ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κηφισιά: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο εργοστάσιο - Πού έφτασαν οι τοξικοί καπνοί

Φωτιά στην Κηφισιά: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στο εργοστάσιο - Πού έφτασαν οι τοξικοί καπνοί

Πυροσβέστης στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε σχεδόν μετά από τέσσερις ώρες, η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε βιομηχανικό χώρο επί της οδού Αιγιδών στη Νέα Κηφισιά.

Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 15:30 σε εργοστάσιο κατασκευής μαγειρικών σκευών (με την επωνυμία PAL SA, της Παλαμήδης ΑΕ) και στη συνέχεια η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε για φωτιά σε βιομηχανικό χώρο στην Νέα Κηφισιά.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανές επιχειρήσεις, ενώ δεν υπήρξε αναφορά για εγκλωβισμένα άτομα. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές. Νωρίτερα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους πολίτες, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και προειδοποιώντας τους ότι οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή τους.

Πώς θα κινηθεί ο τοξικός καπνός

Χάρτη που δείχνει την πορεία του τοξικού καπνού στην Αττική από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι της Τετάρτης (12/6) σε εργοστάσιο στην Κηφισιά δημοσίευσε το Forecast Weather Greece

Οι περιοχές που επηρεάζονται βάσει των ανέμων αυτή την ώρα στην Αττική είναι μέσα στο κόκκινο πλαίσιο.

Όπως αναφέρεται και στην ανάρτηση «Κλείστε παράθυρα και πόρτες».

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Κηφισιά, ο Άγιος Στέφανος, το Καπανδρίτι, ο Μαραθώνας, ο Βαρνάβας και οι γύρω περιοχές τους.

Τονίζεται ότι στο εργοστάσιο που πήρε φωτιά στην Κηφισιά παρασκευάζονται τηγάνια και σκεύη μαγειρικής τα οποία έχουν αντικολλητικές στρώσεις με αποτέλεσμα όταν καίγονται να γίνονται τοξικά.

Επιπλέον στο εργοστάσιο υπάρχουν και σκεύη μαγειρικής -κουτάλες, πιρούνες κλπ- τα όποια είναι κυρίως πλαστικά.

Άνοιξε ο παράδρομος της Εθνικής Οδού

Στο μεταξύ, μετά την πολύωρη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας από το ύψος του κόμβου Καλυφτάκη στο ρεύμα προς Αθήνα, περίπου στις 6.30 η τροχαία προχώρησε σε άρση του μέτρου.

Συγκεκριμένα, διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων από το ύψος του κόμβου Καλυφτάκη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Επίσης, από νωρίς είχε διακοπεί και η κυκλοφορία στην οδό Αιγιδών όπου βρίσκεται το εργοστάσιο.

Αντιπύραρχος: Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Μεγάλη μάχη για να περιοριστεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη φωτιά έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως δήλωσε στο CNN Greece ο αντιπύραρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι επίγειες δυνάμεις είχαν την υποστήριξη και ενός ελικοπτέρου, το οποίο εκτελούσε ρίψεις τόσο για να μειώσει το πυροθερμικό φορτίο που παράγεται από την καύση των υλικών, όσο και για να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε διπλανές εγκαταστάσεις.

Όπως τονίζει ο ίδιος «ήταν πάρα πολύ σημαντική η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών γιατί με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκαν πολύ επικίνδυνες καταστάσεις».

Καθηγητής Λουκίδης: Θα επιδεινωθεί η ατμόσφαιρα

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στυλιανός Λουκίδης MD FCCP FERS., για τους ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, μετά τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης (12/6) σε εργοστάσιο στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο καθηγητής απευθύνει έκκληση στις ευπαθείς ομάδες – κυρίως στους ανθρώπους με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα- να προσέξουν ιδιαίτερα τις επόμενες ώρες να μην κυκλοφορούν έξω, στο σημείο που μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Πανοράματος Κηφισιάς,

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι η φωτιά αυτή, θα βγάλει αιωρούμενα σωματίδια- καθώς καίγονται πλαστικά και φελιζόλ- τα οποία σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή θερμοκρασία, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και να επιδεινώσουν την ατμόσφαιρα.

Επομένως οι επόμενες ώρες θα είναι πιο δύσκολες και καλό είναι οι ευπαθείς ομάδες, όπως ασθενείς με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επίσης, είναι λογικό ένας πνεύμονας με φλεγμονή, με μία τόσο επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, προσθέτει ο κ. Λουκίδης.

Ο καθηγητής συστήνει όσοι άνθρωποι κυκλοφορούν στην περιοχή, να φορούν μάσκα ενώ καλό θα ήταν επίσης τα σπίτια της περιοχής, να έχουν κλειστά πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να μειωθεί ο ανακυκλωμένος αέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ