ΕΛΛΑΔΑ

Κικίλιας στο Act for Earth Summit: «Θα δοθεί μάχη το καλοκαίρι - Έχουν γίνει τα πάντα στην πρόληψη»

Κικίλιας στο Act for Earth Summit: «Θα δοθεί μάχη το καλοκαίρι - Έχουν γίνει τα πάντα στην πρόληψη»

Ο Βασίλης Κικίλιας

CNN Greece / Νίκος Ραζής

«Στο κομμάτι τις πρόληψης έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κατά τον χαιρετισμό του στο πλαίσιο του «Act for Earth Summit», του πρώτου συνεδρίου της περιβαλλοντικής πλατφόρμας του CNN Greece, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5/6, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Για πολλά χρόνια υστερήσαμε να αντιληφθούμε και να μπορέσουμε να το περάσουμε στις κοινωνίες μας πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης είναι το σπίτι μας» είπε ο Β. Κικίλιας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση τονίζοντας ότι: «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ!».

Συνέχισε εξηγώντας ότι το πού θα έχουμε στον πλανήτη υδάτινους πόρους, το βασικό συστατικό που διασφαλίζει την ύπαρξη και τη ζωή μας καθώς, το πού θα μπορούμε να καλλιεργούμε και πώς η κλιματική κρίση θα οδηγήσει σε βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών, όλα αυτά θα θέσουν ζητήματα ασφάλειας για τους πολιτες, και την επόμενη γενιά αλλά και θέματα οικονομίας.

  • Μπορείτε να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

«Μία μεγάλη καταστροφή κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ, όπως η καταστροφή στη Θεσσαλία από τον Daniel«, είπε χαρακτηριστικά.

kikilas

Ο Βασίλης Κικίλιας

CNN Greece / Νίκος Ραζής

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ναι μεν προχώρησε σε ένα green deal που θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να συμφωνήσει, και χαίρομαι που ο πρωθυπουργός παίρνει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, για το πώς θα υποστηρίζονται τα κράτη μέλη με βάση τα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλοι αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά και τις καταστροφές σε υποδομές, σε ζωικό κεφάλαιο, σε καλλιέργειες και στην οικονομία του νοικοκυριού που αφήνουν αυτές», πρόσθεσε.

  • Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε live το συνέδριο.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελούν η πολιτική προστασία, η πυροσβεστική, τα σώματα ασφαλείας, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές που εμπλέκονται στην προσπάθεια να προστατευθεί ο κόσμος από τέτοιου είδους καταστροφές και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «Πρώτα απ’ όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, μετά των περιουσιών των ανθρώπων και μετά του φυσικού κάλλους».

Τέλος, υποσχέθηκε «μάχη» για φέτος το καλοκαίρι προκειμένου «να μειώσουμε και να αμβλύνουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στη χώρας μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ