για πυρκαγιά σε βιομηχανικό χώρο επί της οδού Αιγιδών στο Πανόραμα Κηφισιάς. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο κατασκευής μαγειρικών σκευών κι αμέσως μετά προκλήθηκε φωτιά.

Η φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο «PAL» τέθηκε υπό μερικό έλεγχο περίπου στις 20:00 το βράδυ με την εγκατάσταση να έχει καεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανές επιχειρήσεις, ενώ δεν υπήρξε αναφορά για εγκλωβισμένα άτομα. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμε ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρείχαν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι ο σύζυγος της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα.

Όπως προέκυψε από την έκταση των ζημιών, από την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, καθώς την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν στην εγκατάσταση αρκετοί εργαζόμενοι.

Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους πολίτες, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και προειδοποιώντας τους ότι οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή τους.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 7:30 αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στο παράδρομο της Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα. Νωρίτερα το απόγευμα η κυκλοφορία είχε διακοπεί στο συγκεκριμένο οδικό τμήμα από το ύψος του κόμβου Καλυφτάκη, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε εργοστάσιο κατασκευής μαγειρικών σκευών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν αισθητά την πυρκαγιά το βράδυ της Τετάρτης, αλλά όχι ολοκληρωτικά.

Αντιπύραρχος: Αποφεύχθηκαν επικίνδυνα σενάρια

Μεγάλη μάχη για να περιοριστεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη φωτιά έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως δήλωσε στο CNN Greece ο αντιπύραρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι επίγειες δυνάμεις είχαν την υποστήριξη και ενός ελικοπτέρου, το οποίο εκτελούσε ρίψεις τόσο για να μειώσει το πυροθερμικό φορτίο που παράγεται από την καύση των υλικών, όσο και για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε διπλανές εγκαταστάσεις.

Όπως τονίζει ο ίδιος «ήταν πάρα πολύ σημαντική η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών γιατί με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκαν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις».

Πώς κινείται ο τοξικός καπνός

Χάρτη που δείχνει την πορεία του τοξικού καπνού στην Αττική από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης (12/6) σε εργοστάσιο στην Κηφισιά δημοσίευσε το Forecast Weather Greece

Οι περιοχές που επηρεάζονται βάσει των ανέμων αυτή την ώρα στην Αττική είναι μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

Όπως αναφέρεται και στην ανάρτηση «Κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Κηφισιά, ο Άγιος Στέφανος, το Καπανδρίτι, ο Μαραθώνας, ο Βαρνάβας και οι γύρω περιοχές τους.

Τονίζεται ότι στο εργοστάσιο που πήρε φωτιά στην Κηφισιά παρασκευάζονται τηγάνια και σκεύη μαγειρικής τα οποία έχουν αντικολλητικές στρώσεις με αποτέλεσμα όταν καίγονται να γίνονται τοξικά.

Επιπλέον στο εργοστάσιο υπάρχουν και σκεύη μαγειρικής -κουτάλες, πιρούνες κλπ- τα όποια είναι κυρίως πλαστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ